Путин предлага размяна - негов наемен убиец срещу американски затворници

Красиков издебнал жертвата си с велосипед и го гръмнал от упор
Обновена: 11 сеп 2023 09:26 | 11 сеп 2023 08:40, Петър Бойчев
36
Путин предлага размяна - негов наемен убиец срещу американски затворници
СНИМКА БГНЕС

Путин предлага замяна - освобождаването на наемен убиец от руските специални части, осъден за убийство в Германия срещу американски затворници, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Като възможни имена се споменават репортера на изданието Евън Гершкович и американския морски пехотинец ветеран Пол Уилан.

Москва изведе на преден план случая на Вадим Красиков в преговорите за размяна на затворници и каза, че той е централен за всякаква сделка, казват западни източници пред „Уолстрийт джърнъл“.
Красиков застреля Зелимхан Хангошвили, чеченски бунтовник и грузински гражданин, който според Москва е участвал в терористична атака в региона на Северен Кавказ в Русия през 2004 г.

Вестникът разказва как Красиков преследвал посред бял ден на велосипед мишената си до препълнена детска площадка в централния берлински парк „Тиргартен“. В близост до люлките Красиков извадил от раница пистолет и застрелял в гръб Хангошвили. После слязъл от велосипеда и спокойно стрелял още два пъти в главата на падналия на земята чеченец, наблюдаван от родители и деца, разказали свидетели по време на делото, завършило с осъждането на Красиков.

Убийството на Хангошвили през 2019 г. беше описано от германския съд като целенасочено брутално послание на Русия до враговете й: „Дори да избягаш на Запад, ще те хванем“.
Малко преди произнасянето на присъдата срещу Красиков през 2021 г. руският президент Владимир Путин нарежда на главния си съветник по сигурността Николай Патрушев да проучи как да бъде направена размяна на затворници, за да бъде освободен Красиков, съобщава за „Уолстрийт джърнъл“ европейски източник с контакти във висшите руски правителствени кръгове.

Това подчертава високата оценка на Путин за Красиков – бивш офицер от КГБ, оглавил по-късно наследника й ФСС.
Длъжностни лица в няколко държави смятат, че е възможна многостранна сделка за размяна на руски затворници в западни държави срещу западни граждани, държани в Русия, както и на излежаващи присъди дисиденти като Алексей Навални, пише още „Уолстрийт джърнъл“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
Sanita преди 7 месеца
Давай, Володя и им разкажи играта накраварите ! < https: //inx.lv/miW7
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Русия има справедливост, престъпниците са наказвани, за разлика от тук.
32
0
 
0
 
! Отговори
размените преди 7 месеца
между държавите са отдавна . Престъпника може и да бъде помилван от президента . ако някое ключово убийство е поръчано няколко места сигурно се дават и пари . в ъндърграунда и групировките следва веднага и друго . от службите като има се замазва по новините . немога да се досетя някое да обслужва властта . но 2 пъти взеха че духнаха от бг с нападение по тв с версии за убийства . василев и божков .
31
1
 
0
 
! Отговори
кантар преди 7 месеца
Руския килър явно струва колкото дузина краварски пишман-килъри!
30
1
 
0
 
! Отговори
Мисирки на война преди 7 месеца
Кат ги пишете глупостите - после руската пропаганда ще ви е виновна, нали?
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Размяната ще е Путин в Хага, Зеленски в Кремъл.
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руснаците убили един чеченски главорез и юрогеЮвите вдигат врява. САЩ не убиват ли терористи? Израел какво направи с ония от олимпиадата в Мюнхен? А нещо за това - От 2015 г. в структурите на СБУ има отдел за мокри дела, чиято цел е мъст на тъмно, пише The Economist. Счита се, че той получава някои поръчки директно от Зеленски. Авторът на статията е наясно с убийствата на руснаци, но единственото му притеснение е дали този метод е достатъчно ефективен.
27
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 7 месеца
Пука им за Красиков, проблемът е да не пропее, затова го искат обратно
26
0
 
0
 
! Отговори
замяна за преди 7 месеца
ладен са искали и от цео - преговори между сау араб и юса . след 11 09 , но нещо се случва и ладен е на дъното, а блоковете са сринати . сега авганистан е освободен и е на талибаните които са съюзници на ислямска държава
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Наемен убиец за репортер. Браво. Браво!
24
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Никакви замени! Още повече за приятели на Путин!
23
0
 
0
 
! Отговори
От преди 7 месеца
МОСАД/ШИН БЕТ и ГРУ/ФСБ НИКОЙ не е успял да избяга!
22
1
 
0
 
! Отговори
Някой преди 7 месеца
Бойчев ли,си що ?Ти разговаря ли с Путин за да пишеш тъпизми .Добре заработва ш!
21
0
 
0
 
! Отговори
Пусни човека преди 7 месеца
Наемен убиец срещу демократ и борец за човешки права!
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пол Уилан е изключително ценен американски агент, осъден през 2020 на 12 г. за шпионаж. Но администрацията на Байдън реши че при размяната на Виктор Бут през 2022, по-ценна за САЩ е американска баскетболистка-наркоманка, защото е черна-лесбийка.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путин е в централните Московски гробища! ЗА тва не пускат двойника му никаъде , да не се издадат! Когато изкарат няко двойник, се вижда ,ч е се държи неадекватно, не е добре гримиран и пр.!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Уолстрийт джърнъл" да разясни кога и къде Президентът Путин предлага замяна - освобождаването на наемен убиец от руските специални части, осъден за убийство в Германия срещу американски затворници? Кога и къде го е казал?
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До АнонимеН 15. Да. Само на теб не ти е ясно.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До Анонимен 13. На кой както му изнася е положението.
15
0
 
0
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
ИМА ЛИ НЯКОЙ КОЙТО ОЩЕ ДА НЕ Е РАЗБРАЛ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ФАЛШИВИТЕ ПУТИНУВЦИ!