"Руското господство" е мираж: Популярността на Русия сред бившите членки на СССР спада

Появяват се притеснения, че Москва ще опита да завладее още държави
26 май 2023 22:22, Нели Христова
550
"Руското господство" е мираж: Популярността на Русия сред бившите членки на СССР спада
Снимка: БГНЕС

От началото на инвазията в Украйна през февруари 2022 г. Русия е загубила значителна част от подкрепата си в държави, които исторически са били част от нейната сфера на влияние.

Неотдавнашен доклад на "Галъп" показва, че в много - но не всички - държави, които някога са били част от Съветския съюз, одобрението за руското ръководство между 2021 и 2022 г. е претърпяло удар, съобщава Евронюз.

Това е в противоречие със стремежа на президента Владимир Путин да възстанови "руското господство".

В държави като Украйна, Грузия и балтийските държави - традиционно по-предпазливи към Русия като проблематичен и често настойчив съсед, одобрението на Кремъл е спаднало от нива, които вече са били под 20% - до 0% или близо до 0%.

В държави, които в миналото са симпатизирали на руското ръководство, като Армения, Молдова, Казахстан и Азербайджан, спадът в популярността на руското ръководство е още по-драстичен.Там сега хората, които не одобряват руското ръководство, са повече от онези, които го одобряват, което е обратна тенденция.

Спадът на популярността на Русия в държави със сложна етническа ситуация като Казахстан и Молдова е свързан с нарастващата загриженост за евентуални опити на Москва да завладее техните територии.

В Казахстан наличието на голям брой етническо руско население на границата е причина за безпокойство, тъй като тези хора се смятат за потенциално по-благосклонни към Москва, отколкото към Астана.

Руските мироопазващи сили в сепаратисткия регион Приднестровие в Молдова предизвикват опасения, че Москва може да иска да присъедини района към своята територия, ако успее да победи украинските сили.

Само две държави от традиционната сфера на влияние на Русия продължават да подкрепят руското ръководство - Киргизстан и Узбекистан.

Процентът на хората в тези страни, които не одобряват руското ръководство, е намалял между 2021 и 2022 г.

Не се е променило общото усещане за преобладаваща подкрепа към Москва, като 63% от населението одобрява лидерите на Кремъл.

В световен мащаб, според доклада на Галъп, неодобрението към руското ръководство се е покачило до средна стойност от 57% през 2022 г. От друга страна, делът на одобрението му е 21%.

Намаляващата популярност на Русия може да се види и в данните, отчитащи броя на хората, живеещи в страните с най-големи руски диаспори на глава от населението - Казахстан, Латвия и Естония, които се определят като руснаци.

Между 2007 и 2009 г. около трима от всеки десет жители са се определили като руснаци в Казахстан (33%), Латвия (30%) и Естония (29%). През 2022 г. тези, които се определят като руснаци, намаляват до 15% в Казахстан, 19% в Латвия и 21% в Естония.

Защо е спаднала популярността на Русия?

Макар че инвазията в Украйна може да се разглежда като определящ фактор за спада на популярността, има и други причини, поради които постсъветските държави може да са недоволни от Москва.

Една от тях е, че нахлуването в Украйна е отклонило вниманието на Русия от традиционната ѝ роля на регионален посредник и главен медиатор като е намалило нейното значение, пише Галъп.

На места като Армения и Азербайджан, където Русия изигра ключова роля като посредник за решаване на борбата за спорния регион Нагорни Карабах, популярността на руското ръководство е пострадала значително.

Друга причина е, че войната в Украйна се разглежда от някои среди и като шанс за постсъветските държави да извоюват по-голяма автономия от една по-малко ангажирана Русия.

Някои от тях - включително Армения, Украйна и балтийските държави - гледат по-благосклонно към други суперсили като САЩ и Китай.

