Путин подкрепя китайският план за мир в Украйна, но Киев и Запада не били готови

Си Дзипин заяви, че Китай е на "правилната страна на историята".
22 мар 2023 07:00, Нели Христова
243
Путин подкрепя китайският план за мир в Украйна, но Киев и Запада не били готови
Снимка: БГНЕС

Китайският мирен план за Украйна може да се използва като основа за прекратяване на войната, заяви Владимир Путин след срещите си със Си Дзинпин, съобщи АФП.

Но Путин заяви, че планът може да бъде представен само когато са готови "на Запад и в Киев".

Руският лидер се срещна с китайския президент Си Дзинпин във вторник в Москва, за да обсъдят конфликта, както и отношенията между двете страни.

Китайският план, публикуван миналия месец, не призовава изрично Русия да напусне Украйна.

Изброявайки 12 точки, той призовава за мирни преговори и зачитане на националния суверенитет, без конкретни предложения.

Украйна обаче настоява Русия да се изтегли от нейната територия като условие за всякакви преговори - а няма признаци, че Русия е готова да го направи.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в понеделник, че призивът за прекратяване на огъня преди Русия да се изтегли "на практика би означавал подкрепа за ратификацията на руското завоевание".

На съвместна пресконференция след края на разговорите със Си Дзинпин Путин заяви: "Много от разпоредбите на китайския мирен план могат да бъдат взети за основа за уреждане на конфликта в Украйна, когато Западът и Киев са готови за това."

Но Русия все още не е видяла такава "готовност" от другата страна, добави той.

Застанал редом с руския лидер, Си Дзинпин заяви, че неговото правителство подкрепя мира и диалога и че Китай е на "правилната страна на историята".

Той отново заяви, че Китай има "безпристрастна позиция" по отношение на конфликта в Украйна, опитвайки се да представи Пекин като потенциален миротворец.

Двамата обсъдиха и нарастващите търговски, енергийни и политически връзки между двете страни.

"Китай е водещият външнотърговски партньор на Русия", заяви президентът Путин, като обеща да запази и надмине "високото ниво" на търговия, постигнато през миналата година

Китай "не е безпристрастен по никакъв начин", заявиха от Белия дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
1
 
1
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Китайците се надценяват.Мислят се за о-умни отколкота са.Явно забравиха,че просперитета им се дължи единствено на парите наляри от запада.Видно е,че Китай са неблагодарници,които ще ядат шамари.
187
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен За кои изостанали азиатски територии става въпрос? Та България е най-изостаналата държава в стара Европа! Не може за 17 години да избягат 800 хил. млади хора и около 1-1,2 млн да работят със статут на сезонни работници, надничари, в държавите от Централна и Западна Европа. И в същото време политическите партии за 5 избори да похарчат 500 млн.лв. Това е безразсъдна лудост. Нямаме и стабилна армия да поеме най-после властта в ръцете си!
186
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъртият президент на САЩ опитва безуспешно чрез съюз с ЕС да наложи поотделно смазване на Русия и Китай.Иска да се убеди на базата на ядрена война,че ще загубят войната. Но е очевдно, да не кажем - очевадно, че тези,които останат, ще имат по-тежка участ от загиналите
185
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой бръсне за слива най изостаналите азиатски територии с най некачествено производство
184
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господ въдворява равновесие. Диктаторите и криминалните ще си получат заслуженото през 2023.
183
3
 
2
 
! Отговори
ТАМАРА ИВАНВНА преди 1 година
ПУТИН ЩЕ ИМ ДЬРПА СТОЛОВЕТЕ НА СРЕЩИТЕ МУ И ТЕ ДА ПАДАТ ПО ГРЬБ..
182
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дето се здрависва С никого,за Дай Бън става дума.
181
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин щели да го арестуват?Е как ще стане тая работа?Бай Дън ли ще го арестува,дето се търкаля и се здрависва никого???
180
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наследниците на Наполеон и Хитлер много добре знаят какво ги чака,ако тръгнат срещу Русия.Французите напускат Нато.Не са глупави.ЕС вече не може икономически да поддържа тази омраза срещу Русия.Цитирам думи на Бисмарк-"Знам поне 100 начина да изкарам руската мечка от бърлогата,но нито един как да я върна обратно".
179
11
 
14
 
! Отговори
... преди 1 година
путин му идва мнооого зле, че нападна Украйна! отделно, че рашистан НЕ може да продължи тази война! просто той я загуби! и сега путин иска да си спаси кожата! Но те неговите си хора ще го самоубият! А и не знам, но путин явно и да чете не може, това е валидно за всички путинофили и самата путин също! та там в тоя китайския план има една точка за териториалната цялост на държавите! явно путин не го е чела целия план! А аз после се чудя що путинофилята тука е толкоз НЕ знаеща и НЕ можеща!!!!
178
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И България подкрепя Китайския план за Мир, обаче РФ не е готова.
177
9
 
7
 
! Отговори
todor преди 1 година
Май на Зеленски мозъка е зелен и нима мисли ,че Путин ще си прибере чедата от войната ЕЙ ТЪКА,без да загрби завоюваната територия...а и ЗАЩо му са на Зеленски бунтовници,да си ги укротяват Руснаците,ако ли тая война ще се завърже като онази между Израел и Палестина!!
176
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайският план не е никакъв план а общи приказки .А една от точките е запазване на териториалната цялост на страните , как точно Русия се отнася към тази точка , или за Русия признати граници са тези които Русия признава . Въпроса е сложен, особено при отношението на Русия към договорите които подписва , сегашната война е поредно нарушение на договори подписани от нея (Будапещенския меморандум)
175
12
 
12
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Китай дължи суверинитетът си на САЩ, които през 1945г., го освободиха от японска окупация.
174
8
 
12
 
! Отговори
Шевчуков преди 1 година
Е да ама първа точка от китайскияя план е за запазване на територияланта цялост. И тук се има предвид международно признатие граници. Не помним китай да е признавал ДъйНъРъ,ЛъйНъРъ и Крим за руски.Нали друзя?
173
19
 
15
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 1 година
Войната в Оссрайна е плод на краварската алчност и подлост.Докато долните кравари си пълнят ненаситните гуши с европари ,войната ще продължава. Въпроса е до кога ще издържат нервите на Путин? И дано първо изпепели Великия Краварник ,защото там е причината за всички войни в последните 78 години-ФАКТ!
172
6
 
12
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
И какъв е Китайския план ?????? Само да успеем да превземем Украйна и спираме бойните действия .Ами той Руския беше за 3 дена да я превземем ама сега минаваме на Китайския.
171
7
 
15
 
! Отговори
Братушка Авабадител преди 1 година
Първо ние избиваме жени и деца с безаналогови мирни ракети и второ ние асвабаждаваме народите които никога не са били народи а росияни! Асвабаждаваме също и от денгите които ни принадлежат! Панимали!
170
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий не сме заради комунистите,а сме зле ,защото няма такова нещо и никой не ние пречил да имаме танкове Леопард или Ейбрамс.А точно НАТО бяха тия дето не искаха да имаме силна армия.Да сме зависими от някой.
169
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий не не съм длъжен.И Турция е член на НАТО и не налага санкции на Русия,Унгария е член на НАТО и не дава оръжия на Украйна.Никой не е длъжен, защото НАТО е отбранителен съюз,а Украйна не е нито член на НАТО нито член на ЕС.Това ,че американците преследват интересите си не прави никого длъжен.