Защо Путин и Си Дзинпин не обсъдиха мирния план на Украйна?

Пекин не е отговорил на Киев за присъединяване към украинската мирна формула
22 мар 2023 22:15, Йоана Цонева
255
Защо Путин и Си Дзинпин не обсъдиха мирния план на Украйна?
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин не са обсъждали формулата за мир на Киев по време на разговорите си в Москва. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Не, украинската формула за мир не беше обсъждана, имаше размяна на мнения по китайския мирен план", отбеляза той.

По негови думи съжалението на украинския президент Володимир Зеленски, че Пекин не е отговорил на предложението му да се присъедини към мирната формула на Киев, е "въпрос, който засяга двустранните отношения между Китай и Украйна".

Песков припомни, че при разговорите си с китайския президент вчера Путин е докладвал за обсъждането на китайския мирен план. Руският лидер посочи, че много разпоредби от китайския мирен план за Украйна могат да бъдат взети като основа за украинското уреждане, когато Западът и Киев са готови за това. В същото време той отбеляза, че към момента не се наблюдава такава готовност.

В периода 20-22 март Си Дзинпин е на посещение в Русия. Това беше първото държавно посещение на китайския лидер след преизбирането му за трети мандат.

Навръх първата годишнина от войната Китай публикува т.нар. "мирен план" с идеите си за уреждане на войната.

Още по темата
В документа, включващ 12 точки, Пекин призова Русия и Украйна да проведат мирни преговори възможно най-скоро и предупреди, че в конфликта не трябва да се използват ядрени оръжия. Планът включва апел за прекратяване на огъня, зачитане на законните интереси на всички страни в областта на сигурността, уреждане на хуманитарната криза в Украйна, размяна на военнопленници между Москва и Киев, както и отмяна на едностранните санкции, наложени без съответното решение на Съвета за сигурност на ООН.

В публикувания документ Китай определя диалога и преговорите като единствения начин за разрешаване на кризата в Украйна и призовава всички страни да подкрепят Москва и Киев в "движението един към друг", както и в ранното възобновяване на пряк диалог. Подчертава се, че световната общност трябва да създаде условия и да предостави платформа за подновяване на преговорите.

По-рано украинският президент съобщи, че китайските власти не са отговорили на предложението му да се присъединят към украинската мирна формула.

На срещата на върха на Г-20 в средата на ноември Зеленски обяви, че Киев има свой собствен "мирен план" от десет точки. Сред тях са ядрената, продоволствената и енергийната сигурност, размяната на затворници, както и изтеглянето на руските войски и възстановяването на териториалната цялост на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До края на 2023 Украйна си възвръща Крим. През 2024 нито един жив руски войник не остава в Украйна, освен като военопленник. През 2024 Путин слиза от Руската сцена. Добре е да се подготвим психически, за да не ни шокира, когато се случи...
181
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
двете неосъществени империи донесли толкова зло на Човечеството ни се лъжат ограбват и крадат откакто същестуват!...Китай си иска ограбените територии от русия справедливо!заявиха го директно и нагло...Света ни видя картата с новите граници очертани от Китай,кой е врага на Русия г-н пУтин?егото ви...липсата на здрава мисъл!бяхте фактор...и катайците ви отнемат това!!!Има Бог... и заложените ни от Него ценности да се стремим към Свободата и Справедливост!!
180
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички империи използват провинциите си за суровини, пушечно месо и евтин робски труд. Когато империя фалира заради недалновидна политика, и не може да упражнява принуда върху провинциите, провинциите естествено се отделят. Дори без нужда от външна намеса. За 1 година Русия унищожи армията си. Поне 10 години са нужни за създаване на армия. Следователно Русия не може да упражнява натиск върху провинциите си. Путин сам не си вярва.
179
4
 
6
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Примката около Путин се затяга.Руснаците гледат към САЩ , а не виждат големия китайски " брат "до границата си.
178
2
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Интересно. Путин бил умен , а не се усеща как китаеца го бута по пързалката.За сега толкова. Предстои да видим истинските намерения на китайците.Не изглеждат добре.На изпроводяк Путин към Си Дзинпин : Лек път , шефе.
177
1
 
6
 
! Отговори
Веселяк преди 1 година
Трима руснаци си приказват:-Аз уча английски,ще кандидатствам за зелена карта-Аз уча немски,ще пробвам да кандидатствам да уча в Германия-А аз уча китайски,ще остана в любимата Русия
176
6
 
5
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Това е мирния план. Демилитаризация ,Денацификация и Денатовизация . Когато се постигнат резултатите ще има мир .
175
0
 
2
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Истината е, че при така създалата се ситуация, полезен ход няма! Ако подадеш ръка на този който си спънал, излиза че и ти не си бил прав.Но...това не е игра на шах, да станеш ида поздравиш партньора, а война с много човешка трагедия, ето тук е заровено кучето, т.е. с огън не се играе.Изходът е само един .....и мноооого труден .....по обратния път!
174
3
 
9
 
! Отговори
ХайлХимарс преди 1 година
В съветските училища вече се учи китайски. Искате рубли, получихте йоани, червени смешници.
173
1
 
9
 
! Отговори
Веселяк преди 1 година
От Москвьi до самьiх до окраин, с южньiх гор до северньiх полей; Си Дзиньпин приходит как хозяин, необьятной провинции своей
172
3
 
10
 
! Отговори
Веселяк преди 1 година
Професионалната армия е в черни чували. Складовете изпразнени. Разконсервират вече т54. Ботоксът е най-големия враг на Русия
171
2
 
11
 
! Отговори
Веселяк преди 1 година
Русия ще бъде заляна с китайски стоки. Местните производители не са конкурентни. Т.е. става точно това,за което се говореше: Русия става обикновена бензиностанция.
170
7
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Русия отдавна е сложила на масата условията за мир: неутрален статут, отказ от разполагане на чужди оръжия, признаване на независимостта на Донецк и Луганск, признаване на статута на Крим като част от Руската федерация. Засега Киев не показва готовност за такива отстъпки (а и няма указания от Вашингтон да ги приеме) и затова няма условия за преговори.
169
2
 
2
 
! Отговори
200 милиарда преди 1 година
Тази година се очаква стокообменът между Русия и Китай да достигне 200 милиарда долара. Но те се разплащат помежду си не в долари, а в рубли и юани в съотношеное 50/50%.
168
8
 
5
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Пропуква се еднополюсният свят. Да си траеме докато Зеленски иска само пари и оръжия. Започне ли да иска и наемници или доброволци, ще настане трудно време за сателитите на САЩ.
167
4
 
9
 
! Отговори
Веселяк преди 1 година
Ако имаха и най-малък повод за радост, руските пропагандони щяха да пеят дитирамби. Но другарят Си явно само остави пакет черни чували на другаря Пу. Няма въоръжение,няма сила сибири 2,няма чипове.Даже топли чорапки за фронтоваците няма.Ще творят история,но явно за другаря Пу място в нея вече няма.
166
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото не им е до това! Путин иска Украйна, Си иска Тайван!
165
0
 
1
 
! Отговори
е ко преди 1 година
предлагат тогава? прах в очите?
164
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците си правят сметка как ще си вземат обратно Манчурия че и още. Дреме им за Путин.
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** не е готов да приеме Китайския план за Мир.