Русия вече има нова Концепция за външна политика

Твърд отговор на антируските стъпки от страна на неприятелски държави
31 мар 2023 18:00, Елка Василева
122
Русия вече има нова Концепция за външна политика
Снимка: архив, БГНЕС

Днес беше публикувана нова версия на Концепцията за външна политика (КВП) на Русия, одобрена от президента Владимир Путин, съобщи ТАСС.

Документът определя приоритетните области, целите и задачите на международната дейност на страната и ще бъде пътна карта за руското външно министерство и други министерства и агенции.

Предишната версия на концепцията беше приета през ноември 2016 г.

На среща с членовете на Съвета за сигурност президентът Путин посочи, че новата външнополитическа концепция на Русия ще послужи като добра основа за по-нататъшната работа в областта на международните отношения.

Още по темата
"Представената концепция според мен ще послужи като добра доктринална основа за по-нататъшната ни работа по международните въпроси", заяви той.

Путин изтъкна, че разширяването на връзките с конструктивни партньори и създаването на условия неприятелските държави да се откажат от враждебната политика спрямо Русия изискват специално внимание.

Освен това президентът призова за укрепване на суверенитета на Русия, засилване на нейната роля във формирането на по-справедлив, многополюсен световен ред. "При перспективното планиране на нашите действия е важно да отчитаме целия спектър от фактори и тенденции в международните отношения, да работим за укрепване на суверенитета на Русия, да увеличаваме ролята си в решаването на световните проблеми и формирането на по-справедлив, многополюсен световен ред", подчерта президентът.

Актуализираната версия на концепцията за външната политика на Русия предполага, че антируските стъпки от страна на неприятелски държави ще бъдат последвани от твърд отговор, посочи руският външен министър Сергей Лавров по време на срещата на Путин с постоянните членове на Руския Съвет за сигурност.

Основната цел на новата КВП на Русия е установяването на многополюсен световен ред с акцент върху полицентризма и суверенното равенство на всички държави, заяви Лавров.

Според дипломат №1 на Москва от Русия ще зависи дали Западът ще следва препоръката за неконфронтационна политика спрямо Москва.

"Ясно е фиксирано, че ние не се изолираме от англосаксонските страни и континентална Европа, нямаме изначално враждебни намерения към тях. Те обаче трябва да са наясно, че прагматичното взаимодействие с Русия е възможно, само ако са наясно с безсмислието на конфронтационната политика и ако на практика отхвърлят тази политика", заяви министърът. “От нас ще зависи до каква степен Западът ще бъде готов да следва тези препоръки.“

Що се отнася до страните - непосредствени съседи на Русия, в концепцията се посочва, че основната цел на Москва в този регион е да се превърне в зона на мир, добросъседство и благоденствие. Отделно в документа се подчертава, че Русия се стреми към мирно разрешаване на международните въпроси в Арктика.

Ройтерс обърна внимание на казаното от Сергей Лавров, че Русия е изправена пред "екзистенциални заплахи" за сигурността и развитието си от "неприятелски държави".

Руският външен министър заяви в предавано по телевизията заседание на руския Съвет за сигурност в Кремъл, че новата концепция ще очертае как Русия може да предприеме "симетрични и асиметрични мерки в отговор на неприятелски действия срещу Русия", като се позова на "безпрецедентния натиск", оказван върху Русия от западните й врагове.

(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1988 водил кампания за спиране на руския език? :) това е най-добрата шега за 1 април,която съм чел днес. Видял си ти бай Тошовия социализъм само на снимка
103
0
 
3
 
! Отговори
До 105 преди 1 година
1988г казваш а? Хъм пак да кажа ти не си на повече от 20г. Никога не си виждал какво е комунизъм и нищо не знаеш за него! И само за да го потвърдя ще ти задам 1 въпрос! По времето на комунизъма имаше 2 вида бонбони по магазините! Само 2! Не повече! Какви бяха имената на тези 2 типа монбони? Ако си живял по време на комунизъма дори само 8-9г както ти твърдиш то ще знаеш отговора на тоз въпрос! Дай да те видим колко си бил "десидент"!!!!!! путинофиле!
102
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"млад си още най-много на 20г."------------ Зомбирани сте си и приказвате наизуст. Доказателството - веднага щом някой каже нещо за запада, дори обективно, АВТОМАТИЧНО граквате в хор "путинофил". Толкова са ви полирани мозъците от пропаганда, че да не харесваш запада и лицемерието му автоматично те превръща в почитател на Ким и Мао Дзедун. А в училище съм водил кампания за спиране на ученето на руски, което си беше истинско дисидентство през 1988г. Но е удобно да се лепят етикети.
101
3
 
