Северна Корея е изпратила 6700 контейнера с боеприпаси на Русия

Сеул: Те съдържат вероятно над 3 милиона 152-мм снаряда
27 фев 2024 15:33, Елка Василева
95
Северна Корея е изпратила 6700 контейнера с боеприпаси на Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Северна Корея е изпратила на Русия около 6700 контейнера с боеприпаси от юли насам, за да подкрепи войната ѝ срещу Украйна – белег, че прехвърлянията на оръжие между Пхенян и Москва не са спрели и все още продължават, заяви пред южнокорейската агенция Йонхап министърът на отбраната на Южна Корея Шин Уон Сик.

Още по темата
Министърът заяви, че контейнерите може би съдържат повече от три милиона 152-мм снаряда. Според него е възможно да са били изпратени и 122-мм снаряди или комбинация от двата вида, но „във всеки случай може да се каже, че се били изпратени поне няколко милиона снаряда“.

Стотици севернокорейски заводи за боеприпаси работят на около 30% от капацитета си поради липсата на суровини и електричество, но тези, които произвеждат снаряди за Русия, „работят на пълни обороти“, допълни министърът, без да уточни източника на информация.    

Сеул и Вашингтон обвиняват Пхенян и Москва, че търгуват помежду си с оръжие, и заклеймиха Севера за това, че доставя въоръжение за руските войски в Украйна. И двете страни отхвърлят обвиненията, макар и едновременно с това да са поели ангажимент да засилят военното сътрудничество помежду си.

В петък Държавният департамент на САЩ съобщи, че Северна Корея от септември насам е доставила повече от 10 хил. контейнера с боеприпаси или свързани продукти на Русия.

В замяна Северът е получил около 9000 контейнера, предимно с хранителни запаси, което според министър Шин ѝ е помогнало да стабилизира цените им.

Служител от Министерството на отбраната в Сеул заяви, че не може да потвърди числата, но цитира Шин, заявявайки, че Русия е изпратила на Северна Корея с около 30% повече контейнери от юли насам в сравнение с изпратените в обратна посока.

Отделно от това Шин посочи, че Северът може да изстреля още следващия месец нов сателит в Космоса, като Москва продължава да ѝ предоставя техническа помощ в тази връзка.

„Не е ясно доколко и каква помощ ще осигури Русия, но колкото по-зависима става тя от севернокорейските снаряди, толкова по-голямо ще е равнището на предоставените руски технологии“, заяви министърът на отбраната на Южна Корея.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
Ами Южна Корея к'во дреме още, та не праща боеприпаси на Украйна?! 'баси!...
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Армения излиза от Руското влияние насочва се към запада.
80
0
 
2
 
! Отговори
джо преди 2 месеца
за " кучета и котки може, за прасета не може" .... А от българия какво отива в Украйна??? Опа чекайте, тя корни каза ние продаваме оръжие на други държави ... как стига оръжието в украйна не е наша работа...
79
1
 
1
 
! Отговори
Весел Патиланец преди 2 месеца
До Не бе тТочно така - затова прибягват до гладуващата С.Корея!!!Все едно ние да вземаме оръжие от Судан, вместо да си произвеждаме!!!
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Господин Сик е издал военна тайна- и какво са получили ах да храна- а имало ли е контейнери с кучета, котки, прилепи, корени и други лакомства за бедни за руските другари защото видяхме пълни магазини с цени като тук ама нямаше пазаруващи.
77
0
 
2
 
! Отговори
Не бе те преди 2 месеца
Русия са ударени от санкциите на ЕС и нямат!!!
76
0
 
2
 
! Отговори
Не бе те Русия преди 2 месеца
Са ударени от санкциите на ЕС и нямат!!
75
1
 
3
 
! Отговори
хм, интересно! преди 2 месеца
Не знам дали да вярвам? Северна Корея? Да произведе толкова милиона снаряди и толкова тона оръжие? Че откъде я имат тази военна индустрия и тези машини? То да не е ориз? Сеят го и после изпращат няколко вагона на руснаците? Да не се е присънило нещо на корейците, че произвеждат оръжие? И то толкова много?
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Политика на САЩ създаде такива държави, които сега могат да бълват милиони снаряди, тонове и тонове оръжие и са си почти самодостатъчни. На тези държави в един момент ще им писне да ядат само ориз...
73
1
 
10
 
! Отговори
Да попитам: преди 2 месеца
А колко тона оръжие е изсипано от натовския запад в укра??? И колко милиарда долари???
72
1
 
13
 
! Отговори
супер яко! преди 2 месеца
Едната Корея има повече снаряди от цялото НАТО!
71
0
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 2 месеца
До 67. Колко трябва да ти е промито мозъчето, за да мислиш за Путинофил всеки, който мрази ФАЩ и ***.
70
0
 
12
 
! Отговори
007 преди 2 месеца
Е ми браво обаче руснаците са си платили, а не просят като фашагите. Нарко воина само при Путин не е ходил да проси пари.
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Супер.
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко за фронта . Всичко за победата над четвъртия брюкселски райх .
67
1
 
14
 
! Отговори
dmx преди 2 месеца
След като цялото НАТО си изтропа там всичките боеприпаси, барабар с пишлегарска България, не виждам защо не може маршал Ким Чен Ун да изпрати и той някой снаряд. Имали били интереси. Ами и Северна Корея има интереси
66
11
 
3
 
! Отговори
До Боби преди 2 месеца
Заначи ти си пълната дефиниция на путинофил! Путинофила е предател и подажник на България който НЕ знае и НЕ може, но пък ЛЪЖЕ, та ЛЪЖЕ по заповед на господарите си от кремъл! Пак те питам въпреки, че виждам, че НЕ можеш да четеш! Та ти четеш ли се като пишеш нещо или викаш чукча писател чукча НЕ читател! Как севена корея е по-добре от южна!? по това, че умират от глад ли или по това, че ПРОДАЖНИ путинофили кат тебе НЕ искат да живеят в северна корея? А?
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само СК е изпратила 3 млн. снаряда на Русия в рамките на по-малко от 9 месеца, а ако не се лъжа целия ЕС си беше поставил за цел да изпрати на Украйна 1 млн. за една година и мисля, че целта беше постигната наполовина. Чудя се да се смея ли или да плача. Бедна и изостанала СК е изпратила поне 4 пъти повече снаряди на Русия, отколкото ЕС е успял да прати на Украйна. Значи СК ако нападне ЕС и ще приключим. Иначе на думи сме големи, но явно на практика е друго.
64
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До 59 Умнико дефинирай да живееш добре? В СКорея има ли жилища за всички - да комунални кутийки но има за всички и то еднакви? Имат ли вода и канализация? Почти съм сигурен че имат на повечето места и топла вода. Да имат ограничения за придвижване, но за сметка на това имат практически нулева нормална престъпност.
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 50... Да, ама Северна Корея прави ядрени оръжия, докато ти правиш само чушкопеци...