Москва: Религиозната война на Украйна ще доведе до "трагични последици"

Киев планира да изгони духовници от Свето-Успенската Почаевска лавра
24 мар 2023 20:53, Йоана Цонева
78
Москва: Религиозната война на Украйна ще доведе до "трагични последици"
Снимка: БГНЕС

Русия разкритикува плановете на Киев да изгони духовници от Свето-Успенската Почаевска лавра, наричайки ги последен кръг от религиозна война, съобщава ТАСС.

"Последният кръг от религиозната война на киевския режим в Украйна, разбира се, няма да доведе до нищо добро. Ще има трагични последици", предупреди говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя посочи, че Москва многократно е подчертавала ситуацията с църквите в Украйна. "Говорихме за всички тези тенденции на международни форуми, изпращахме писма и доклади, отделяйки много време за обяснение на нещата, когато църковният разкол все още можеше да бъде предотвратен", оплака се руският дипломат.

Още по темата
През януари на официалната интернет страница на украинското правителство беше публикувана петиция с искане за прекратяване на договора за наем между Почаевската лавра и каноничната Украинска православна църква. Архиепископ Святослав Шевчук, глава на Украинската гръкокатолическа църква, и митрополит Епифаний, предстоятел на разколническата Православна църква на Украйна, вече ясно изразиха амбициите си да изтръгнат контрола над Почаевската лавра, припомня ТАСС.

На 10 март на уебсайта на манастира беше публикувано съобщение за изгонване от изпълняващия длъжността генерален директор на Киево-Печорската лавра - историко-културен резерват, подчинен на Министерството на културата на Украйна, в което се посочва, че монасите, свързани с каноничната Украинска православна църква, трябва да напуснат Свето-Успенската Киево-Печорска лавра до 29 март, когато изтича настоящият договор за наем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог си знае работата ! Диктатори и бандити ще си получат заслуженото !
37
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ба си! Всичко е просмукано с руски безбожници и шпиони, нищо не остана чисто!
36
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските комунисти взривили най голямата църква в Русия говорят за религия. Боже боже!!!
35
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинската власт са бетер комунисти. Освен с война и терорищъм, другите основни заниманиея са им гонене на църкви, събаряне на паметници и преименуване на улици. Няма в историята някой, който да е прокопмал с такава дейност.
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярата не е във материалното и ако са истински проповедници ще излязат от този музей и ще се застанат до хората, които са във война, не за живота и вярата си, а във война на чужди интереси. Църквата не е музей, манастир, сграда, тя е вяра. Труден е пътят на вярата, но това е и доказателството на христовото учение. Нека заления евреи си навре вярата в сметката за имане, нека го вземе и какво ще промени с това? Войната или вярата на хората?
33
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още едно доказателство че всичко там е чисто руско и такава измислена държава няма и не имало никога
32
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лицемерие и демагогия е да се говори за религия от фашисти и варвари, които разрушават една държава и убиват част от хората в нея.
31
15
 
28
 
! Отговори
еретиците примати преди 1 година
станаха набожни ти да видиш. Света Неделя още ви помни монголоидни рушкиФашизоиди.
30
11
 
13
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
Айде сега нов виц, религиозна война! Монголотатарите никога не са били православни а идолопоклонници които вярват това което им каже силния на деня! Не може по да благославя бомби които убиват невинни хора а Императора на двойни токчета се кръсти като католик!
29
11
 
17
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
..И това го казва един приемник на болшевики - убивали и измъчвали свещеници, и разрушавали църкви !!! Наглостта им край няма на тия !
28
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям вой на ЕС,че Русия " отвлякла" " Украински деца" от Украйна? Че и точно за това ще съдят Путин!-:) Ама колко простичко щеше да е,ако бяха казали истината! Че Русия си прибра дечицата от ДНР и ЛБР! 16 хиляди! Че няма да ги оставят УкроФашистите в Киев,да ги гърмят я!-:) И били върнали 300 деца! Ами върнаха ги,защото се оказало,че са били деца на Истински Украинци! Та нали в тези републики в Украйна живеят и Украинци!-:) Ех само как подвеждат човечеството ооо....Нямам думи Укроманипулсция!
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 19: Човече, не те съветвам да казваш тези неща, пред някого, който има понятие от ситуацията. Ще се смее дълго и от сърце. Можеш да ги разправяш пред блока или в кръчмата, там даже ще минеш за интелектуалец вероятно. Но всеки с мисловен процес и познание по темата, след 2 изречения ще разбере какъв си - безмозъчен консуматор на пропаганда, който опитва да рецитира по памет от долнопробни медии относно сложно звучащи теми, за да получава удивени погледи от себеподобни проточовеци.
26
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джо Байдън нарече Си Цзипин главорез.
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който има президент-диктатор и мажоритарни избори - той яде бой на площада - във Франция, Русия, САЩ. Гласува за опозицията или новите партии - няма резултат. Те имат по 2-3 в мажоритарния парламент. Взели са по 30-40 процента, но нямат представители. Народът на Франция е глупав, неговите проблеми са в избирателната система на олигархията. Протестиращите глуппаци на Франция не са осъзнати идейно и политически. Не могат да променят нищо, защото са загубили властта завинаги.
24
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агент ,,Михайлов"....Знаете ли кой е???...Русофили дръжте се...Вашия духовен отец Кирил....Служил като млад в Световния Съвет на Църквите в Швейцария.И работил като кадър на КГБ Упражнявал влияние , във взимането на решения в съвета, относно критиките към Русия за нарушенията в собствената и държава за религиозните свободи....Настоящите русофили в по голямата си част са бивши атеисти и редовни комунисти .Верни на партията и редовни на нейните заседания.Тях не ги вълнуват такива теми.
23
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е духовният център на планетата и материалния сатанискти запад никога няма да се примири и винаги ще воюва с Русия както може и с каквото може. В безсилието си дори започна да воюва с умрелите и да разрушава паметници. Опотват се да посягат и на Киевско-Печорската лавра. Войната не е за умрелите или за Украйна, а на съвсем друго ниво. За това Русия започна операцията в Украйна, за това Русия има военн технологии а на запада не са дадени, затова на Русия са дадени неизчерпаеми богатства а Европа няма нищо и е бедна като мишка.
22
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия успешно води война срещу колективния Запад. 50 държави, които участват в СВО, не могат да променят нищо на фронта. Украйна кърви и се задържа само чрез безпрецедентна военна, икономическа и финансова помощ от Запада.
21
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Французите живеят в дикатура и президентски тоталитаризъм. Не могат с демократични избори и средства да защитават правата си. Франция има мажоритарни избори и тоталитарен президентски режим. Това, което Чалгарина Слафчо иска да ни донесе.
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Си Цзипин: Сега се случват промени каквито не е имало от 100 години. А ние заедно движим тези промени. Путин: Съгласен. Си Цзипин: Моля, пазете се, скъпи приятелю. Путин: Лек път.
19
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е успешна страна. ЕС е умиращ съюз и изпада във все по-дълбока икономически и социални криза.