За или против реформите в културата

Подкрепяте ли протестите на арт гилдиите срещу промените в законите за кино, музика и театър
9 дек 2010 16:00,
14

Реформите, които Министерството на културата направи в последните месеци предизвикаха изключително недоволство в различните арт гилдии.

Изглежда обаче, намаляването на бюджетите за култура и лишаването на българското изкуство от субсидии се харесва на електората.

Според новите закони:

Още по темата

Сценичните изкуства получават обещаните делегирани бюджети, но и още по-централизирана система, с огромни правомощия на министъра, в пъти по-малко финансиране и неясни механизми за субсидиране на свободния театър.

Киноизкуството се лишава от значителна част от финансирането си и държавата вече не е задължена да поддържа минимумите, определени от държавата за производство на филми.

Всички носители на авторски права са лишени от компенсаторните си възнаграждения от различни носители, в което мнозина видяха лобистка намеса.

Питаме вас: за или против сегашните реформи в българската култура сте?


Общо гласували: 253
Против реформите, за протестите
72%
За реформите, против протестите
28%

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: авторски права
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 13 години
Култура ми Янко :)))
14
0
 
1
 
! Отговори
културно преди 13 години
Наистина трябва да се обърне повече внимание на културата.Като цяло културата ни е доста намаляла.Хората все повече псуват и трудно може да кажат едно правилно и умно изречение.
13
2
 
2
 
! Отговори
:-))) преди 13 години
Да дадат пари на един кинаджия да снима филм и останалите ще го изядат!
12
4
 
1
 
! Отговори
зрител преди 13 години
Българските филми са негледаеми с излючение на Дзифт и още 2-3 филма!
11
0
 
4
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
Културата започва от мама и татко,училище и други подобни дреболии.Ако това го няма,как едно дете да разбере и различи най-вече добро от зло ,красиво от фалшиво?Възпитанието започва преди всичко с пример,на който детето започва да подражава,а"културата" разширява мирогледа и слага нещата по местата им.
10
1
 
4
 
! Отговори
. преди 13 години
Каква култура! Културните хора, които познавам се броят на пръстите на ръцете ми. Буквално. Нито културата ни е култура, нито реформата й е реформа. Всичко е хленч за пари, а понякога и за малко слава. А най-тъжното е, че културният министър олицетворява цялата култура - представителна извадка. Впрочем и предните бяха същите. Това ни е културата - чалга. Който хленчи по нея, хленчи по чалгата.От мен ЗБОГОМ.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какви реформи - кога ли хората ще осъзнаят ,че рязане на средства за социални права НЕ Е реформа.
8
1
 
8
 
! Отговори
Дарин преди 13 години
Реформа - да! Но от хора кадърни, знаещи и можещи.Не от простаци ,некадърници, кариеристи и" Нарциси", които искат да блестят в прожектора на всяка цена.Не убивайте Българската култура!Народ без религия и култура е загубен завинаги.Дори в Македония знаят това и Театъра е поставен на пиедистал!Там ходят и уважават театъра.А унас само чалга и първосигнални страсти.Прости, невъзпитани и малограмотни деца!Това най ниското ниво което нацията ни е достигала в духовно отношение.Съхранете БЪЛГАРИЯ!
7
5
 
3
 
! Отговори
гица преди 13 години
Някой може ли да ми каже какви български филми са снимани тази и миналата година и колко от тях е гледал?
6
1
 
2
 
! Отговори
. преди 13 години
Ни реформата реформа, ни протестите протести. За едните реформа е да спрат парите и нищо друго да не пипнат, другите пък само искат пари, ама никой да не гледа как ги харчат и какви са резултатите.
5
1
 
6
 
! Отговори
М.Г. преди 13 години
Всяка цивилизована държава трябва да подкрепя развитието на културата и да субсидира различните видове изкуство.
4
4
 
2
 
! Отговори
3d преди 13 години
Направете един за български филм за да може да се гледа навсякъде по света защото народът иска зрелища .Отделете 100 милиона и го направете.
3
1
 
10
 
! Отговори
луна преди 13 години
Преди много години българса делегация била на посещение в Япония ---- Гостували на един завод и наш представител задавал въпроси на японски работник, свързани с работата му ---- Попитали го каквоще каже за дисциплината, спазва ли се, как и т н ---- Японският работник отговорил - тук такава дума не се коментира ---- Което ще рече, че на японците и през ум не им минава да бъдат недисциплинирани --- Възпитанието не е ли вид култура и къде сме ние
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Той също рече,- кино, опера и театър, всичко това е вятър, цялата култура се върти около к....ра. Къде е действителността???
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бай Радой ви Ралин го е казал още преди половин век:Не ме е страх от министъра на културата,А от културата на министъра!Прочее, още си е вярно....