Галъп нарича загубата на статут и престиж на Русия в региона, където нейната сила и влияние традиционно са били най-големи, "сеизмична промяна", която може да означава "залеза на последната европейска империя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


550
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
342
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НПО моля подбирайте по как да кажа поне средноинтелигентни трролове , защото сегашните нямат свои мисли не умни са само преписват кратки лозунги по упорките това е нелицеприятно за хората понеже няма диалог.
341
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е ми щом руското господство е мираж и популярността на Русия спада какъв е смисъла от това притеснение на НПО тата ами всичко е наред да се успокоят.
340
3
 
8
 
! Отговори
НЯМА преди 10 месеца
Посочете ми ЕДИН, САМО ЕДИН русофил пожелал да напусне западащия ЕС и да се приместив проспериращата русия.
339
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лъжа и пропаганда. Това е путинова русия.
338
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Всички виждат Как е сега?
337
4
 
10
 
! Отговори
руско лицемерие преди 10 месеца
Русофилите убеждават колко прекрасна е русия. Ама нямат никакво желание да ходят там. Още по-малко децата им.
336
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 377 Кажи честно лъжлива копейко, щом русия е богата и прекрасна, защо вие русофилите не сте заминали за там? Защо си пращате децата на Запад?
335
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 380 Какви добри отношения с русия бе копейка проста?русия ти каза "БЪЛГАРИЯ ЩЕ Я ИЗКУПИМ ЦЯЛАТА".руссия е една агресивна завоевателона империя.
334
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Напишеш нещо умно и разумно и веднага те отсфирват а иначе по форумите се разхожда глyпocттa без проблеми прави разходки тя.
333
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всичко което се изписа за Узбекистан в тоя форум е лъжа , умишлено пусната опорка на НПО да скарва държавите. Понеже узбекистан са стсбилни сега сорросоидите се опитват да се вклинят и да разбиват ООН. Не знам колко разбират това тия които пишат по опорки лъжи и правят инсинуации.
332
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
България няма полезен ход. Господството на САЩ няма да е вечно а ние сме малка държава и не трябваше да си разваляме добрите отношения с Русия което започнахме да правим от двайсе години. Пък и САЩ какъв приятел са какъвто на Украйна. Натикаха я във война за своите геополитически интереси.
331
1
 
1
 
! Отговори
Турски кенеф преди 10 месеца
Стоянка Чехия-доналдтръмпова Мутафова паднала по стълбите на Никулден
330
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мишките са свикнали да се закачат за някой.За пример вижте нас.Ние винаги сме закачени някъде.Когато влиянието на САЩ спадне ,а то ще спадне ,такива като нас ще започнат сами да се натискат да ни вземат под крилото си.Но те разбира се тогава ще вирнат нос и ще ни накарат отново да изпълняваме критерии ,но този път тяхните.
329
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия заема половин Европа, почти колкото целия ЕС. Бедна Европа е само малък придатък, малко северозападно кътче на Евразия. Голяма Евразия където са богатствата на света и която се владее от Русия.
328
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Узбекистан искат да минават на латиница понеже наще отpепки не съумяха да обеснят на света че кирилицата не е руска
327
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин отмени с указ визите за Грузия считано от 15 май. Грузинците сега могат да пътуват свободно в Русия без визи. Грузинската демократична опозиция нарече този едностранен акт провокация, десетки грузинци се събраха на протест срещу отмяната на визите и възстановяване на полетите и авиационните съобщения с Русия. Същевременно САЩ заплашиха Грузия със санкции ако възстанови полетите и авиационните съобщения с Русия.
326
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Агенцията за гражданска авиация на Грузия издаде разрешение на руската компания Red Wings за полети до Тбилиси и Кутаиси.
325
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На форума на ЕИС Путин, Лукашенко, Токаев и Жапаров дойдоха от Зарядие до Кремъл на неформален обяд заедно в един микробус.
324
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Касим-Жомарт Токаев: "У нас в Евразийския Икономически съюз има Съюзна държава. Тоест в световната политическа история е създаден уникален президен - създадена е държава по формулата "две стрени - една държава". С единно политическо, юридическо, военно, икономическо, валутно, културно, хуманитарно пространство. И даже ядреното оръжие вече им е общо".
323
6
 
2
 
! Отговори
Ахмак преди 10 месеца
Цялата статия се базира на тезата че руснаците се стремят към "господство" и тъй като това не е вярно,а е поредната пропаганда ,целият анализ е грешен.