След удара по АЕЦ "Запорожие": Повишава се риска от голяма ядрена авария

Екпертите призовават войските да се въздържат от атаки край централата
8 апр 2024 18:00, Нели Христова
105
След удара по АЕЦ "Запорожие": Повишава се риска от голяма ядрена авария
Снимка: БГНЕС

Нова атака с дрон срещу украинската Запорожска електроцентрала повиши риска от "голяма ядрена авария", предупреди Атомният надзорен орган на ООН.

Русия заяви, че Украйна стои зад атаката, при която са ранени трима души. Украйна отрече да е замесена.

Гигантската атомна електроцентрала, притежавана от Русия, с шест реактора, е на фронтовата линия на конфликта между Русия и Украйна.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на ООН многократно е предупреждавала срещу подобни атаки.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси каза, че ударът с дрон в неделя е бил "безразсъден" и "голяма ескалация на опасностите за ядрената безопасност и сигурността", пред които е изправена централата.

Централата в Запорожие, в Южна Украйна, е най-голямата в Европа. Руските сили я превзеха малко след като започнаха пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г.

Съоръжението спря да генерира електроенергия през 2022 г., но се нуждае от постоянно снабдяване с електричество за охлаждане на един от своите реактори, който е в състояние на "гореща консервация", което означава, че не е напълно "офлайн".

МААЕ, която разполага с екип от експерти в Запорожие, потвърди "физическо въздействие на атаки с дрон" в централата, включително в един от реакторите.

Инсталираната от Русия администрация на централата заяви, че нивата на радиация са нормални и че няма сериозни щети.

МААЕ каза, че щетите не са застрашили ядрената безопасност, но предупреди, че "това е сериозен инцидент с потенциал да подкопае целостта на системата за ограничаване на реактора".

Гроси уточни, че е имало "поне три директни удара" срещу "структури на главния реактор" на централата.

"Това не трябва да се случва. Никой не може да се възползва или да получи каквото и да е военно или политическо предимство от атаки срещу ядрени съоръжения. Това е забранено", каза той, цитиран от BBC.

И Русия, и Украйна редовно се обвиняват взаимно в обстрел на централата и риск от сериозна ядрена авария.

Руската администрация на централата заяви, че въоръжените сили на Украйна стоят зад атаката, но Украйна отхвърли обвинението.

"Украйна не е участвала в никакви въоръжени провокации в централата", каза говорителят на украинското Главно разузнавателно управление Андрий Юсов пред новинарския уебсайт на "Украинска правда". Централата е "незаконно окупирана от Русия", добави той.

Юсов обвини Русия, че застрашава ядреното съоръжение, цивилното население и околната среда, като нанася удари по самата централа.

"Русия засилва кампанията на провокации и фалшификации, след като твърди, че украинските сили са атакували централата на 7 април", заяви ръководителят на украинския център за борба с дезинформацията лейтенант Андрий Коваленко. "Русия атакува централата с безпилотни самолети, преструвайки се, че заплахата за централата и ядрената безопасност идва от Украйна."

Руската ядрена агенция "Росатом" заяви, че на 7 април е имало "серия от атаки", като един дрон е ударил столовата на обекта, ранявайки трима служители, един от които "тежко".

Миналия месец МААЕ каза, че нейният екип от експерти в завода е чувал експлозии всеки ден в продължение на седмица.

По това време  Гроси каза: "Вече повече от две години ядрената безопасност и сигурност в Украйна са в постоянна опасност. Ние оставаме решени да направим всичко възможно, за да помогнем за минимизиране на риска от ядрена авария, която може да навреди на хората и околната среда, не само в Украйна".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от Русия
Как Дронов се превърна от селско момче в Шаман - любимият певец на Путин?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ядро ще има с абсолютна сигурност. Чернобил ще ви се види като синеоко бебе с нова дрънкалка ))))))))))) И близките ви ще измрат до крак. )))
91
1
 
