Земна сонда може да инфектира Марс

Последствията за "екосистемата" на планетата може да са непоправими
Обновена: 30 дек 2010 16:49 | 30 дек 2010 11:13,
47
Земна сонда може да инфектира Марс
Изображение: Russianspaceweb

Експериментът по изпращане на земни бактерии до Фобос и връщането им обратно на Земята с руската междупланетна станция "Фобос-Грунт" може да доведе до попадане на земни микроорганизми на Марс и необратими последствия за неговата "екосистема", смята Бари ди Грегорио, почетен сътрудник на Центъра по астробиология в британския Кардиф и шеф на Международния комитет срещу мисията за доставка на образци от Марс (ICAMSR – International Committee Against Mars Sample Return).

Руските учени обаче изключват възможността земни бактерии да попаднат на Марс или на Фобос. Проектът "Фобос-Грунт" предвижда изпращането на сондата към спътника на Марс – Фобос, спускането на автоматичен апарат на повърхността на спътника, вземане на проба грунт и връщането му обратно на Земята.

Заедно с руската сонда, чието изстрелване е планирано за ноември 2011 г., ще полети и капсула със земни организми – около 60 образци бактерии, животни (микроскопични ракообразни) и растения. Когато пътешествениците се върнат на Земята, учените ще могат да изяснят как им се е отразил тригодишният полет в междупланетното пространство. Това ще позволи получаването на нови аргументи за или против хипотезата панспермия – възможност за пренос на живот от космическото пространство.

В статия, публикувана във вторник в британското сп. New Scientist, лидерът на ICAMSR напомня, че всички космически държави през 1967 са подписали Договор за принципите на дейност на държавите по изследване и използване на космическото пространство. Този документ урежда изследването на космическото пространство, Луната и другите небесни тела "по такъв начин, че да се избегне тяхното вредно замърсяване". Първите междупланетни апарати наистина внимателно са били стерилизирани, но след това тази процедура почнала да се пренебрегва.

Според Ди Грегорио руската мисия "Фобос-Грунт" е двойно опасна, тъй като в междупланетното пространство за първи път ще бъдат изпратени живи организми. "Ако това не е пряко нарушаване на договора за изследване на Космоса, тогава какво е?", пита той.

Ди Грегорио смята, че рискът от катастрофа на космически апарат, който може да се разбие в повърхността на Марс и да изпусне на воля земни микроорганизми, е изключително голяма: от 38 апарата, изпратени към Марс, само 19 имат успех. Най-малко три са се разбили при кацане.

Експериментите с "Аполо" и МКС показват, че много микроби са способни продължително време да съществуват в Космоса.

"Въпросът "Има ли живот на Марс" вече има отговор благодарение на собственото ни невежество. Да, на Марс има живот, защото сами сме го пренесли там. Остава само въпросът ще оцелее ли той и ще обърка ли бъдещите изследвания. Изпращането на бактерии към Фобос може да увеличи риска това да се случи", заключава Ди Грегорио.

"Пътниците" не могат да избягат

Руските специалисти, участващи в проекта "Фобос-Грунт" смятат, че опасенията на Ди Грегорио са напълно безпочвени – никой от "пътниците" на международната станция няма да може да "слезе" на междинната гара.

"Това е изключено", казва за РИА Новости Александър Захаров от Института за космически изследвания към Руската академия на науките.

Той напомня, че съществува приета международна процедура PP (planetary protection) за защита на другите планети от земни микроорганизми, а Земята – от възможни обитатели на други планети.

"Има процедури, които са приети от международната общественост, а цялата програма ("Фобос-Грунт") е изпълнена в съответствия с тези процедури", казва Захаров.

Според него апаратът изобщо няма да попадне на повърхността на Марс, той може само да прелети покрай планетата. "Колкото до "Фобос" – планираме меко кацане на Фобос, след това апаратът ще отлети оттам, а капсулите през цялото време ще бъдат вътре", добавя той.

Ако се предположи хипотетично, че на Фобос има микроорганизми, то теоретично те могат да попаднат на Земята, признава ученият, но дори и в този случай са взети всички мерки, за да не се случи това.

При спускане в земната атмосфера капсулата ще обгори силно и никакви организми не могат да оцелеят на външната й повърхност. Колкото до образците грунт от Фобос вътре в херметичната капсула, то тяхното изучаване ще бъде организирано по такъв начин, че всеки контакт с външния свят да бъде изключен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: ФобосМарсФобос-Грунт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
Единственото лошо нещо което може да стане ако "инфектираме" марс със земен живот, е земните организми да избият някакви марсиански организми преди да можем да ги изледваме.
42
0
 
0
 
! Отговори
Станислав преди 13 години
Взе да става досадно - някои се хвърлят да блъскат калавиатурата преди да са изчели материала докрай. Чели - недочели, разбрали - недоразбрали. Нискочели, малко чели. Почетете Лем, да видите защо не трябва да ни приемат сред цивилизациите. Този проект, за който пише тук, наистина е много интересен. Съобразен е с всички протоколи на Planetary Protection. За какво е воят? Май ди Грегорио, почетен сътрудник на Центъра по астробиология иска да напомни, че съществува - това "почетен" значи много.
41
0
 
