Зеленски обещал на Байдън: Ф-16 няма да се използват срещу територията на Русия

Нямало проблем да бъдат използвани срещу "всякакви руски войски в Украйна и около нея"
21 май 2023 17:15, Анисия Иванова
290
Зеленски обещал на Байдън: Ф-16 няма да се използват срещу територията на Русия
Снимка: БГНЕС/EPA

Американският президент Джо Байдън заяви, че украинският му колега Володимир Зеленски е дал "твърдо уверение" на САЩ, че самолети Ф-16 няма да бъдат използвани за атаки срещу територията на Русия, предадоха информационните агенции.

В отговор на журналистически въпрос на пресконференция в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима дали предоставянето на изтребители Ф-16 няма да доведе до изостряне на конфликта, Байдън заяви: "Имам твърдото уверение на Зеленски, че няма да ги използват срещу територията на Русия".

Президентът на САЩ обаче каза, че няма проблем те да бъдат използвани срещу "всякакви руски войски, намиращи се на територията на Украйна и около нея".

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви днес нов пакет военна помощ за Украйна, който е в размер на около 375 милиона долара, предаде Ройтерс.

На среща с президента на Украйна Володимир Зеленски в кулоарите на форума на лидерите от Г-7 в японския град Хирошима Байдън каза на украинския лидер, че САЩ правят всичко възможно, за да засилят отбраната на Украйна. Новият пакет военна помощ включва боеприпаси, артилерия и бронирани бойни машини, каза американският президент, цитиран от БНР.

Ние сме с Украйна и няма да я изоставим, каза още Байдън. "Ние няма да се разколебаем, Путин няма да сломи нашата решимост, както си мислеше, че може",  добави той. Зеленски благодари на Байдън за подкрепата, отбелязва Асошиейтед прес. "Благодарни сме. Никога няма да забравим. Благодаря", заяви украинският президент.

А след края на срещата на Г-7 Володимир Зеленски отиде до "Музея на мира" в Хирошима, където е поставен мемориал в памет на стотиците хиляди жертви на атомната бомбардировка от 1945 г., предаде ДПА.

Над 300 000 души загиват, след като американските военновъздушни сили пускат атомна бомба над Хирошима на 6 август 1945 г. В наши дни този японски град е определян като ярък символ на ужасите на войната и като напомняне за мира.

Същевременно назначените от Русия власти на Запорожка област казаха днес, че Киев е обстрелял пристанищния град Бердянск с крилати ракети британско производство "Сторм шадоу" (Storm Shadow), предаде Ройтерс.

Срещу Бердянск бяха изстреляни седем ракети, четири от които - "Сторм шадоу", заяви в "Телеграм" Владимир Рогов, представител на поставените от Русия власти на областта. По думите на Рогов шест от ракетите са били прехванати, а една е паднала в покрайнините на града. Няма пострадали, пояснява Рогов.

Ройтерс не може да потвърди тази информация от други източници, отбелязва агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не ми харесват сградите в Москва, чичо Байдън що не я сринеш до основи, да се построи нов град за нови миролюбиви хора.
247
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тъжна картинка са тия двамата! Жалко,че великия Доньо Донев не е жив! Чудесна карикатура щеше да излезе изпод четката му: Пропаднал наркоман послушно обещава на неадекватен демент!!!
246
0
 
3
 
! Отговори
Пижо преди 10 месеца
Иска да каже, че тия самолети ще падат на украинска територия и ще разрушават украински сгради и инфраструктура. Аз съм "за". Да се отстрелват!
245
1
 
5
 
! Отговори
Мастър ПУтин преди 10 месеца
Марионетко, какво означава няма да ги използваш!?!? Ще ги използваш и още как! За какво си марионетка и за какво ми трябват второстепенни фърчила да ми подхръкват насам натам? М?
244
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи мене ще ме нападнат, едни хора ще ми дадат оръжие, ама аз ще обещая да не наранявам с него нападателя. Да бе. Направа вервааааам.....
243
2
 
