Експерт: Ядреното оръжие в Беларус е отговор на западните доставки

Дори при примирие конфликтът в Украйна винаги ще е тлеещ
1 апр 2023 21:45, Анисия Иванова
49

Владимир Путин обяви, че е сключил споразумение с Беларус за разполагане на тактически ядрени оръжия в страната. Еврокомисията отговори, че тези планове водят до опасна ескалация на напрежението и че ще има последващ отговор. Заявленията за допълнително разполагане на ядрени оръжия са заплаха за ескалация, но няма да доведат до значителен действителен ефект.

Това заяви в предаването "Брюксел 1" военният експерт доц. Георги Цветков по повод възникналото напрежение след изявлението на Москва за разполагане на ядрени оръжия на територията на Беларус.

"Смятам, че тук става въпрос за действие, което да демонстрира, че Русия има някакъв отговор на доставката за въоръжение за Украйна. Разбира се, винаги когато става въпрос за ядрено оръжие, не може да се подхожда с лека ръка, но смятам, че за момента оценката е, че това не е огромен пряк риск за ескалацията на войната", посочи той.

Доц. Цветков допълни, че Москва може да разположи ядрени оръжия на територията на Беларус и без това да бъде обявявано.

"Трябва да си даваме сметка, че сценариите за използване на ядрено оръжие са два. От една страна да имаме използване на тактическо ядрено оръжие от руска страна срещу украинските въоръжени сили, което е технически доста трудно, особено когато става въпрос за линията на фронта", поясни военният експерт, след което допълни, че разполагането на ядрено оръжие с тези цели в Беларус няма особен смисъл.

"Другият вариант за използване на ядрено оръжие е по сценариите от Студената война с масово използване за тотално унищожение на отсрещната страна, но се предполага, че този вариант не би трябвало да се разглежда сериозно, защото тогава се отива към глобален конфликт", заяви доц. Цветков.

На въпрос, свързан с изявленията на президента на Беларус - Лукашенко, относно ядрената заплаха, експертът поясни, че лидерът на Беларус не е в позиция да взема решения и да плаши по отношение на това, какво може да се случи в тази война. "Президентът на Беларус най-вероятно не управлява дори собствената си държава", допълни той.

"Ако наистина имат намерения да използват ядрено оръжие, смятам, че те ще го направят, без да предупреждават", заключи Цветков.

По отношение на предстоящия развой на събитията и евентуалните мирни преговори между Русия и Украйна, военният експерт отговори:

"Проблемът е, че става въпрос за огромна част от Южна Украйна, което съответно е абсолютно неприемливо за Киев и за западните държави. Простата причина е, че, ако може да откъснеш 20-30% от територията на една страна и това да ти бъде признато, по този начин се отваря огромна врата за всеки, който смята, че има достатъчно сили да започне такъв конфликт. Става въпрос наистина за разбиване на съществуващия ред".

Според доц. Цветков дори да се достигне до някаква форма на мир, по-скоро трябва да се разглежда като примирие, тъй като конфликтът има потенциал да се възобнови във всеки момент в следващите 10 години. Възстановителният процес на Украйна ще трябва да се извършва в условията на подготовка за евентуален следващ конфликт.

"Според мен формулата, която ще се очертае, в рамките на следващите 6-9 месеца, при успешно украинско контранастъпление в Южна Украйна, ще бъде някаква форма на примирие по границите в опит на завръщане към състоянието преди 24 февруари", посочи доц. Цветков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
0
 
! Отговори
торнадо преди 1 година
Има торнодо което пресушава планети! Едно над Русия в посока Америка и утре Путин и Обама ще си пият чая пред оградата на Вашингтон. Как се прави такова торнадо с 4 - ри ядрени реактори и няколко станции космически за позициониране на мащаба. Чисто без замърсяване ! НАСА могат само да потвърдят тук написано.
34
2
 
4
 
! Отговори
До Антикомуниста! преди 1 година
Радвай се че си жив! Относно Русия: Само Атлантическия океан може да я спре!
33
2
 
