ISW: Украйна освободи територии край Бахмут, но Русия напредва в града

Пригожин не се счита предател след контактите с Киев
17 май 2023 20:20, Йоана Цонева
200
ISW: Украйна освободи територии край Бахмут, но Русия напредва в града
Снимка: БГНЕС

Руските сили вероятно са се ангажирали да засилят своите тактически настъпателни усилия в района на Бахмут, въпреки очевидния фокус на Украйна върху ограничени и локализирани контраатаки.

Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви на 16 май, че руските сили са увеличили силите си в района на Бахмут, за да стабилизират ситуацията. Виден руски блогър твърди, че четири неуточнени руски батальона са разположени по фланговете около Бахмут, за да попречат на украинските пробиви.

Руските твърдения за подкрепления са в съответствие с изявлението на украинския заместник-министър на отбраната Хана Маляр от 15 май, че руските сили разполагат допълнителни въздушнодесантни сили за защита на фланговете на Бахмут, вероятно от други зони на фронта.

Войските към 16 май продължават да постигат незначителни успехи в самия Бахмут, а руското министерство на отбраната (МО) продължава да твърди, че руските сили около Бахмут са съсредоточени върху отблъскването на украинските контраатаки.

Това коментира в дневния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW) за ситуацията в Украйна.

Руското министерство на отбраната заяви на 16 май, че части от 4-та мотострелкова бригада (2-ри армейски корпус на Луганската народна република) са отблъснали 10 украински контраатаки близо до Ивановске (6 км западно от Бахмут).

Украински военни служители продължават да посочват, че Украйна провежда много по-ограничени операции в района на Бахмут, отколкото руските сили, които изглежда са ангажирани в Бахмут като подновена основна задача. Маляр заяви на 16 май, че докато украинските сили са освободили приблизително 20 квадратни километра територия през последните дни, руските сили продължават да постигат незначителни победи в рамките на Бахмут.

Командващият украинската Източна групировка на силите генерал-полковник Александър Сирски заяви, че украинските сили продължават да използват концепцията за "активна отбрана" при провеждане на контраатаки в неопределени райони близо до Бахмут.

Говорителят на украинската Източна групировка на силите полковник Сергей Черевати повтори, че основната цел на украинската отбранителна операция в района на Бахмут е да изтощи руските сили в района.

ISW разполага с кадри, публикувани на 16 май на украински позиции в югозападен Бахмут, които предполагат, че украинските сили наскоро са постигнали ограничени успехи в самия град.

Съобщените руски подкрепления в района на Бахмут предполагат, че руските сили продължават да концентрират офанзивни способности там, въпреки оценените по-широки усилия за пренареждане на приоритетите на операциите за подготовка за потенциални украински контраофанзиви. Руските сили също наскоро прехвърлиха части от 6-та гвардейска мотострелкова дивизия (20-та гвардейска общовойскова армия, Западен военен окръг) в неуточнена зона северно от Бахмут, вероятно от позиции по линията Сватове-Купянск.

Придвижването на руски сили от други сектори на фронта към района на Бахмут вероятно е отговор на продължаващите руски опасения относно стабилността на фронтовите линии в района на фона на продължаващото влошаване представянето на групата "Вагнер" в офанзивата за превземане на Бахмут.

Тези притеснения вероятно са били по-изразени през последните дни, когато украинските печалби са ограничени около Бахмут и може да са довели до по-нататъшно концентриране на Русия върху тактическите офанзивни усилия в района. Подкрепленията също вероятно имат за цел да подобрят способността на "Вагнер" да превземе бързо остатъка от Бахмут и да представи руска тактическа победа преди евентуални неуспехи по време на украинска контранастъпателна операция.

ISW счита, че руското военно командване вероятно е решило да пренареди операциите и усилията за поддържане през последните седмици, за да се подготви за потенциални украински контраофанзивни операции, въпреки че продължаващата концентрация върху Бахмут може да предполага, че непосредствените тактически опасения могат да подкопаят по-големите усилия.

Русия извърши друг мащабен удар с безпилотни самолети и ракети в нощта на 15 срещу 16 май. Украински източници съобщиха, че руските сили са изстреляли шест балистични ракети "Кинжал" от шест самолета МиГ-31К в Киев, както и девет крилати ракети "Калибър"  и 10 наземни ракети С-400 и Искандер-М в други тилови райони на Украйна.

Украинската противовъздушна отбрана свали всички ракети, включително всичките шест "Кинжала"-а (многократно рекламирани от руските сили като неудържими) и общо девет дрона, включително шест Shahed-131/136.