3
 
! Отговори
до 105 преди 1 година
Те дори гърците живеят по-добре, защото си разпределят краденото от ЕС, не като тук - по-руски образец, само върхушката да го прибира.
100
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия започна война, защото Запада навлязъл в зоната и на интереси и влияние. Русия води войната , за да може страните да не са в зона на интереси и влияние. Шизофренията е пълна, но бая бели хора ще си оставят костите, така че поне това , че е в интерес на Индия и Китай го вярвам.
99
3
 
7
 
! Отговори
До 104 преди 1 година
млад си още най-много на 20г. Но това със загнилия капитализъм го слушаме от 1918г насам! и през комунизъма се повтаряше и преповтаряше и се оказа, че не капитализъма и запада са загнили ами комунизъма е гнилата работа! това е историята го доказва, но вие кат путинофили едва ли знаете какво точно е история!!! Та така! А и прочети коментара на 123 па белким нещи разбереш! Ха дано ама .... за путинофилията това е невъзможно да разбере нещо!!!
98
4
 
11
 
! Отговори
123 преди 1 година
До Анонимен 104. Много ясно че запада не е велик. Просто е най доброто място за живеене. И там политиците крадат и си гледат интереса, но преди това са направили така, че гражданите да имат права и да имат приличен живот. И я като хвана темата с "награбетоно" ми кажи Щвеция, Дания, Норвегия, Финландия, Швейцария, Лихтенщайн, Андора, Малта, Люксембург, Исландия и Ирландия кокво и от кой са заграбили, че живеят добре. Май просто хората работят и градят, а не мислят по цял ден за бомби и рушене
97
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Еми нито един - всички са в "загнилия " запад." ------- То това западняците сте наистина религиозни фанатици. Естествено, че ще са там, където е награбеното от целия свят, та барем и за тях да има. И не е щото западът е "велик".
96
3
 
8
 
! Отговори
123 преди 1 година
Новата концепция на Русия е като старата на Северна Корея. Вожда обяснява на робите как запада им завижда и те живеят в рая, а робите имат право да се кланят и да викат ура
95
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цивилизованият свят никога няма да допусне терористичната държава да доминира.
94
0
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Ще победи този, който е по- добре Икономически , зависи също колко и кои държави ще са на негова страна! Зависи също и от Народите ВЕЧЕ - защото протестите ще са непредсказуеми. Народите вече не са овце!
93
6
 
10
 
! Отговори
ЛилиПутин преди 1 година
Този лилиПутин, който има не само лилипутски ръст, но и акъл със същия размер, е вече пътник... Необратимо е! Колкото по-бързо, толкова по-добре за целия свят, а и за Русия. По-младите руснаци вече отлично разбират това...
92
8
 
14
 
! Отговори
Руушки пооодлоги преди 1 година
На който русофил, не му харесва в България - чемодан, вокзал, Москва и да ходи в Русия, раят на своите мечти...Ама никой не ходи, само лаят от България срещу 4000 лв. месечно. Продадоха България на бедна Русия за пари...
91
5
 
2
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Мдаа флага зад Президента казва всичко за политиката на двуглавия орел.Нещо неясно може да има само за тези,които ще им се наложи да преговарят на червения килим в Кремъл.Предполагам от заДунайская губерния преговарящите за Газ,Ядрено гориво,бензин,дизел,желязо и т.н.ще отидат гн Тагарев и коджа Кафалията от Пловдив.И двамата са бивши комунисти и ще са добре смазани цефки.
90
6
 
18
 
! Отговори
До 94 преди 1 година
По това време Украйна цеше част от ссср и тъпия източен блок...товарищ....много избирателни бели петна имаш....но Фактите са си факти. Маска нареди да не се съобщава нищо дни наред...а.й.д.е пий си водката да си спомниш
89
8
 
29
 
! Отговори
До 93 преди 1 година
Наричай го влияние като ти харесва...но ФАКТ е че всеки в СВОБОДНИЯ СВЯТ избира къде иска да живее, какво храна да яде, къде да пътува и т.н И ФАКТА е че "влиянието" на московия е минимално...защото никой не иска там...дори русофилите...дори родата на групата от кремъл... дори и не малка част от московците!!!
88
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чернобил не беше ли в Украйна? Или тогава не се брои,сега са други?
87
4
 
8
 
! Отговори
9 преди 1 година
До 83 Многополюсен в смисъл влияние, приятел! Едните искат да са господари на тоя свят, другите не са съгласни! Кое не е ясно!?
86
0
 
3
 
! Отговори
До 88 преди 1 година
Едната причина и то Голяма: Радиационни елементи след аварията в Чернобил и времето им за разпад:Стронций 90 -време на полуразпад приблизително 29гЦезий 137 -период на полуразпад приблизително 30гАмериций 241 - период на полуразпад приблизително 432гПлутоний 239 - период на полуразпад приблизително 24 110г.
85
4
 
3
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Много бързо ги нареждате господа "геополитици"....само че без кръчмарЯ..;))