Русия срещу Франция заради признаването на Гладомора за геноцид

Захарова припомни на Париж престъпленията от колониалния период
1 апр 2023 22:30, Анисия Иванова
205
Русия срещу Франция заради признаването на Гладомора за геноцид
Снимка: БГНЕС

Русия определи днес като "отвратително антируско усърдие" вота в Националното събрание (долната камара на френския парламент) на решение, с което се признава за геноцид Гладомора - глада, предизвикан в началото на 30-те години в Украйна от съветските власти и стоящ основата на няколко милиона смъртни случая там, предаде Франс прес.

"Антируското усърдие на френските депутати изглежда още по-отвратително предвид това, че Франция все още не е затворила, самата тя, страницата на своите престъпления от колониалния период", заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Националното събрание прие резолюцията си във вторник с почти единодушие (168 гласа "за" срещу 2 "против"). С нея депутатите признаха Гладомора за геноцид, призоваха правителството на Франция да направи същото, за да отговори на силното очакване от страна на Киев във връзка с един толкова болезнен спомен, съживен от руската инвазия в Украйна, отбелязва Франс прес.

В приетия текст се признаваше официално "геноцидния характер на принудителния и планиран от съветските власти глад срещу украинското население през 1932 г. и 1933 г.

Според Мария Захарова още веднъж Русия се сблъсква с двуличието и русофобията на европейските й противници. Говорителката разкритикува двойните стандарти на колективния Запад и определи стъпката на Франция като едно "лишено от смисъл действие, организирано набързо, за да се хареса на режима на Киев".

Известна като житницата на Европа заради плодотворните си земи, Украйна изгуби няколко милиона жители по време на големия глад през 1932  - 1933 г. на фона на колективизацията на земите, организирана, според историци, от Сталин, за да се потъпче всякакъв стремеж за независимост на тази страна, която по онова време беше съветска република.

В средата на декември Европейският парламент също определи като геноцид Гладомора. Украинският президент Володимир Зеленски вече приветства решението на френския парламент и го определи като историческо за Украйна, съобщи БТА.

Русия отказва категорично тази квалификация за случилото се и изтъква, че големият глад през 30-те години е причинил не само смърт на украинци, но и на руснаци, казахстанци и на други народи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
4
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Алкохола не прощава !Лекувай се другарке !!!
144
0
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
До 161: Ами изводът е един...ние сме лоши, ама и вие сте таквиз, назад във времето!!!Така чееее, сега нии моим си праим квото си щем, няма само вие да си правите ...от същото!И като заключение , има един такъв израз: Във всеки един спор виновни са ......и двамата!Въпросът е ....кой 1-ви ще го осъзнае това и ще направи крачка назад!Забележка: Украинския конфликт ....не прави изключение!
143
0
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Между другото, там е имало и доста голямо българско население. Защо това не се споменава от Франция? Големият проблем са били българи и тем подобни, които дори са раселвани. Кой ти е мислил тогава за Украинска нация?
142
6
 
10
 
! Отговори
?? преди 1 година
Ех, тая пуста Русия... Накендзаха се вече с нея. Толкова им е пръст в окото на сички усерляци. От 10 кладенеца вода ше извлачи, 10 000 години назад ше се върне, само и само да я очерни. Всички бивши скапани империи бързо забравят какво са вършили обаче лесно съдят днес. Подиграват се на руснаците, щото Бахмут не превзели, санкции след санкции и пак не могат да се справят с нея. Толкова ли е страшна тая Русия? Що не съдите саудититие заради Йемен? Ами американците за Ирак, Виетнам или индианците?
141
1
 
12
 
! Отговори
При Гожин преди 1 година
Когато Вагнер изгони жабарите от Африка, те веднага признаха гладомора. нито по-рано, нито по-късно
140
12
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Какво е правила Франция през колониалните времена не променя факта, че гладомора е геноцид. Точка.
139
8
 
3
 
! Отговори
бих и повярвал преди 1 година
Ако не бях прочел спомените на полковника от НКВД!Никакви обяснения не могат да оправдаят яденето на съседски деца!
138
1
 
3
 
! Отговори
много си умен преди 1 година
До Анонимен 159 А в Америка защо бият ***,а!?:))))
137
3
 
13
 
! Отговори
Шайка преди 1 година
Голодомора е предизвикан не от руснаци а от СЪВЕТСКИ ЕВРЕИ ..ТЕ СА ЧУДОВИЩА
136
17
 
7
 
! Отговори
ЖужЙе преди 1 година
Нация от пияни уро...си!Ето това са русНАЦИте!Дори тази женица цялата се е зачервила от плюскане и пиене.Тия трябва да се затрият на всяка цена.Един жив не трябва да остава,че иначе се въдят,като амебите.Едно като има още 40 излизат от него.
135
3
 
14
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Франсетата онази убавица с пастите къде я забравиха? Защо не глаС/Дуват за/с нея първо, после да гледат в чуждите градини.
134
15
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия поиска само едно нещо от Украйна неутралитет но те дори и с това не се съгласиха.
133
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистическите лидери са дали на Украйна Донбас и облатите около него по поречието на Днепър и на изток от него за да имало и в Украйна пролетариат. Както всички вече знаят Крим им е предаден от Хрущов и то по погрешка а западните покрайнини са им дадени лично от Сталин
132
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От съветската власт най много е загубила Русия а най много е спечелила Украйна. Именно от съветските лидери тя получава Донбас и Крим а западните области лично от Сталин.
131
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До написаното по долу интересно 30 год. никой не се сетил за това което дори за българите. Изведнъж сега се сетиха.
130
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Манипулациите продължават.
129
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сталин е грузинец точка. Какво искате от Русия. Запада е вършил много лоши и дори ужасни неща със своите колонии. САЩ са унищожили индианците като цивилизация. Това не е ли геноцид. Геноцид е.
128
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До чета последното изречение.... Виж сега твоето заключение се отнася до сорросоидната доктрина която се основава на лъжа и измама с цел инсинуации и манипулации. Например нагло фалшифициране на лайковете. Всеки честен непредубеден читател по форумите го вижда.
127
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една цяла година не се спряхте да манипулирате лайковете в полза на сорросоидите. Не е ли вече малко прекалено.Това е бг. вид цензура.
126
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сталин е грузинец не е рус нак. Той е отговорен. Защо обвинявате Русия. Само защото е юридически правоприемник на СССР.