Лавров: В ЕС няма демокрация, а дисциплина на палката

Руският външен министър нарече Блинкън и Борел страхливци
1 дек 2023 17:30, Елка Василева
261
Лавров: В ЕС няма демокрация, а дисциплина на палката
Снимка: БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в Европейския съюз няма демокрация, а "дисциплина на палката", и нарече държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел "страхливци" за това, че си тръгнаха от Северна Македония и не се включиха в дискусиите на срещата на ОССЕ в Скопие, предаде ТАСС.

Още по темата
"Не призовавам ЕС да се разпадне, тези призиви са излишни. Просто констатирам как се държат страните, които са се обявили за модел, за венец на демокрацията. В Европейския съюз няма демокрация. Има дисциплина на палката, строяване, по мое мнение дори по-лоши, отколкото в НАТО. Или по-скоро "по-добри", отколкото в НАТО", каза ръководителят на руската дипломация на пресконференция след участието си в днешното заседание на 30-ата среща на Съвета на министрите на ОССЕ.

Лавров окачестви като "страхливци" Блинкън и Борел, които напуснаха събитието след работната вечеря в сряда, извинявайки се с работни ангажименти.

"На това събитие нямаше нито украински министър, нито министрите на Полша и балтийските държави. Блинкън, както разбирам, си тръгна, а така също и Борел", отбеляза Лавров и продължи: "Вероятно те смятат, че по този начин открояват намерението си да изолират Русия. А аз вярвам, че те са просто страхливци, които се страхуват от всеки честен разговор с фактите в ръцете си".

Лавров засегна в изказването си и темата за Балканите, като заяви, че народите там няма да позволят на Запада да настройва една държава срещу друга, посочва ТАСС.

"Разпадането на Югославия беше в интерес на Запада, никой на Балканите не се нуждае от такава обединяваща сила, Западът винаги е искал да настройва един народ срещу друг на Балканите и продължава да го прави с успех и сега", каза той. "Убеден съм, че народите на балканските страни за своята дълга, тежка, но славна история са развили някакъв генетичен код в себе си и в крайна сметка няма да се оставят да бъдат обиждани, няма да позволят на нашите западни колеги постоянно да разиграват една държава срещу друга, един народ срещу друг", добави той.

По думите му западните страни "насърчават някои етнически групи на Балканите, докато по отношение на други заемат агресивна, диктаторска позиция, изисквайки да се съгласят, преди да е станало твърде късно, да се присъединят към санкциите срещу Русия".

По отношение на войната в Украйна той каза, че Москва не вижда сигнали от страна на Киев и западните държави за готовност за политическо уреждане. За да започне политическият процес за Украйна, са нужни две страни, "като в танго", но от другата страна "танцуват брейк", заяви руският външен министър на пресконференцията.
(БТА, Мина Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
21
 
5
 
! Отговори
Еврогей преди 7 месеца
Хааайй гаааййз, хау'з гой'н? Предлагам да се саберем една яка хомодружинка пред народното и да призовем да поканят президънт Зеленски да изнесе реч пред българските депотати и да я излъчат в прям ефир. Така ще сапортнем Украйна и ще укрепим бойния дyx на украинския народ да се бие срещу незаконната инвазия на диктатора Путин.
161
15
 
25
 
! Отговори
Паню Баирски преди 7 месеца
Жалък руски въшкарник! Трябва да бъде изгонен отвсякъде като мръсно коте!
160
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Порошенко отново не пускат извън Украйна - бившият президент искал да отиде в САЩ и Полша
159
10
 
8
 
! Отговори
До 173 преди 7 месеца
Поне нямаме соросоидно влияние от посолства, нямаме прайдове и еднополови бракове.
158
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Алкохолът не прощава
157
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А вие братушка как живеете във великата страна. Как: мирно, свободно, Миррноо, Свободноо. Равнисс.
156
7
 
10
 
! Отговори
Еврогей преди 7 месеца
Казва го Лавров ден след като още повече смазаха ЛГБТ културата.
155
8
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 7 месеца
Здравейте, искам да направя едно предложение. Предложение: Предлагам Боно да мръдне до Киев и да попее в метрото, санди блади санди примерно, да повдигне бойния дyx на украинския народ, може и Ози да дойде, сабат блади сабат да такова.
154
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А за щатите колко мигранти има? Що не ги искат? Що ги хвърлят тука? Що те разкостват за виза и я ти дадат, я не? Щото си им много мил и драг ли? Никой не обича робите, само искат да ги ***! Ама бедните бъркат а,кото с мезе! И с,екса с любов! Плюят ги пък те горките си мислят, че пада божествен дъжд!
153
6
 
14
 
! Отговори
ННН преди 7 месеца
Що губите времето на хората с тъпотиите на тоя пенсионер
152
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От ранените украински бойци е разрешено да вземат органите си в германска болница the Nation. Служител на американската неправителствена организация Global Surgical and Medical Support Group (GMSSG) разказа подробностите за конвейера: ранените войници на ВСУ първо се транспортират до лагера на касапите на НАТО, където състоянието на органите на донора се оценява за съвместимост с тези, които ще получат трансплантация.
151
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Германският президент никой не го посрещна в Катар. Вися като царвул на ескалатора на самолта и гледаше тъповато.
150
11
 
21
 
! Отговори
Филип преди 7 месеца
В ЕС има демокрация в сравнение с Русия. Може да не е перфектно в ЕС но е в пъти по добре от Комунизма. В ЕС може да се пътува свободно. Може да живеем и да работим където си поискаме. Не виждам от емигранти да се напъват за Русия. Плащат по хиляди евра за да влязат в ЕС. В Европа е хубаво стига да имаш акъл да си подредиш живота хубаво. Пълно щастие няма.
149
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Bild: САЩ и Германия възнамеряват да принудят Украйна да преговаря с Русия
148
10
 
17
 
! Отговори
Дипломат преди 7 месеца
На тоя "дипломацията" му се състои в това да преписва на ЕС директно руските проблеми.
147
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма криза, с която да се е справил ЕС! Само четене на декларации, позьорство, фалш... В момента тече деиндустриализация на Европа, в интерес на САЩ. Ако не слуша някое правителство веднага му спират бонусите за послушание и следват заплахи за санкции. Не може да си различен, независим, самостоятелен. А това е слогана на съюза. Лицемерие до безкрай. САЩ си премахват конкурентите на всички пазари с кадифени ръкавици. И никой не е против Америка, а против политиката им спрямо другите.
146
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Проектът Украйна се закрива.
145
4
 
10
 
! Отговори
..? преди 7 месеца
Кое контранаступление? Руското при Авдеевка ли? Там всичко е *** и скрап ! Путин твърди, че след като го натори със болшевишката тор,щял да претендира,че било негово!
144
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Минимум Харков, Херсон, Николаев, Одеса и одеска област до Приднестровието - това е минималният вариант. Публичен трибунал за правителство в Киев и военопрестъпниците. Оставят им полиция и пожарна на останалата част от Украйна. Руски военни бази за гаранция. Училищната програма и медиите се контролират от Москва. На който не му харесва да ходи в Европа и в Канада при бившите есесовци.
143
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Конят се изтропа, време е да го връщат в блатото - пак със заобикаляне, че и Аспартамова ще са я натоварили пияна на самолета.