Защо Путин и Си Дзинпин не обсъдиха мирния план на Украйна?

Пекин не е отговорил на Киев за присъединяване към украинската мирна формула
22 мар 2023 22:15, Йоана Цонева
255
Защо Путин и Си Дзинпин не обсъдиха мирния план на Украйна?
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин не са обсъждали формулата за мир на Киев по време на разговорите си в Москва. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Не, украинската формула за мир не беше обсъждана, имаше размяна на мнения по китайския мирен план", отбеляза той.

По негови думи съжалението на украинския президент Володимир Зеленски, че Пекин не е отговорил на предложението му да се присъедини към мирната формула на Киев, е "въпрос, който засяга двустранните отношения между Китай и Украйна".

Песков припомни, че при разговорите си с китайския президент вчера Путин е докладвал за обсъждането на китайския мирен план. Руският лидер посочи, че много разпоредби от китайския мирен план за Украйна могат да бъдат взети като основа за украинското уреждане, когато Западът и Киев са готови за това. В същото време той отбеляза, че към момента не се наблюдава такава готовност.

В периода 20-22 март Си Дзинпин е на посещение в Русия. Това беше първото държавно посещение на китайския лидер след преизбирането му за трети мандат.

Навръх първата годишнина от войната Китай публикува т.нар. "мирен план" с идеите си за уреждане на войната.

Още по темата
В документа, включващ 12 точки, Пекин призова Русия и Украйна да проведат мирни преговори възможно най-скоро и предупреди, че в конфликта не трябва да се използват ядрени оръжия. Планът включва апел за прекратяване на огъня, зачитане на законните интереси на всички страни в областта на сигурността, уреждане на хуманитарната криза в Украйна, размяна на военнопленници между Москва и Киев, както и отмяна на едностранните санкции, наложени без съответното решение на Съвета за сигурност на ООН.

В публикувания документ Китай определя диалога и преговорите като единствения начин за разрешаване на кризата в Украйна и призовава всички страни да подкрепят Москва и Киев в "движението един към друг", както и в ранното възобновяване на пряк диалог. Подчертава се, че световната общност трябва да създаде условия и да предостави платформа за подновяване на преговорите.

По-рано украинският президент съобщи, че китайските власти не са отговорили на предложението му да се присъединят към украинската мирна формула.

На срещата на върха на Г-20 в средата на ноември Зеленски обяви, че Киев има свой собствен "мирен план" от десет точки. Сред тях са ядрената, продоволствената и енергийната сигурност, размяната на затворници, както и изтеглянето на руските войски и възстановяването на териториалната цялост на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
2
 
5
 
! Отговори
Дановски преди 1 година
Пишат "В периода 20-22 март Си Дзинпин е на държавно посещение в Русия" ------------- Това е само малка част от истината. На 20-ти март Си Дзинпин пристигна в Москва начело на огромна делегация. Руската страна осигури над 300 луксозни автомобила за посрещането й. На 20-ти март Си Дзинпин пристигна в Москва и доведе със себе си почти всички високопоставени китайски чиновници. Председателят Си Дзинпин подкрепи Президента Путин във войната му с Пиндостан на украинска територия.
141
7
 
7
 
! Отговори
да преди 1 година
новия световен ред ще бъде сопа за американските фашисти!
140
8
 
7
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Лукавия китаец да не е бодалла, той няма интерес от мир в Украйна, щото докато има война жужето ще му е наведен със свалени гaшштu!
139
5
 
7
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Войната в Украйна беше задължителна, САЩ наливаха много в Украйна подготвяйки я да бъде член на НАТО, да я мобилизира тотално и да разположи доста натовски войски там. В отговор Русия и съюзниците от Азия сигурно щяха да пуснат атомните бомби над цяла източна Европа, включително и България, щеше да има маса разрушени градове, тонове радиация, ново поколение с недъзи щеше да се ражда. Европа и Азия щяха да се изпотрепят, а САЩ необезпокояван щеше да бъде отново световен хегемон.
138
0
 
0
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Вторият по бесова линия:)))самият бес....:)))
137
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото Путин не признава мирен план. Неговият единствен план е окупирането и анексирането на завоюваните територии от Украйна (ако му позволят да ги завоюва де!). Той не иска да прави компромис с нито една своя цел, иска да получи признание като велик световен лидер. Само че е изгубил представа за реалността.
136
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро Лукойл ще смени бранда със Си-ойл :) Китай си има нова колониална бензиностанция. Разсипа я китайският пудел Джуджо тая територия .Ленин се върти като пумпал
135
7
 
7
 
! Отговори
Дановски преди 1 година
Пекин не бил отговорил на предложението на Зе-клоуна да се присъедини към мирната му формула. Авторът се гаври с нас. В Кремъл, Москва, РФ Председателят Си Дзинпин демонстрира крайното решение на Китай да подкрепи и застане на страната на Русия и Президента Путин във войната му с Пиндостан на украинска територия.
134
4
 
2
 
! Отговори
Костов преди 1 година
Путине защо не каза на Дзипина,кой организира емигрантския поток към Европа??? И какви световни дела ти се въртят в главата.
133
0
 
1
 
! Отговори
френд преди 1 година
г-н Ангелов превъртяли сте играта, започнете нова моля ви се.
132
4
 
3
 
! Отговори
кой бръсне за слива преди 1 година
най изостаналите азиатци с най нискокачествени стоки
131
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин не хареса украинския език, сега ще учи китайски
130
5
 
7
 
! Отговори
На снимката преди 1 година
Неразделните любовници. Си е активния а Путин пасивния.
129
9
 
1
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
За Русия цяла Европа, а за Китай Индонезия, Филипини, Тайланд, Австралия, Нова Зеландия и разбира се Тайван! Новият световен ред!
128
4
 
3
 
! Отговори
слаФяните преди 1 година
като две капки вода.....пфу.
127
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление Русия ще приключи съществуването в този си вид. Всяка империя има и своя край. Все пак 5-6 века бяха доста стабилна държава, но не трябваше така да се перчат на американците. СССР се разпадна, а те вместо да си извадят поука от това продължиха да тъпчат на едно място.
126
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как две велики сили ще се съобразяват с хазарските евреиии управляващи усссрайна?!Няма как да стане... И ножа и хлЕба е в Китай и Русия.... За BRICS да не говорим!!!! Жалко, че ЕС падна жертва, ама така е като слугуват на Ю ЕС ЕЙ!!!
125
3
 
6
 
! Отговори
:) преди 1 година
Защото Си беше подпрял много яко Пи3дин и така се залисаха в любовта, че не им остана време!
124
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще я хапнат американците. Доста средства хвърлиха. Китайците да не се облизват отстрани ей така наготово че да не са следващите.
123
5
 
7
 
! Отговори
:) преди 1 година
Тия живеят още в студената война. Много скоро ще се самоизядат. КАКТО СЪМ ПРЕДСКАЗАЛ - ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА ЩЕ ЗАПОЧНЕ, когато Запада и Изтока се опитат да си поделят капитулирала Русия.