Войната в Украйна може да се превърне в полигон за изкуствения интелект

AI и квантовите изчисления могат да подпомогнат офанзивните операции
Обновена: 1 юни 2023 19:34 | 1 юни 2023 19:30, Анисия Иванова
54
Войната в Украйна може да се превърне в полигон за изкуствения интелект
Снимка: БГНЕС

Изкуственият интелект внезапно е навсякъде. Затрупани сме с идеи за това как можем да използваме AI продуктивно – от селското стопанство до изменението на климата, инженерството и създаването на софтуер. И също така има много предупредителни бележки за използването на AI за контрол на обществата, манипулиране на икономики, побеждаване на търговски опоненти и като цяло изпълнение на визиите на Артър Кларк за машините, доминиращи над човека в "Една одисея в космоса през 2001 година".

Досега обаче сравнително малко е писано за последиците от AI върху войната и геополитиката. За добро или лошо, тези арени също се поддават на различните начини, по които новите технологии могат внезапно да разрушат парадигмите. Помислете за битката при Аженкур през 1415 г., средновековна битка, в която цветето на френското благородство - носещо ключовата технология на онази епоха, пластинчатата броня - е избито на голямо разстояние чрез нововъзникваща технология, английски стрелци с дълъг лък, водени от крал Хенри V.

Военната технология - подводници, радар, сонар, ядрени оръжия - могат да променят глобалния баланс за миг.

В такъв момент ли сме с AI? Може би. Добра точка за сравнение може да бъде появата на ядрените оръжия, когато най-опитният воин на своята епоха, генерал Дъглас Макартър, видя атомните бомби, използвани в Япония, и каза, че „войната се променя завинаги“. И все пак ръкопашният бой в Украйна, окопаните руски сили в техните обширни окопи в очакване на обещаната украинска лятна офанзива и безкрайните артилерийски двубои между двете страни изглеждат толкова познати от 19-ти век.

Как изкуственият интелект ще промени напълно войната?

Първо и най-важно, AI ще бъде мощен инструмент за вземащите решения на бойното поле на всяко ниво. Ясно си спомням, когато Vincennes, Aegis крайцер на ВМС на САЩ, по погрешка свали ирански търговски пътнически самолет през 1988 г., пише в свой анализ Джеймс Ставридис.

"Офицерът за тактически действия в центъра за бойна информация неправилно прецени, че това е враждебен ирански военен самолет. Близо 300 цивилни платиха с живота си. Ако беше наличен съветник с изкуствен интелект, способен да синтезира милиони точки от данни и да сравнява радарната картина с безкраен брой подобни сценарии, той почти сигурно щеше да идентифицира цивилен самолет. AI може драстично да намали убийствата от „съпътстващи щети“", смята той.

AI може също незабавно да предостави изключително подробна информация за стратегическо насочване, давайки на вземащия решение пътна карта за използване на прецизни оръжия в най-уязвимите точки от логистичната верига на врага. "В Либийската кампания от 2011 г., която аз командвах, Организацията на Северноатлантическия пакт се бореше както с избягването на съпътстващи щети, така и с по-малко от оптималния избор на цел - способности, които AI лесно можеше да осигури" смята авторът.

Друга важна способност на AI е способността да контролира масивни рояци дронове в синхронизирани атакуващи формации, подобно на птиците, които се събират заедно, за да изплашат хищниците. Това може да бъде използвано със смъртоносни резултати чрез евтини дронове за еднократна употреба, които засипват противовъздушната отбрана. Използването на изкуствен интелект за насочване на дронове в Украйна, например, може да позволи на правителството в Киев да изчерпи допълнително намаляващите доставки на бронирани машини на Русия и също така да накара силите на Кремъл да изразходват критични ракети за противовъздушна отбрана.

AI може да бъде и мощен инструмент в психологическата и информационната война. Създаването на дълбоки фалшификати - например видеоклипове, които претендират да показват определени бойни ефекти - може да предизвика погрешни реакции от вражеските сили. Помислете за изображението на Пентагона в пламъци, което изплаши пазарите миналата седмица, когато се разпространи по целия свят. Украйна може да засили усещането на руснаците за проваляща се война чрез поток от генерирани от AI фалшиви изображения, фалшиви истории и операции в сянка.

AI ще бъде много полезен в отбранителните и бек офис дейности по време на война. Логистиката, както видяхме при руската инвазия в Украйна, може да бъде ахилесовата пета на военните. С AI, който анализира моделите на поддръжка, предлага превантивна поддръжка, разплита бойните вериги за доставки и предоставя ежеминутни логистични съвети, командирите ще имат голямо предимство пред опонентите, които са изостанали в надпреварата за разработване и внедряване на тези инструменти.

И накрая, способността да се използва AI за извършване на кибератаки може да бъде най-опасният атрибут. Тъй като армиите продължават да управляват бойни операции, логистика, насочване, разузнаване и всички други аспекти на съвременната война с интернет като гръбнак, способността за проникване в кибер мрежите на противника ще бъде от решаващо значение. Особено с напредъка в квантовите изчисления, превъзходните AI системи ще позволят цялостно овладяване на кибер бойното поле.

Дори когато обмисляме огромните ползи от AI за нашите общества, ние трябва да имаме ясно разбиране колко дълбоко ще бъде въздействието върху воденето на война. Още повече причина Пентагонът да продължи да усъвършенства своето разбиране и внедряване на AI в украинската кампания, което ще има ползи за десетилетия напред.

Анализът на Джеймс Ставридис е публикуван на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. Ставридис е колумнист на Bloomberg Opinion. Той е пенсиониран адмирал на ВМС на САЩ и бивш върховен съюзен главнокомандващ на НАТО в Европа и почетен декан на Училището по право и дипломация "Флетчър" в университета "Тъфтс".