Не е ясно кои системи са използвали украинските сили, за да свалят "Кинжал"-ите, но украински официални лица преди това приписаха успеха на предоставената от САЩ система за противовъздушна отбрана Patriot на 4 май.

Командващият обединените сили на Украйна генерал-лейтенант Сергей Наев отбеляза, че ракетният удар по Киев е осмият само за месец май.

Руското министерство на отбраната (MO) по-специално твърди, че един "Кинжал" е ударил система за противовъздушна отбрана Patriot в Киев.

Неидентифициран представител на отбраната на САЩ каза пред CNN, че системата Patriot вероятно е претърпяла щети, но не е била унищожена и че САЩ все още оценяват степента на щетите.

Финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин се опита да омаловажи докладваното за него сътрудничество с украинското разузнаване на 15 май. Пригожин отговори на въпрос за изтекъл доклад на американското разузнаване, публикуван във The Washington Post.  Той разкрива, че се е опитал да разкрие позициите на руските конвенционални сили на украинското разузнаване през замяна на изтеглянето на Украйна от Бахмут.

Пригожин заявява, че "във всяка война се прави размяна и това не е тайна за воюващите страни" в опит да омаловажи връзките си с украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР).

Пригожин твърди, че информацията за позициите на войските "изобщо не е секретна" в съвременната война поради използването на сателитни изображения. Пригожин също парадоксално се опита да отрече валидността на изтеклите документи на американското разузнаване, твърдейки, че младши американски офицер не би имал достъп до подобни секретни документи. Говорителят на ГУР Андрий Юсов заяви, че Украйна няма да коментира изтеклия документ.

Продължаващото възхваляване и нормализиране на насилието от групата "Вагнер" е очевидно в разпространено видео, за което се твърди, че показва убит американски доброволец в Бахмут. Telegram канал, свързан с ЧВК "Вагнер", публикува на 16 май снимки на финансиста на групата Евгений Пригожин и бившия заместник-министър на отбраната на Русия по логистиката, сега заместник-командващ Михаил Мизинцев. Те показват документите и тялото на американски доброволец, служил в украинската армия.

Още по темата
Пригожин твърди, че ще предаде тялото на американските власти, защото става въпрос за достойна смърт във война.

Видеото обаче подчертава непрекъснатото популяризиране на бруталността и възхвалата на войната от "Вагнер". ISW по-рано съобщи за насърчаването на насилие чрез използването на такива записи. Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че Държавният департамент е запознат и търси допълнителна информация.

Русия и Иран продължават усилията за укрепване на двустранното военно-икономическо сътрудничество. Иранската държавна информационна агенция IRNA съобщи на 16 май, че иранският посланик в Русия Казем Джалали обяви, че Русия и Иран ще подпишат споразумение за изграждането на железопътната линия Ращ-Астара по време на посещението на руския вицепремиер Александър Новак в Техеран на 16 май.

Съобщава се, че това споразумение ще ускори завършването на проекта за коридор Север-Юг на Иран чрез завършване на 162-километрова връзка между иранските градове Ращ и Астара и ще създаде връзка между Санкт Петербург и Персийския залив.

Завършването на този сектор е дългогодишна линия на усилия на Иран, частично насочена към укрепване на вътрешната икономика на Иран и улесняване на усилията за избягване на санкции. И Русия, и Иран предприемат допълнителни стъпки за по-нататъшно двустранно военно сътрудничество. Белият дом съобщи на 15 май, че Русия иска да закупи допълнителни дронове от Иран, след като вече е използвала повечето от 400 от август 2022 г. насам в атаки срещу украинска инфраструктура.

Иранските медии също съобщиха на 13 май, че Иран ще получи първата си доставка на руски многоцелеви изтребители Су-35 през следващата седмица. Москва вероятно ще продължи да следва взаимноизгодни военно-икономически програми, за да осигури продължаваща материална подкрепа от Иран за руските операции в Украйна.

Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) предложи проект на регулаторен акт, който ще позволи на служителите да извършват обиски без съдебна заповед, което вероятно ще подкрепи продължаващите усилия на Кремъл да засили вътрешните репресии. Проектът на регулаторен правен акт ще позволи на служителите на ФСБ да извършват оперативно-издирвателни дейности, които не са свързани с текущо наказателно дело, без съдебна заповед в случаи, "които са спешни и могат да доведат до извършване на сериозно престъпление." На офицерите също ще бъде позволено да извършват обиски без съдебни заповеди във връзка със "събития или действия, които представляват заплаха за държавната, военната, икономическата, информационната или екологичната сигурност на Русия".