7
 
! Отговори
Бий да те уважават! преди 10 месеца
САЩ превъзпитаха японците и те изпълняват стриктно всяко натовско желание, почти като нашите продажни политици:)))
242
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Моля??? Всяко оръжие ще бъде насочено срещу Русия или продадено!
241
1
 
9
 
! Отговори
джо преди 10 месеца
Колкото и да се стремят, да пишат, че получавайки оръжие няма да го ползват на територията на Русия, бсеки знае, че точно там ще го ползват. На укрите каквото и да им дадем все ще им е недостатъчно.
240
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Както се казва - идват нови цели ако ще да са ф56
239
2
 
29
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
До 1234Защото не искат войната да спре. Дори и в България шествието за мир едни *** казаха че е платено от руското посолство. Значи който иска мир е русофил. Ами тогава такъв съм. Трябва мир. Да натиснат и Русия и Украйна да седнат и преговарят. Но САЩ и мир.
238
2
 
35
 
! Отговори
1234 преди 10 месеца
Каква ирония.Американците са в града който изравниха със земята напълно безсмислено,избиха 300 000 невинни.Там те се договарят с един луд който избива дори своите си хора.Ф-16 щели да се изполват само на територията на Украйна и около нея.Срещу Русия не.Те нямаха ли обща граница хиляди километри?Русия не е ли около Украйна?Защо вече никой не говори за спиране на войната и за мир?
237
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Снимката се казва - Артиста при сценариста.
236
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе русофилчета "умни", вие се изкарахте по-акъллии от украинските генерали и западните военни експерти взети заедно... Дали Украйна не знае какво иска, а Запада не знае защо им го дава, а..?
235
13
 
6
 
! Отговори
бг педала Конашенков преди 10 месеца
да се спира със спама!
234
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От нощта има атака срещу обекти в Украйна. Най-мощният комбиниран удар (ракети и боеприпаси) е нанесен по Днепропетровск. В града е имало най-малко 16 експлозии. Забелязани са крилати ракети, балистични ракети, както и БЛА Геран-2. След основния удар имаше допълнителен - безпилотни самолети. Очевидно са били ударени складове с боеприпаси, тъй като вторичната детонация е продължила до сутринта. Освен това бяха нанесени удари по цели в Харков и Запорожие, а в момента се атакуват цели в Николаевска област. Последният взрив до момента е в Очаково.
233
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Донецко направление, Авдиевка. Мотострелковите части на въоръжените сили на Руската федерация напреднаха по железопътната линия близо до магистрала H-20. Фашистката гмеж на киевската хунта се опитаха да контраатакуват, но не успяха. Донецко направление, Маринка. Продължават ожесточените боеве в западните покрайнини на селището.
232
9
 
18
 
! Отговори
2 преди 10 месеца
Някои канали в Telegram съобщават, че частите на ЧВК Вагнер се бият там,но Евгений Пригожин опровергава тази информация:"ЧВК Вагнер днес не се премести никъде,днес ЧВК Вагнер не завзе територии.Всички територии,които обещахме да завземем,ги завзехме до последния квадратен сантиметър.Затова не отиваме в Хромово,не отиваме в Ивановское.Ние не щурмуваме Хромово, това е задача на Министерството на отбраната."
231
6
 
18
 
! Отговори
1 преди 10 месеца
След превземането на Бахмут прочистването на територията продължава. ЧВК Вагнер ще прехвърли града под контрола на ВС на РФ до 25.05.23г.,а до 1.06 вагнеровците ще напуснат фронтовата линия и ще заминат за възстановяване и попълване на личния състав.Съобщава се,че сега има битки в района на Хромово и Ивановски(на северозапад и югозапад от Бахмут).
230
0
 
2
 
! Отговори
(..) преди 10 месеца
Няма, защото ще ги продадат на черно.
229
8
 
2
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
Г-н Президент на САЩ,посланика ви в РСМ е платен през орбан с руски пари,наредете проверка от службите,насажда,омраза и несправедливости на Балканите,вини достойният Народ на България несправедливо обслужваща руските интереси...в "агресия",Слава на Украйна!!!