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Буквално нова информация: 140-та звезда току-що се появи в почетния списък за загиналите служители на ЦРУ. Предполага се, че това може да се дължи на неотдавнашната атака срещу украинския бункер на ГУР. Може би това е просто съвпадение. Въпреки това, смъртта на международен терорист, работещ за главната терористична държава на нашето време, определено не си заслужава да бъде скърбена.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Донецко направление. Продължават ожесточени боеве в района на Авдиевка, както на север от този укрепен район на ВСУ, така и на юг. Съобщава се, че ВС на РФ са извършили успешна атака южно от Каменка и са заели позиции на противника североизточно от Авдиевка и са изтласкали фашисткта гмеж от позиции в района на Красногоровка. По гмежта се нанасят масирани удари от РСЗО. В Маринка продължават позиционните битки в ниски сгради зад авеню Дружби. От време на време ВСУ правят опити за контраатака, които са потискани от руския артилерийски огън.
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бахмут и околностите. Северозападно от Бахмут, в района на Орехово-Василевка, фашистката гмеж се опитаха да атакуват позициите на ВС на РФ, но офанзивата беше отблъсната с подкрепата на артилерия. Гмежта със загуби се върна на предишните си позиции. Боевете продължават и на юг от Бахмут. Съобщава се за използване на FPV дронове. Има артилерийски дуели. Въздушно-космическите сили на Русия периодично нанасят удари по струпвания на зомбита и техника на фашистката гмеж в района на Часов Яр.
38
0
 
2
 
! Отговори
2 преди 4 месеца
В района се водят ожесточени битки. Освен това ВС на РФ атакуват позициите на гмежта в района на Масютовка. Руснаците настъпват в района на Новоселовски и Стелмаховка.
37
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
Луганско направление. В района на Белогоровка продължават боевете в горите. Снощи група фашистка гмеж (ДРГ) се опитаха да се промъкнат в тила на руските витязи, но бяха разкрити и унищожени. Войници на ВС на РФ се опитват да обкръжат Белогоровка, която в момента е в полуобсада. Руските десантчици(според непотвърдени досега данни) успяха да напреднат в гората с 2 километра, което може да допринесе за обкръжаването на Белогоровка, както и на Григоровка и Серебрянка. В района се водят ожесточени битки. Освен това ВС на РФ атакуват позициите на гмежта в района на Масютовка. Руснаците настъпват в р
36
0
 
2
 
! Отговори
99 преди 4 месеца
AI щял да бъде мощен инструмент за вземащите решения на бойното поле. Повече от сигурно е, че AI е използван в Центъра за морски операции в Одеса, но преди няколко дни, привършващите снарядите от 19 век окопали се руснаци успешно го калиброваха, като под развалините му намериха своята гибел 22 британски офицери, горди наследници на английските стрелци с дълъг лък на крал Хенри V.
35
1
 
1
 
! Отговори
Аз казах преди 4 месеца
Алабалистика
34
3
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 4 месеца
Дяте дятеее дяте! значи Украйна е не зависим суверенна държава! Като такава тя може да влиза в къвто си иска съюз когато си поиска и защото си поиска! Я да земъ да тъ попитам путинофиле Ако турция беше нападнала България понеже и забранява да влезе в европейския съюз ти ко щеше да направи путинофиле? Споко аз те знам щеше да избягаш и да продадеш България както правиш и сега! Това е единствената истина за всеки путинофил!!!!
33
4
 
8
 
! Отговори
До 29 преди 4 месеца
значи путинофил си от 1000000000 светлинни години си личи! Ако НЕ знаеш какво е светлина година, няма да те уча! Та путинофила е предател и продажник на България който НЕ знае и НЕ може, но пък ЛЪЖЕ, та ЛЪЖЕ по заповед на господарите си от кремъл! Та я да тъ попитам кой кого нападна на дата 2022.02.24 а? Знаеш ли? путинофиле!
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 31 Украйна тръгна да влиза във военния съюз на НАТО който е против Русия. Това ако според теб не е първа крачка срещу Русия значи си сляп и казваш на черното бяло.
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 33 ми неимащо мозък същество ми дай факти -един шофьор получава 100 000 рубли и кусур и при това храната е пти по евтина от тази на запад
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тр00ловевте на мутрофанова пак ни убеждават колко било прекрасно в русия и колко лошо на Запад.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Дойчкочина хаха. Що не си отишъл в прекрасната русия?
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 29 Не Украйна нападна русия проститутко.
27
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изкуственият интелект не може да бие естествената пpocтотия на урките.
26
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украинците отдавна са с с изкуствен интелект. Никой нормален човек не би тръгнал срещу братския си народ.
25
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
няма лошо, колкото повече умрели руснаци толкова по добре!
24
9
 
6
 
! Отговори
паф преди 4 месеца
запада и янките да не дремят, ами да започват веднага производство на роботи,че укрите вече са на свършване, да не си мислят че мене ще ме мобилизират да се бия с братушките!
23
1
 
5
 
! Отговори
анализ на ЕКСПЕРТ преди 4 месеца
Ядрен зрив в атмосферата ще изпържи всичкото AI...ЕЛЕМЕНТАРНО УОТСЪН !!!!
22
7
 
11
 
! Отговори
Дойчкочина преди 4 месеца
Германия обяви рецесия, скоро и кравария също. Ще пада печатане на хартиики. Междувременно Русия от 2020 до 2023 г. е увеличила 2 пъти запасите си от злато. С това злато и безграничните залежи на нефт, газ и диаманти подпира рублата. Дори в положение на война вече втора година, въпреки 11 пакета санкции, руската икономика бележи ръст с 2-3%.