Средната класа в Русия ще се свие, неравенствата се увеличават

Влошени са перспективите за социално развитие в страната
97
Средната класа в Русия ще се свие, неравенствата се увеличават
Снимка: БГНЕС

Средната класа в Русия ще се свие на фона на увеличаващо се неравенство през идните години, сочат данните от икономическо проучване, проведено от руски експерти, предаде Ройтерс.

Ограниченият потенциал за икономически растеж и западните санкции срещу управляващите в Москва, наложени поради руската военна инвазия в Украйна, потискат перспективите за социално развитие в Русия, показват резултатите от изследването. То се базира на допитване, проведено през 2022 г. сред експерти от икономически институции, от бизнес и обществени организации и показва, че само комбинацията от растеж на икономиката в глобален мащаб и облекчаване на мерките срещу Русия може да доведе до нарастване на реалните доходи в страната и да ограничи бедността в нея.

Руската средна класа обаче ще бъде засегната в негативен план дори и да бъде снижен натискът на санкциите, е заключението на авторите на проучването. Най-оптимистичната им прогноза сочи, че през 2030 г. реалните доходи на руснаците ще се повишат само с 2 на сто спрямо нивата от 2021 г., а делът на бедните хора в Русия ще спадне до 10,0 на сто спрямо 11,18 на сто през годината преди началото на руската инвазия в Украйна. Броят на руснаците, които са част от средната класа в страната, обаче ще намалее, според най-оптимистичния сценарий, до между 14 на сто и 31 на сто от населението й през 2030 г.

В момента представителите на средната класа съставляват между една пета и половината от гражданите на Руската федерация, отбелязват авторите на проучването, цитирани от Ройтерс. /БТА,  Пламен Пенчев/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: Русия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
3
 
! Отговори
Ама верно ли ? .... преди 1 година
До Анонимен ТИ НОРМАЛЕН ЛИ СИ ? Или там от ваше село новините пристигат с 10-15г. закъснение . НА ЗАПАД СРЕДНАТА КЛАСА НАМАЛЯВА С ВСЯКА ИЗМИНАЛА ГОДИНА . Свръжбогатите се увеличават, както и бедните и бездомните... Малките бизнеси затварят навсякъде в "демократичния" свят а компании като Гугъл..Амазон... Епъл... Файзер.. Голдман Сакс... Микрософт.. добавят милиарди към богатството си... Ама ти от къде ще ги знаеш тези работи ... Вземаш по 2 стотинки на коментар да осигуриш ракията , супер си
70
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Средна класа има в развити и демократични държави. Русия не е от тях. Лошото е , че в България има майцепродавци, които иска да ни натрапят руския крепостнически модел на развитие.
69
5
 
1
 
! Отговори
До 72 преди 1 година
Зеленото нарко и глутницата нацита, които маршируваха нощем с факли като бандеровските си предци?? ВЕрно са бандити до един!
68
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Погледнете у нас: най-високите цени в ЕС, най-ниски заплати, най-висока корупция, неграмотност, лошо здравеопазване. Те за Русия пак дъвчат опорките...
67
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог си знае работата ! Диктатори и бандити ще си получат заслуженото !
66
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо пак се разплакаха западните пропагандатори на чужд гроб??? Статийката иска да ни будалка, че при нас преобладава средна класа и няма неравенство ли? Ами ние сме по-зле от латинска америка в тази област... В своето око греда не види, дири прашинки в чудите.
65
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия има 4 нови субекта, още една атомна, Крим, Черно море и много територия. Който не вярва да пита покраинците.
64
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта е да няма средна класа. Скоро много хора ще го разберат. Рашките са много бързи. Тоя затри Русия и Украйна:))
63
1
 
7
 
! Отговори
dakotabg преди 1 година
Още санкции,докато все още шаваме,че...
62
6
 
3
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
До реалист Като се има предвид, че дъщеря ми е твоя майка.........
61
11
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Ако бедните намаляват, но същевременно намалява и средната класа означава че се повишава делът на хората в Русия с доходипо-високи от средните за страната. Т.е. благосъстоянието на народа се увеличава.
60
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А средната класа в Бг. започна пролетно копане на градини и подготвя разсада, а една друга средна класа смазва талигите, подковава живата сила и се подготвя за прибиране на реколтата! Да живеят средните класи!!!
59
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе да си го нат-ика-те тоя материал в сви-нкс-иг.те зу-рли- под-лог-и краварски- отивайте в русия да им оправяте средната класа като толкжва сте загрижени за нея - за нас е важно какво е в българия а за вас каквото ви спуснат от краваршингтон- не се свършват тия
58
1
 
2
 
! Отговори
DW преди 1 година
Ами разбира се, те само се опитват да ни копират
57
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега си обяснявам защо нашите русофили не щат да стъпят в руския рай и гледат само към разлагащият се запад.
56
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който успее да си купи Москвич, преминава в средната класа!
55
8
 
10
 
! Отговори
Долу ЕС преди 1 година
а в ЕС се увеличава........... за това са протестите в навсякъде! от радост
54
5
 
12
 
! Отговори
Дядо от село преди 1 година
В България, отдавна няма средна класа ! Бедни и богати има само
53
4
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ами има средна класа,възможно е и свиване !....У нас какво може да се свие,при положение че НЯМА така наречената "средна класа",а има "Пет на стоте" (както се изразяваше Живков), свръхбогати (за нашите стандарти,разбира се!),15 на стоте горе-долу с приемливо битие ,и 80 на стоте-ТОТАЛНИ БЕДНЯЦИ ?!
52
10
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НЯМА СЪОТВЕТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА ЗА ДА ПРЕНАСОЧИ ПОВЕЧЕ ГАЗА КЪМ КИТАЙ! КОМУНИСТИТЕ САМО ВИ ЛЪЖАТ! СЪС КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Е СВЪРШЕНО БУКВАЛНО И С ВСЕКИ МЕСЕЦ ЩЕ СТАВА САМО ПО-ЗЛЕ ЗА ПУТИНИСИТТЕ!