Путин настройва руснаците, че ядрената война е нещо нормално

Какво би се случило, ако пропагандата спре?
31 мар 2023 21:22, Нели Христова
186
Путин настройва руснаците, че ядрената война е нещо нормално
Снимка: БГНЕС

Руските власти може да са закрили вестника му, но журналистът Дмитрий Муратов отказва да замълчи.

Сега обаче главният редактор на Новая газета и носител на Нобелова награда за мир се притеснява докъде ще стигне Кремъл в конфронтацията си със Запада.

"Две поколения са живели без заплахата от ядрена война", казва Муратов пред BBC. "Но този период приключи. Ще натисне ли Путин ядрения бутон или няма? Кой знае? Никой не знае това. Няма нито един човек, който да може да каже със сигурност."

Откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., ядреното дрънкане на оръжие на Москва е силно и често.

Високопоставени служители отхвърлиха неделикатни намеци, че западните нации, въоръжаващи Украйна, не трябва да тласкат Русия твърде далеч. Преди няколко дни руският президент Владимир Путин обяви планове за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус.

Тогава един от най-близките му сътрудници Николай Патрушев предупреди, че Русия има "модерно уникално оръжие, способно да унищожи всеки враг, включително САЩ".

Блъф и самохвалство? Или заплаха, която трябва да се приеме сериозно? Муратов забеляза тревожни признаци в Русия.

"Виждаме как държавната пропаганда подготвя хората да мислят, че ядрената война не е нещо лошо“, казва той. "По телевизионните канали тук ядрената война и ядрените оръжия се рекламират така, сякаш рекламират храна за домашни любимци. Те обявяват: "Имаме тази ракета, онази ракета, друг вид ракета. Те говорят за атакуване на Великобритания и Франция, за предизвикване на ядрено цунами, което отмива Америка. Защо казват това? За да са готови хората тук."

Наскоро по руската държавна телевизия виден водещ на токшоу предложи Русия "да обяви всяка военна цел на територията на Франция, Полша и Обединеното кралство за законна цел за Русия".

Същият водещ е предложил и "сравняване на остров със стратегически ядрени оръжия и извършване на пробно изстрелване или стрелба с тактически ядрени оръжия, за да не си прави илюзия".

И все пак държавната пропаганда тук представя Русия като страна на мира, а Украйна и Запада като агресори. Много руснаци вярват в това.

"Хората в Русия са облъчени от пропаганда", казва Муратов. "Пропагандата е вид радиация. Всеки е податлив на нея, не само руснаците. В Русия пропагандата е дванадесет телевизионни канала, десетки хиляди вестници, социални медии като VK, които обслужват изцяло държавната идеология ."

Но какво ще стане, ако утре пропагандата изведнъж спре? Ако всичко затихне? Какво биха си помислили тогава руснаците?

"Нашето по-младо поколение е прекрасно", отговаря Муратов на тези въпроси. "То е добре възпитано. Близо милион руснаци са напуснали страната. Много от тези, които са останали, са категорично против това, което се случва в Украйна. Те са против ада, който Русия създаде там. Убеден съм, че веднага щом пропагандата спре, това поколение – и всички останали със здрав разум – ще проговорят."

"Те вече го правят", продължава той. "Двадесет и една хиляди административни и наказателни дела са образувани срещу протестиращи руснаци. Опозицията е в затвора. Медиите са затворени. Много активисти, цивилни и журналисти са обявени за чуждестранни агенти.

"Има ли Путин база за подкрепа? Да, огромна. Но това са възрастни хора, които гледат на Путин като на собствен внук, като на някой, който ще ги защити и който им носи пенсията всеки месец и им пожелава Честита Нова година всяка година. Тези хора вярват, че техните истински внуци трябва да отидат да се бият и да умрат", казва Муратов.

Миналата година Муратов продаде на търг своята Нобелова награда за мир, за да събере пари за украинските деца бежанци. Има малък оптимизъм за бъдещето.

"Никога повече няма да има нормални отношения между хората на Русия и Украйна. Никога. Украйна няма да може да се примири с тази трагедия", на мнение е той.  "В Русия ще продължат политическите репресии срещу всички противници на режима."

"Единствената надежда, която имам, е в младото поколение, онези хора, които гледат на света като на приятел, а не като на враг и които искат Русия да бъде обичана и Русия да обича света. Надявам се, че това поколение ще надживее мен и Путин", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
И на запад така настройват хората. Не ни чака нищо добро. Дано разума победи човешката глyпост този път.
113
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако нещо ще се случва, ще е след 14 май. Изборите в Турция, където са насочени основните щения на америка за смяна на президента с откритото вмешателство в изборния процес. Спиране на газопровода от русия в черно море.Последваща война между турция и иран, която да включи азербайджан с хоризонт туркестан и отделяна на китай от русия с една горяща дъга увеличаваща ресурсите за тероризъм с далечна цел дестабилизация на целия евразийски континент.
112
0
 
6
 
! Отговори
Чарлз Буковски преди 1 година
До Стивън КингСлед Путин ще дойде Медведев, който се налива по цял ден и зове за превантивни ядрени удари по медиите ...
111
2
 
9
 
! Отговори
Грешен завой преди 1 година
Цивилизация която зависи от състоянието на 71 годишен едноличен владетел не е цивилизация. Индянците в Амазонка дето не са виждали цивилизация от хиляди години дори са по-развити от така наречената цивилизация.При тях съществуването на живота в Планетата не зависи от едно копче под ръката на един индивид в пределна възраст.
110
2
 