Кремъл наскоро подкрепи закони, които засилват наказанията за проникване в обекти, управлявани от определени федерални органи, за незаконно присвояване на руски военни активи и за дискредитиране на целия руски персонал, воюващ в Украйна, за да разшири претекстовете за арести на руски граждани и премахване на служители, изпаднали в немилост.

Участието на ФСБ в текущи ремонти и все по-широките разпоредби за извършване на обиски предполагат, че Кремъл се готви ФСБ да бъде органът за вътрешна сигурност, който ще проведе по-широки вътрешни репресии.

Съобщава се, че руските сили са затворили друга украинска евангелска християнска църква в Мариупол, вероятно като част от по-широка систематична кампания за религиозно преследване в окупирана Украйна. Съветникът на украинския кмет на Мариупол Петро Андрюшченко съобщи, че руските сили са превзели украинската християнска евангелска църква "Света Троица" в Мариупол и използват църквата за настаняване на 10 до 30 руски военнослужещи.

ISW съобщи на 9 април, че протестантите са претърпели две трети от всички докладвани религиозни репресии в окупирания Мариупол. Руските служители най-често преследват членове на Украинската православна църква и протестанти, особено евангелски баптисти.

Кремъл продължава да приема законодателство, което предоставя предимства на участниците във войната и техните семейства, за да стимулира военната служба. На 16 май руската Държавна дума прие на второ и трето четене закон, който предвижда социални помощи за участниците във войната и техните семейства.

Законът позволява на военнослужещите и техните семейства да продължат да използват жилища в предишната си служба и предоставя равни компенсации за наем на целия персонал и техните семейства, независимо от ранга или статута на военнослужещия. Секретарят на Единна Русия Андрей Турчак обяви на 16 май, че работната група за "специални военни операции" е разработила 20 регионални мерки за подкрепа на участниците във войната и техните семейства. Сред тях са приоритетно записване на деца в следучилищно образование, освобождаване от детски градини и транспортен данък Ползи.

Кремъл продължава усилията си да мобилизира руската отбранителна промишлена база, за да попълни унищоженото оборудване. Руският вицепремиер и министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров заяви, че Русия е произвела повече танкове през първото тримесечие на 2023 г., отколкото през цялата 2022 г., и че общият обем на производството на военни продукти ще се увеличи четири пъти през 2023 г.

Руски новинарски сайт твърди, че единственият руски танков завод УралВагонЗавод произвежда модернизирана версия на Т-72, която ще отиде на фронта "скоро".

ISW по-рано съобщи, че Москва вероятно не е в състояние да произведе достатъчно танкове с достатъчно бърза скорост, за да замени унищожените вече.

Руските жертви във войната продължават да засягат непропорционално по-бедните руски региони и по-младото поколение. Руското опозиционно издание Mobilization News съобщи, че по-бедните региони, като републиките Тува, Бурятия и Алтай, имат най-висок процент смъртни случаи на мъже на възраст от 19 до 49 години.

Mobilization News отбелязва, че първите 10 региона с най-висок брой на смъртните случаи включват също Магаданска област, Забайкалски край, Северна Осетия, Псков, Ненецки автономен окръг, Сахалинска област и Еврейската автономна област.

Статистиката на Федералната държавна статистическа служба на Русия (Росстат) също показва, че половината от мъжете на възраст между 20 и 24 години, загинали през 2022 г., са загинали поради войната.

Украински източник посочи, че атаката от 15 май срещу висш служител в град Луганск може да е била извършена от участници в руската администрация, а не е партизанска атака. Ръководителят на украинската градска администрация на Северодонецк Александър Стрюк отбеляза, че експлозията от 15 май срещу ръководителя на Министерството на вътрешните работи на Луганската народна република (ЛНР) Игор Корнет изглежда като вътрешен конфликт. ISW съобщи на 15 май, че атаката може да е извършена от украинци.

Руските власти продължават усилията си да консолидират икономическото подчинение на окупираните райони на Украйна в руската икономика. Руският вицепремиер и министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров заяви в интервю за руски държавен медиен източник ТАСС, че Русия предприема активни стъпки за "възстановяване" на промишлени предприятия в окупираните райони на Украйна и е инсталирала "Фондове за индустриално развитие" и в четирите окупирани области.