7
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Какво се притесняват Русия има подводен флот и в момента Булава, Оникс са на 4 Мин от Вашингтон Лондон или Брюксел. Те се притесняват за Беларус. След разпада на СССР руснаците си взеха ракетите от източна Германия барабар с войската, но американците останаха заедно с техните ракети искаха още на изток да се разширяват ето го резултата.
32
0
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
До Kresi 39 Браво. Чудесен коментар.Закопа ***.нис.тите. Железна логика.Ама те от къде да знаят ?
31
1
 
6
 
! Отговори
Питам преди 1 година
И Запада ли доставя ядрено оръжие ? Реципрочност , а ?
30
16
 
6
 
! Отговори
Аз преди 1 година
До Анонимен Виж сега, простьо...Объркал си нещата. Фашистите не са в Киев, те са в Кремъл и Путин им е главният ***...
29
27
 
15
 
! Отговори
Kresi преди 1 година
Нека поне един червен русофил да каже какво добро донесе руския болшевизъм по света, та да плачем отново да върнем тази феодална идеология.Защо през соца почти всички страни от социалистическия концентрационен лагер въстанаха срещу червената империя и само ние не.Но украинците не са като нас.Ами нали 1991г русия, англия и сащ станаха гаранти за сигурността на украйна.Значи единия гарант я напада а другите двама да стоят безучастно.И русофилите бясно оправдават нашественика
28
3
 
26
 
! Отговори
Аз преди 1 година
За първи път да публикувате мнение различно от това на платените от Сорос ЕКСПЕРТИ. Така се прави! Дайте различни гледни точки пък всеки да формира собствени възгледи на основа на лични познания и историческа памет! Поздравления!
27
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За невежите да кажа Украйна си е чисто руска с изключение на Лвовска област.Така че Путин си взема своето от фашистите и целия български народ му желае пълна победа над зеленото зло
26
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С извинение, но и двата варианта в статията за абсурдни.. Русия никога няма да използва ядренно оръжие срещу себе си (Украйна). Най вероятно е то да бъде използвано срещу Полша и Румъния от където пристигат основните доставки
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кто едно умно момче, експерт. Хората, които познават добре материята, не биха направили смели изказвания или прогнози.
24
6
 
25
 
! Отговори
Babunka преди 1 година
Станах рано,закусих и излязох на улицата в Киев...всичко бе странно тихо и пусто-нямаше жив човек,нарамих карабината с въздишка,запалих цигара и поех към руските позиции! Да, бях останал само аз-последния украинец...В това време Америка обяви по радиото: "Напускаме Украйна..."
23
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди седмица Си Дзинпин посети Путин и го предупреди за позицията на Китай срещу пролиферацията на ядрени оръжия.
22
2
 
16
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
От цялата операцийка май Беларус бързо бързо ще се присъедини към то Русия. Е честито!!!
21
31
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези келяви ракети в Беларус са напълно безполезни...
20
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Призовавам утре да се гласува за еврогей партиите като пп/дб сектата. Нека гей знамето се вее над села и паланки, нека има драг куин шоа за всички деца и повече хомота за Аси Василев и парапети за Кирцата!
19
9
 
33
 
! Отговори
Бивш канадец преди 1 година
Кутията на Пандора я отвориха САЩ с Косово. Така че сега няма за какво да врякат.
18
6
 
17
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Обаче *** жендрите, ще станат независими.... Докато ги опукат, ще станат двуполови и ще се размножават вече без жени... Ядрото, ще ги напраи свободни... ===))) в свят на кръвожадни динозаври...
17
9
 
2
 
! Отговори
ганю е проста путка преди 1 година
виж шопчето по долу и не питай...
16
6
 
28
 
! Отговори
😁 преди 1 година
Айде накрая кажете истината за снарядите с обеднен уран дето се доставят на украйна... После радиационното жито и яйца в България че сме по прости...