4
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 2 седмици
Укрите са на принципа - Аз да съм зле ама и Вуте да е зле. Запорожката ядрена централа е най-голямата в Европа ,също така е разположена на Днепър и от левия бряг Укрите могат непрекъснато да я обстрелват. Ако успеят да я взривят трагедията ще е най-малко 10 пъти по голяма от Чернобил.Ето затова Руснаците задължително трябва да стигнат най малко още 200км след Днепър за да могат да осигурят безопасен периметър.Заради действията си ще загубят още територии !
90
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 седмици
Спокойно, нашият АЕЦ Козлодуй е проектиран да издържи на падащ самолет. Спраека какво стана 2001 в Ню Йорк. Е ге такива удари издържат всички АЕЦ. Едно дронче ли ще я изплаши? Те дроновете трудно пробиват и танк, освен ако не нацелят слабо място. Ядреният реактор няма слабо място.
89
0
 
3
 
! Отговори
до 88,89 преди 2 седмици
ти си се надрусал в ранни зори бепедал и пишеш !
88
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Путин пак си играе с огъня.
87
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Рашките са прекалили с водката
86
2
 
9
 
! Отговори
Спас преди 2 седмици
А на някой минава ли му през ума, че това може да е провокация от трета страна?! Нито Украйна нито Русия имат интерес от нов Чернобил.Представете си обаче трета фракция, която от време на време прави подобни рискови изпълнения и насъсква двете враждуващи страни още повече една срещу друга.Защо никой не го допуска като вариант това?!
85
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Рашките са прекалили с махорката.
84
2
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 седмици
А сега всички родни джурналисти могат да направят дълбок поклон пред портрета на нацисткото им божество Зеленелски.
83
2
 
12
 
! Отговори
маалатъ преди 2 седмици
Забележете, цяла Статия-памфлет, в която умишлено не се посочва Главният Фактор - Че, уСраина стои зад атаката на АЕЦ-а!
82
0
 
9
 
! Отговори
Сатир преди 2 седмици
Тук е пълно с адиоти представящи си апокалипсиса като компютърна игра.
81
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само едно просто питане - кой причини атаката?! Без повече разсъждения по темата - един *** въпрос.
80
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Малко за политика За да започнат преговори, Путин трябва да се изтегли от окупираните територии. Кажи му го де. Проектът му "Русский мир" не устройва никого, освен него. Все едно, ако беше нападнал България, да преговаряме с него как да му подарим страната си с някакви бонуси за нас. Рашките май наистина мислят другите по-прости от тях. И май е вярно, съдейки по теб. Ти си се вързал на глупостите им.
79
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Светът видя колко слаб психически е Путин. Ако не е ФСБ, той е никой. Ще взриви АЕЦа, решил го е вече. Не е решил кога. Пробва нервите на хората засега с леки обстрели. Наоколо са само украинци и руски атомници. За него персоналът (слугите) са без значение. Ще се кефи от паниката на Европа. Той и олигарсите нали са в бункерите. Другите да се спасяват.
78
3
 
12
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 седмици
Във Вашингтон и ЕС за мир никой не говори. Някой да е казал: Да започнат преговори за мир? Няма такъв. Говорят само за това колко оръжия и колко пари още трябва да получи Украйна. Но все пак има някаква промяна: преди дядо Байдън казваше "Ще помагаме на Украйна колкото трябва", а сега започна да казва "Ще помагаме на Украйна колкото можем". На евроатлантиците им трябва поне още една година война, за да втасат.
77
3
 
10
 
! Отговори
Какво следва преди 2 седмици
Руската армия е вече в покрайнините на Часов Яр. И с Часов Яр става същото, което се случи с Бахмут (вече Артьомовск) и Авдеевка.
76
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Рашистите още от първите дни на нахлуването са минирали аец-а, трябва само да натиснат копчето. Точно както се случи с бента на Днепър. Не е въпроса дали, а кога. Как беше цитата на ченгето от кремлин: "а защо ни е свят, ако Русия я няма!"
75
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 74:Лекувай се!Укрите стрелят по АЕЦ-а,а не Путин.Няма да гърми.Господ ни пази и даже вятъра обръща там.
74
4
 
9
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 седмици
До Анонимен 74: Руската армия настъпва по целият фронт в Украйна. На евроатлантиците и рософобските *** им пада пердето и ръсят всякакви г'лупости.
73
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Така или иначе Путин ще взриви АЕЦа . Въпрос на време. Когато му падне пердето, ще го направи. За избиване на мощните си комплекси. Хората са без значение. Важен е само той... макар в бункера.