Мантуров твърди, че в Украйна вече работят над 700 промишлени предприятия и 1000 производства, като те ще бъдат напълно включени в руската верига за сътрудничество и маркетинг до 2026 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
2
 
! Отговори
УМЕН преди 9 месеца
Вижте снимки на създателката на така наречения институт за изследване на войната и ще ви стане ясно за какво пълно кукуу става въпрос и дали може да се вярв и една дума на тая откачена психопааттка.
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Същото от същите! Героично отстъпват, но са непобедими!
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Освободи ги, ама от собственото си присъствие..
90
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Освободиха две поляни с троскут
89
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Контранастъплението се изрази в пробив към 1 км по десния фланг на Вагнерци - няколко кв.км земя, която института нарича 'освободена' )))
88
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
122 - Не си дорасъл да правиш прогнози! Изкукал си, също както тия от ISW
87
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не знам каква е тая фиксация за Бахмут . На края ще го завладеят и ще се окажат обградени в него .Но лошо няма , по-малко руснаци , по спокоен свят .
86
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия долу мизерници в Англия..... Ми вижте разлепените плакати и снимки на западните предатели разлепени там...
85
4
 
14
 
! Отговори
UK преди 9 месеца
До Слави Украини от UKВие не сте никакви българи, останете си там, където сте, а даже най-добре идете при Бахмут, дават много пари английските рекрутери
84
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Уркопитеците жънат само победи.... Макар и само медийни..... Пак са си победи..... Така и ваксерите пазеха другите с лозунги и течности, които всъщност не пазеха другите
83
23
 
5
 
! Отговори
Слави Украини от UK преди 9 месеца
Ние сме българите, работещи и живеещи в Англия и подрепяме Украйна! Слава Украiни!
82
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Още 3,5 млрд евро щели да дават ЕС на Украйна за оръжие. Тия милиарди наши пари си ги раздават както им каже САЩ. До кога ще търпим да ни управляват шепа избрани от САЩ хора, които са толкова далеч от живота ни, както е била и Мария Антоанета преди да я гилотинират? Орбан каза преди няколко дни- за какво ни е ЕС? Той беше създаден на два основни принципа- мир и благосъстояние. И двете не са изпълнени. И сега е сложил вето на оръжието на Украйна, но ще ме скроят номер. Това си го знаем.
81
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Рибен малко си се объркал Зелето счупи телефона на СИ и сега ходят малко да му налеят акъл в глава,а в Индия никой не се смял на Лавров щото срещата на Г-20 не се проведе на площада и това че някакви политици се мазнат не означава,че хората го приемат .Нещо много здраво си се объркал и като всеки украинец си живееш в свой измислен свят.В Италия го посрещат с митинг и плакати "Пак ли си дошъл да просиш"Е не е ли жалко да се подиграват с него.
80
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Рибен и къде отстъпват едно голо поле около Бахмут,а в самия град останаха 200м .Толкова за великото контранастъпление.Много шум за малко вълна казал дявола като остригал котката.
79
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Рибен .Ами не е пропаганда изобщо,а колко фенове има виж сам щом трябва германците да крият ,че е на посещение.Австрия изобщо не го отразява.В Холандия депутати не искат да разговарят с него.Навсякъде скоро ще му бият шута,а да и доста американски"фенове " има .Та чак се уплашиха нещо в последно време спонсорите и ще го отлюспят.
78
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако рибен там в тоя Бахмут зелето си набута половината армия и тя изчезна.Скита по цяла Европа да проси всеки ден.То говориш глупости.Това сме го виждали ,ама понякога е смешно,а понякога чак жалко.
77
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А колко от новите марки от типа и вида ракети изстреляни от 18 до 25 на брой от въздуха,море и от суша,че още 3 допълнителни от сушата от 3 места извън територията на Украйна срещу един единствен истински Патриот установен на място без да мърда,че нямал време да се раздвижи щот бил нападнат от 3 страни и трябвало да им отвърне за нападението с точна стрелба са изпопадали като презрели круши през силно ветровито време.
76
2
 
14
 
! Отговори
Зеле е Сатаната преди 9 месеца
Зеле отрови половин Украйна! В момента има клип за дозиметрични измервания в района на взрива със снарядите с уран от Англия,показващи завишени норми на гама фона! Честито на украинците! Честито и на българите,защото ако вятъра духне към нас ще има втори Чернобил!
75
6
 
8
 
! Отговори
Смени канала преди 9 месеца
Одеса е разбомбена. Явно не гледате правилните канали русофоби. Сменете си каналите в телеграм, защото вонят муахахаха
74
7
 
5
 
! Отговори
Укропепел преди 9 месеца
10 взрива (поне) в Одеса...