Убили Навални с един юмрук в сърцето, стара техника на КГБ?

Кремъл може и да кремира тялото на опозиционера
21 фев 2024 17:30, Нели Христова
323
Убили Навални с един юмрук в сърцето, стара техника на КГБ?
Снимка: БГНЕС

Твърди се, че Алексей Навални вероятно е бил убит с юмрук в сърцето. Техника, която някога е била използвана от оперативните служители от специалните части на КГБ. Твърди се, че той е също така е бил оставен на студа в продължение на няколко часа.

Владимир Осечкин, основател на правозащитната група Gulagu.net, каза пред The Times, че синини, открити по тялото на опозиционния лидер, съответстват на техника, наречена "един удар", цитирайки източник, работещ в арктическата наказателна колония, където Навални почина в петък.

Преди смъртта си 47-годишният Навални е бил принуден да прекара повече от два часа и половина на открито в изолирана камера на открито, където температурите могат да паднат до минус 27 градуса, каза Осечкин. Затворниците обикновено са били държани на открито за не повече от един час или много по-малко при такива екстремни условия.

Още по темата
"Мисля, че първо са унищожили тялото му, като са го държали дълго време на студа и са намалили кръвообращението до минимум", обяснява Осечкин. "И тогава става много лесно да убиеш някого за секунди, ако оперативният агент има известен опит в това.Това е стар метод на специалните части на КГБ. Те обучаваха своите агенти да убиват човек с един удар в сърцето, в центъра на тялото. Това беше отличителен белег на КГБ."

Той добави, че бивши затворници, излежали присъди в Арктическия регион, преди това са съобщавали за затворници, убити от техните надзиратели по този начин.

Информацията, предоставена досега от руските власти за смъртта на Навални, е разпокъсана и противоречива. Тялото му все още не е освободено.

Смъртта му беше обявена от Федералната пенитенциарна служба на Русия (FSIN), която каза, че той е загубил съзнание след разходка в затвора, наказателна колония, известна като Полярния вълк в Ямало-Ненецкия регион, на 1200 мили североизточно от Москва.

Минути по-късно контролиран от държавата канал на сайта за съобщения Telegram заяви, че причината за смъртта е кръвен съсирек.

На следващия ден майката на Навални и неговият адвокат получиха съобщение за смърт, в което му се казваше, че е починал от "синдром на внезапна смърт".

Юлия Навальная, вдовицата на Навални, предположи в понеделник, че съпругът й е бил убит с новичок, нервнопаралитичното вещество, с което убийците от ФСБ се опитаха да го убият през август 2020 г.

Осечкин каза, че смята това за малко вероятно. Той каза: "Възможно е, разбира се, но когато някой е под контрола на затворническата система, има много възможности как да бъде убит. "Новичок" би оставил следа в тялото му и би отвел директно обратно към Путин, при условие че той го е опитвал веднъж преди."

Gulagu.net, което се превежда като "Не на ГУЛАГ", е основан от Осечкин през 2011 г. Информиран от широка мрежа от излежаващи затворници и служители на затвора, той се превърна във водещ авторитет за нарушенията на човешките права в руските затвори.

Миналата седмица медията публикува доклад, в който се посочва, че офицери от ФСБ са посетили затвора два дни преди смъртта на Навални и са изключили някои от неговите охранителни камери и подслушвателни устройства. Осечкин каза, че присъствието на служители на ФСБ в затвора е доказателство, че смъртта на Навални е поръчана от Кремъл.

"От това, което знам от моите източници, това е специална операция, която е била подготвена няколко дни предварително", твърди той. "Това беше команда от Москва, защото без Москва нямаше да е възможно да демонтираме камерите по начина, по който го направиха.“"

Във вторник Людмила Навальная, майката на Навални, поиска президентът Путин да предаде тялото на сина й, след като й беше казано, че то е задържано за "химически анализ" и няма да бъде освободено още две седмици.

"Вече пети ден не мога да го видя. Нямаше да ми пуснат тялото му. И дори не ми казват къде е той", каза Навална във видео. "Обръщам се към вас, Владимир Путин. Решението на този въпрос зависи единствено от вас. Нека най-накрая да видя сина си. Настоявам тялото на Алексей да бъде освободено незабавно, за да мога да го погреба като човек."

Говорителят на Путин Дмитрий Песков отхвърли изявлението на Навална, че Путин е убил съпруга й като "неоснователно и вулгарно".

"Не ми пука как прессекретарят на един убиец коментира думите ми", отвърна Навална в социалните мрежи. "Върнете тялото на Алексей и нека го погребем достойно. Не спирайте хората да се сбогуват с него."

Според руския опозиционен вестник тялото на Навални е било откарано в окръжната клинична болница в Салехард в петък вечерта, а не в близкото бюро за съдебно-медицински експертизи, както би било нормално. Фелдшерът каза, че по тялото му са открити синини, съответстващи на гърчове. Установено е и натъртване на гърдите му, което изглежда "във връзка с индиректен сърдечен масаж".

"Точно сега трябва да се уверим, че тялото му ще бъде прехвърлено на семейството на Навални и на запад за тестване", каза Осечкин. "Но има голям риск специалните части на Путин да го кремират вместо това."

В понеделник беше обявено, че високопоставен служител на затвора, който беше обвинен, че се е намесил няколко пъти, за да гарантира, че Навални ще бъде третиран грубо, е бил повишен. С директива на президента беше повишен в звание генерал-полковник Валери Бояринев, досегашен заместник-директор на затворническата служба.

