"Руското господство" е мираж: Популярността на Русия сред бившите членки на СССР спада

Появяват се притеснения, че Москва ще опита да завладее още държави
26 май 2023 22:22, Нели Христова
550
"Руското господство" е мираж: Популярността на Русия сред бившите членки на СССР спада
Снимка: БГНЕС

От началото на инвазията в Украйна през февруари 2022 г. Русия е загубила значителна част от подкрепата си в държави, които исторически са били част от нейната сфера на влияние.

Неотдавнашен доклад на "Галъп" показва, че в много - но не всички - държави, които някога са били част от Съветския съюз, одобрението за руското ръководство между 2021 и 2022 г. е претърпяло удар, съобщава Евронюз.

Това е в противоречие със стремежа на президента Владимир Путин да възстанови "руското господство".

В държави като Украйна, Грузия и балтийските държави - традиционно по-предпазливи към Русия като проблематичен и често настойчив съсед, одобрението на Кремъл е спаднало от нива, които вече са били под 20% - до 0% или близо до 0%.

В държави, които в миналото са симпатизирали на руското ръководство, като Армения, Молдова, Казахстан и Азербайджан, спадът в популярността на руското ръководство е още по-драстичен.Там сега хората, които не одобряват руското ръководство, са повече от онези, които го одобряват, което е обратна тенденция.

Спадът на популярността на Русия в държави със сложна етническа ситуация като Казахстан и Молдова е свързан с нарастващата загриженост за евентуални опити на Москва да завладее техните територии.

В Казахстан наличието на голям брой етническо руско население на границата е причина за безпокойство, тъй като тези хора се смятат за потенциално по-благосклонни към Москва, отколкото към Астана.

Руските мироопазващи сили в сепаратисткия регион Приднестровие в Молдова предизвикват опасения, че Москва може да иска да присъедини района към своята територия, ако успее да победи украинските сили.

Само две държави от традиционната сфера на влияние на Русия продължават да подкрепят руското ръководство - Киргизстан и Узбекистан.

Процентът на хората в тези страни, които не одобряват руското ръководство, е намалял между 2021 и 2022 г.

Не се е променило общото усещане за преобладаваща подкрепа към Москва, като 63% от населението одобрява лидерите на Кремъл.

В световен мащаб, според доклада на Галъп, неодобрението към руското ръководство се е покачило до средна стойност от 57% през 2022 г. От друга страна, делът на одобрението му е 21%.

Намаляващата популярност на Русия може да се види и в данните, отчитащи броя на хората, живеещи в страните с най-големи руски диаспори на глава от населението - Казахстан, Латвия и Естония, които се определят като руснаци.

Между 2007 и 2009 г. около трима от всеки десет жители са се определили като руснаци в Казахстан (33%), Латвия (30%) и Естония (29%). През 2022 г. тези, които се определят като руснаци, намаляват до 15% в Казахстан, 19% в Латвия и 21% в Естония.

Защо е спаднала популярността на Русия?

Макар че инвазията в Украйна може да се разглежда като определящ фактор за спада на популярността, има и други причини, поради които постсъветските държави може да са недоволни от Москва.

Една от тях е, че нахлуването в Украйна е отклонило вниманието на Русия от традиционната ѝ роля на регионален посредник и главен медиатор като е намалило нейното значение, пише Галъп.

На места като Армения и Азербайджан, където Русия изигра ключова роля като посредник за решаване на борбата за спорния регион Нагорни Карабах, популярността на руското ръководство е пострадала значително.

Друга причина е, че войната в Украйна се разглежда от някои среди и като шанс за постсъветските държави да извоюват по-голяма автономия от една по-малко ангажирана Русия.

Някои от тях - включително Армения, Украйна и балтийските държави - гледат по-благосклонно към други суперсили като САЩ и Китай.

Галъп нарича загубата на статут и престиж на Русия в региона, където нейната сила и влияние традиционно са били най-големи, "сеизмична промяна", която може да означава "залеза на последната европейска империя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


550
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
362
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма по-гнусна държава от русия. Дано я разпаднат.
361
4
 
9
 
! Отговори
Слава на Украйна преди 10 месеца
Мъжки полов член за гнусната русия.
360
10
 
5
 
! Отговори
до 396 преди 10 месеца
Недей да говориш от името на целия български народ, бе краварофил! 80% от българите обичат и симпатизират на Русия. Това е доказано.
359
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дори в украйна не е сигурно че популярността на Русия спада какво остава за другите страни .
358
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Думите приписвани на Левски по отношение на Русия са фалшификация и инсинуация и няма нито едно доказателство че са негови. Лъжи и измами.
357
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лозунг опорка от три поръчкови думи можеш да напишеш но поне три свои собствени мисли можеш ли да напишеш.Съмнявам се защото ако имаш свои мисли и можеш да ги напишеш няма да пишеш по лозунги дори въпроса е дали можеш да четеш.
356
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руското блато че кой иска да потъва в него
355
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След като не си християнин какво ти пука кой е антихриста. Ти пишеш лозунг по опорка. Дори не го разбираш. Това е смущаващо и опасно.
354
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До по долния .Къде видя че Левски мрази Русия. Да критикуваш и да мразиш са две различни неща.
353
3
 
7
 
! Отговори
ПУТИН преди 10 месеца
Е АНТИХРИСТА
352
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ние Българите не мразим Русия макар да се пишат такива неща от грантополу чателите НПОсписвателите Лично аз никого не мразя и нямаш право да ме наричаш така и да си слагаш ВПН лайки. Тебе трябва да те премахнат ако има капка морал.
351
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Моля не ме премахвай. Имам право на отговор. Долното създание си е сложило много правилен ник/име то напълно му подхожда. Съжалявам.
350
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Германия също е Федерация а Швейцария е дори конфедерация защо не ги наричаш поробени народи. Хайде стига преписва тая не умна опорка. Стига инсинуации.
349
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какви сто поробени народи бе Германия също е Федерация а Швейцария е дори конфедерация защо не ги наричаш поробени народи. Хайде стига преписва тая не умна опорка. Стига инсинуации.
348
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На ГнусРия не ѝ остава повече от година живот. След гражданската вика настъпва разпад, криза и глад
347
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руската Федерация е изкуствено създадена държава през 1991 година.Недоимперия със сто поробени народа в нея.Упрсвлява се от братя Ротемберг и кръгът Езеро
346
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всичко зависи от политиката. В Молдова президентката е сорросоидка но народа е на правилната страна. В Грузия обратно първо правителството се осъзна сега започва и народа.
345
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Руското господство е мираж" И самата русия (с малка буква р) скоро ще е мираж. 'баси!..
344
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НПО трроловете наричат опонентите си "лъжливи копейки" но в същото време именно сорросоидите фалшифицират лайковете следователно лъжливите манипулатори са точно те русофобите на които се плаща за това да лъжат.
343
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не е верно че няма желающи да отидат да живеят в Русия. Там учат и работят около четиридесет хиляди българи. Аз знаех точната цифра дори са повече.