1
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
Аз пък смятам че целенасочено трябва да "инфектираме" всички планети и астероиди със земен живот.
40
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 13 години
къде видяхте екосистема,че не ми стана ясно
39
0
 
0
 
! Отговори
Емона преди 13 години
Защо не хвърлите по едно око на филма "Плесен" , може би ще научите какво имат предвид хората говорейки за бактериите и зависимостта между всичко на тоя свят...
38
0
 
0
 
! Отговори
Емона преди 13 години
По пътя, по който сме тръгнали, съвсем скоро ще се върнем в пещерите, ако останат такива ;)
37
0
 
0
 
! Отговори
Емона преди 13 години
Здравей, ами Индия никога не е водила война...Поне не е била инициатор, а само се е защитавала
36
0
 
3
 
! Отговори
до 29 от Мислителя преди 13 години
Защо бъркате воденето на война с някой и научните постижения на една страна. По твоята логика Америка също няма постижения, защото води войни на ляво и надясно. Колкото и да съм против войните които се водят от дадени държави, не мога да отрека научните им постижения. Наистина отвратително е когато се избиват хората, но кажи коя държава никога не е водила война?
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само ми е чудно от каква зараза се притеснява тоя? Да не заразят със земни бактерии някой камък на Марс ли? Тъпо, още повече щом е Земна бактерия , няма как да навреди на нас а освен Земен организъм, едва ли друг е стъпвал или ще стъпи скоро на Марс. То е все едно да напишеш в къщата на с глухия "Пазете тишина"!
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До коментар 33 , само да те допълня,че Вернер Фон Браун , всъщност е привлечен от СС, за разработването на оръжието на възмездието, както наричат немците програмата ФАУ. Но дефакто това което ги кара да го привлекът е разработките му и проектите му за направата на балистична ракета, която да напусне Земята. Фон Браун не е харесвал нацистите, но пък те са му осигорили неограничени средства, за да осъществи идеите си. След войната САЩ бързо разбират, че той е много ценен и го издърпват в САЩ.
33
2
 
1
 
! Отговори
Тишо преди 13 години
до 25Потресаващо си *** Саше... А ако се пренесе от космоса микроорганизъм, който е много по-приспособим от земните такива и е.бе майката на флората и фауната на Земята, тогава кво правим?
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ААА не забравяйте и първият Венероход (първият апарат кацнал на Венера). Това също е руско постижение.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ето и продължението от 32 коментар:(тук главното е ракетата-носител да изведе на достатъчна височина апарата, за да може той да заеме стабилна орбита около Земята); за изпращане на живо същество в космоса (тук се цели връщането на обекта с цел да се изследват въздействията върху организма от престоя му в открития космос); изпращане на човек в космоса; изпращане на първия човек от женски пол; изпращане на космически апарат до Луната; изпращане на човек до Луната.От тук и коментар 33
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Или накратко можеш да откриеш информация в wiki за това.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Във всички етапи, с изключение на последния, превъзходство имат съветските учени, техният успех обаче се дължи на огромната политическа помощ и коства няколко големи трагедии. Американската космическа програма е ръководена от инжинера на нацистка германия Вернер Фон Браун. Той е главен разработчик на немските ракети ФАУ. След войната започва работа по ракета, която да изведе първия човек в космоса. Основна цел на космическата надпревара става и фотографирането на земята от космоса (сателитни сни
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Космическата напрадвара е съперничество в изследването на космоса между САЩ и СССР в периода 1957 - 1975 година.Космическата надпревара е пряк резултат от политическото противопоставяне между двете държави през деситилетията след Втората световна война. Тя носи предимно технически и научен характер, с цел овладяване на космическото пространство около земята. Напредварата минава през няколко основни етапа: за изстрелване на първия космически апарат (тук главното е ракетата-носител да изведе на
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Towa e zashtoto oshe imash jalto pokrai ustata :)))Qwno si se rodil prez 97 :)))))))
26
5
 
2
 
! Отговори
do 28 ot drug avtor преди 13 години
az za nqkakvo postigeniq na rusiq osven v ubijstva na hora i diva6tina ne sum 4uval naj golemite im postigeniq e da izbivat inteligenciqta si i da trepat kavkazci
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** ще викаш на *** на сина (понеше си ограничено *** ще кажа че си ти). Не отричам че Америка е първа при стъпването на луната, но само това и марсоходите в последно време. Много повече са постиженията на руснаците особенно когато се говори че са били първи в дадено нещо. Да не говорим за космическата станция, която вече не е в космоса (или и това не знаеш ***).
24
2
 
10
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Тъй.Знач ,ако бактерия-руска и от нея се пръкне марсиянец,тогаз и марсианец руский.Марсианец-рускийй,знач Марс руский!Да здравствует Путин!