Иван Жданов, директорът на Фондацията за борба с корупцията на Навални, публикува изображение на указа на X, където написа, че повишението е "лична награда за изтезания и убийства от Путин".

"Бояринев лично ръководи изтезанията на Алексей Навални в затвора. Ограничаването на закупуването на храна от Алексей, както всички други изтезания, беше лична заповед на Бояринев от FSIN", пише Жданов.

На фона на глобалното възмущение от смъртта на Навални, Съединените щати ще разкрият в петък това, което официални лица описаха като основен нов пакет от санкции срещу Русия.

Президентът Байдън не даде никакви подробности, когато говори с репортери за новите мерки, докато напускаше Белия дом преди пътуване до Калифорния. Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ, Джейк Съливан, каза, че санкциите ще бъдат насочени към отбраната и индустриалните бази на Москва, заедно с източниците на приходи за икономиката.

Високопоставен американски служител каза пред Асошиейтед прес, че вече се планира пакет от санкции за отбелязване на втората годишнина от войната тази седмица, който Вашингтон сега ще преразгледа и допълни в отговор на смъртта на Навални.

Джон Кърби, говорителят на Белия дом по националната сигурност, каза, че пакетът ще "държа Русия отговорна за това, което се случи с г-н Навални" и за нейните действия по време на войната в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Убиват Навални като подарък за Путин за годишнината от започването на войната срещу Украйна.
268
0
 
1
 
! Отговори
Коко преди 2 месеца
Слаба ракия сте в БГ! Вчера Тръмпутин се сравни с Невални и каза, че го преследват по същия начин демократите. Сега вече в ясно защо Владолф реши да ликвидира Алексей. За да може Тръмпутин да запише малко точки, въпреки че точките са на гърба на Раша записани. Нали са приятели-ще си помогнат и сега
267
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Време е Тунгуският метеорит да цопне в московските блата!
266
5
 
7
 
! Отговори
Уффф преди 2 месеца
Руските ценности били такива, били онакива. Я вървете да направите партия в САЩ и да променяте тяхния ред! А да видим дали няна да изчезнете. Тава американците са го свършили още преди десетилетия и сега никой не смее да си помисли да променя системата. Оставиха си два играча, да се менкат, ужким има демокрация. Да, ама няма. Въртят си заедно делаверите и управляват еднакво с леки нюанси.
265
0
 
1
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Познавам хора от Шаолин също така могат!И Брус Ли можеше!
264
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако синините в сърдечната област са от сърдечен масаж значи трябва да има и червило по устните.
263
0
 
1
 
! Отговори
264 преди 2 месеца
На мен ми се повдига от тебе !
262
4
 
3
 
! Отговори
тя преди 2 месеца
Дрън ,дрън та пляс !
261
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стара техника на каратеките на КГБ, когато са се учили от Брус Лий, Джеки Чан, Чък Норис, или Жан Клод ван Дам. Някоя друга дивотия не можаха ли да измислят...???
260
2
 
2
 
! Отговори
М'глата преди 2 месеца
Имало и свидетел от ***.....
259
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе друго се чува ама хайде бил е 5 кратно сПфайзер;))
258
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Убийците трябва да бъдат наказани.
257
2
 
8
 
! Отговори
Путкинска работа преди 2 месеца
Общо - взето крепостника без бой не би съществувал!
256
15
 
12
 
! Отговори
Повдига ми се от вас преди 2 месеца
Безчовечни, цинични, арогантни: копейки, достойни сте за кремълските си покровители... Азиатски ,,ценности", традиционни за Россията. Човешкият живот не струва и пукната пара, а правата на човека и гражданина са някакви евроgейски извращения. Култ към насилието, грубиянщина, арогантна злоупотреба с власт. И в същото време -- сервилност и робско самоунижение към по-високостоящите във властовата пирамида. Россия -- достойният наследник на Златната орда. И нашенските русофили се възхищават...
255
5
 
10
 
! Отговори
Отчайващо е преди 2 месеца
Положението на *** и смОТАН се чудят как да предизвикат гражданска война в Русия.Типично за английския стил на възпитание когато разстеж в скандали.Това е нормално ежедневие във всяка фамилия са специалисти на интриги и заговори.
254
2
 
3
 
! Отговори
Още НИКОЙ преди 2 месеца
Не е взел със себе при бай Ставри, ЕВРО пачки и златни кюлчета?И недвижимото имущество не можеш да го пренесеш в ФАЩ и да живееш като БЕЙ.Рано или късно от оловото никой не е избягал.Всеки си намира майстора?
253
3
 
13
 
! Отговори
И зеления преди 2 месеца
Разпродаде Украйна за долари и власт?Ама като свърши като Чаушеску,доларите сменят собственика но територията си остава в Руската федерация?
252
2
 
13
 
! Отговори
По принцип преди 2 месеца
Дезертьорите се самоутрепват.
251
3
 
5
 
! Отговори
SS преди 2 месеца
Човек ударен с юмрук в сърцето може да повърне кръв и да колабира ,ама да умре...? В бокса има подобен удър!
250
1
 
3
 
! Отговори
SS преди 2 месеца
Виждал съм човек улучен с куршум в сърцето който продължава да стреля,преди да умре. Това са както казват патоанатомите 7 секунди на мъртвеца.