5
 
! Отговори
Вот как получается преди 1 година
Този ми прилича на момченцето от приказката на Андерсен, което казва "Царят е гол". Всички го виждат, но си мълчат, за да не стане по-зле. Като видят, че по-зле няма накъде, вече няма да има връщане назад. Ще се осъзнаят едва когато са в окопите, но едва ли ще се почувстват по-добре. Понякога е по-добре да си бунтар, отколкото да се нагаждащ към всяко ограничение и да чакаш спасението да дойде от самосебе си. Но отстрани лесно се дават съвети. Затова не смея да ги съдя..
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и Киро щеше да ни подарява хапчета едно време за радиация ,а сега отново лъже бря
108
0
 
5
 
! Отговори
Бункер в Сибир преди 1 година
Може би ще опази за десетина години руския елит от радиацията,но ще загинат от това,че са затворени....Копейкин се надява да го приберат,но не знае,че никой не обича предателите и ще хленчи пред бункера ... Докато се разтопи...
107
4
 
2
 
! Отговори
Мдаааа,1 април е преди 1 година
Време е за шеги и майтапи, но тука пропагандата малко се е престарала лекинко :)Все пак,да не забравяме,че в болшинството си българите имат вродено критично мислене и естествен радар за лъжи и пропаганда... Все пак сме тренирани през 33-те успешни години на демокрация,възход и банани :)
106
0
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
В Русия променят стандарта на градусите на водката от 40 на 50 : https://nnmclub.to/forum/viewtopic.php?t=1623299 Може да е първоаприлска шега,макар да не знам в Русия дали е такъв 1 април. Димитрий Мадведев заплаши съдиите в Хага с ракети под въздействие на 40 градусов алкохол. Сега при 50 градусов , може да натисне копчето.
105
0
 
3
 
! Отговори
матрьошка преди 1 година
До Bormannтогава русия да пуска бомбата в сибир щом няма нищо страшно
104
5
 
23
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
Русия все повече заприличва на Северна Корея
103
1
 
4
 
! Отговори
До Смирнофф преди 1 година
Виждам, че не сте си направили труда да прочетете и асимилирате написаното от мен по долу. Има ли смисъл да продължавам да пиша?
102
18
 
4
 
! Отговори
Bormann преди 1 година
Руснака е твърдо копеуе и ще издържи на ядрена война докато мекките китки на запад, ще плачат и молят за споразумение.... нормално е. Промиват ви мозъците всеки ден, че 3та СВ би заличила света от ядрени оръжия - няма такова нещо и истината е много различна. Елементарни изчисления биха показали, че всички ядрени оръжия взети заедно на сравнително недоразвитото създание наречено хомо-сепиенс биха унищожили район с размера на Република България и не повече.... Хората не са Богове а само роби......
101
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този като го гледам е люснал поне 20 водки преди да набере смелост да плете език несвързани и объркани умозаключения.
100
0
 
9
 
! Отговори
Има 2-варианта преди 1 година
Като гледам се върви към конфликт и то със 200км/ч --Русия тоест Путин са във истерия и постояно заплашват, а Щатите им се подхилват ! Такова поведение на Щатите подсказва скрит коз който ще прецака ядрения мерак на Путин да ги унищожи ! Остава Щатите найстина да имат нещо във което са напълно сигурни, че ще проработи иначе пишете земята необитаема и във бункер да се навреш пак няма да те бъде !
99
1
 
19
 
! Отговори
Уникално оръжие! преди 1 година
Да се сравнява "модерното уникално оръжие на примитивна рус, което никой още не е видял, с оръжията на Космическата флотилия на Пентагона е смешно, ама много смешно, а това показва и нивото на познания на другарите ...
98
2
 
7
 
! Отговори
Има 2-варианта преди 1 година
Изпреварващ удар със конвенциално оръжие по Русия и ако имат някакви нови електромагнитни импулси да им спрът техниката и през това време да се унищожи ядрения арсенал на Русия или Вова ще нанесе изпреварващ ядрен удар -- при ядрения удар обаче света ще бъде отровен за сто години поне ! Едно е това което го мисли запада със конвенциален удар друго е на Вова убиване на цяла планета ! На Вова главата мисли за унищожаване и завличане на колкото се може повече хора със Русия !
97
3
 
9
 
! Отговори
100% преди 1 година
поредната лъжа
96
9
 
6
 
! Отговори
кое е нетърпимо преди 1 година
Нетърпимо е да не знаещ какво извършиха фашингтонските гълъби на мира на 6 и 9 август 1945г.!Нетърпимо и престъпно е да не знаеш кой ръсеше ОРАНЖЕВ АГЕНТ над Виетнам!Нетърпимо е да не знаеш последиците от човеколюбивите бомбандировки на Югославия с обеднен уран и последиците от тях!Претъпно е да не знаеш убийството на 10000 пленени иракски войници с нов вид неутронно оръжие в пустинята!Нетърпимо е да си недоправен,но поне не бъди зъл и ..............
95
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' "Отдел 74455" на ГРУ '' ................................ интересно всички селски ***, които получават пари от Копейкин, дали осъзнават, че това са кървави пари ... защото кръвта не се измива, тя се връща!