Маите не предсказали края на света

Календарът им просто свършвал през 2012 г. и толкова
Обновена: 19 яну 2011 12:22 | 19 яну 2011 10:30,
155
Маите не предсказали края на света
Снимка: Mayancalendarpredictions

Предсказанието на маите за края на света през 2012 г. не съществува, твърдят изследователи от Националния автономен университет на Мексико, които се занимават с изучаването на културата на древно Мексико, пише РИА Новости.

Маите са изчислили своя календар до 21 декември 2012 г., но никога не са указвали в него, че след това настъпва краят на света. Календарът просто свършва и толкова. При това маите са се придържали към теорията, че "историята се повтаря в определен момент", след което броенето започва отново.

Още по темата

Преди известно време немският учен Николай Грубе от Университета в Бон също потвърди в една от статиите си за древните жители на Мексико, че не съществуват никакви предсказания за края на света.

"Всеки, който анализира йероглифите на древния народ, ще се убеди в отсъствието на писмени предупреждения за неминуем глобален катаклизъм, от който ще пострада планетата", казва специалистът.

Самите учени и досега не са изяснили напълно историята с появата на календара на маите и кое точно се явява повод за възникване на такива версии като края на света през 2012 г. Календарът на маите остава едно от най-загадъчните наследства на тази древна цивилизация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
stiga ve stiga s tia okultizmi na shezofrenichna osnova stiga satanizam
151
0
 
3
 
! Отговори
izidar преди 13 години
Of... prosto zemqtq 6te se premesti malko, taka 4e kalendara, koito se izpolzva kym momenta nqma da e to4en. Prosto 6te trqbva drug kalendar sled tova. Razbira se pri tova premestvane na osta, koeto se o4akva, 6te ima dosta zemetreseniq i kataklizmi i mnogo hora 6te izmrat, no tova nqma da e kraqt na sveta za vsu4ki. Nqma da ima elektri4estvo i voda, podgotvete se !
150
1
 
2
 
! Отговори
НИКОЛИНА преди 13 години
С ТЕЗИ РАЗМИРИЦИ ПО СВЕТА И АЗ СЪМ СКЛОННА ДА ВЯРВАМ ЧЕ НЯМА КРАЙ НЯКАКЪВ НОВ РЕД ЩЕ ИМА ПО СВЕТА МАЖЕ БИ МЮСЮЛМАНИТЕ ЩЕ ГО ПРЕДИЗВИКАТ
149
1
 
6
 
! Отговори
бат Слави преди 13 години
Бе дори да го предсказват, к'во значение има?! Не мога да разбера к'во е т'ва благоговение към предсказанията на един изчезнал народ. Най-малкото тея предсказания не съм им свършили голяма работа, а? :)Между другото, календара на компютъра ми свършва 2099. Гответе се.
148
1
 
8
 
! Отговори
Маиче преди 13 години
Всичко това за края на света е поредната спекулация, човешка глупост за жълтите вестници.Едно нещо е ясно и на нас, както и на самите Маи,а именно че ВСЕКИ ЕДИН КАЛЕНДАР СИ ИМА НЕГОВОТО НАЧАЛО И КРАЙ.
147
0
 
6
 
! Отговори
lol преди 13 години
gogo каза:"Само Бог знае кога ще свърши светът.Затова хора не се заблождавайте с глупости ,а се уповавайте на Библията "gogo, това е същата книжка, в която се казва, че ти си направен от кал, а аз съм направена от реброто ти, нали?(това е ирония, но със сигурност не искам да обидя вярващите; просто не е мястото навсякъде - ни в клин, ни в ръкав - за пропаганда)
146
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Досиета Х"?!
145
3
 
8
 
! Отговори
Маги преди 13 години
И аз знам, че тогава ще започне нова ера. Човечеството ще се пробуди или нещо от този род. Просто не може да е края на света. А и замислете се, календарът на маите е кръгъл, а кръгът е символ на вечността, той няма край.
144
0
 
6
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"онези диваци без никакви прибори са били невероятни астрономи ти ми викаш тапаци били."Не съм ги нарекъл нито веднъж ***. Ти ако не правиш разлика между "примитивни" и "***", това е защото ти си ***(макар и да не си примитивен).Те са примитивни защото цивилизацията им не е толкова развита като нашата. Това не значи че отделните хора са били *** или недодялани.Отосно "диваци"- да такива са. Те са едно от най-кръвожадните племена живяли на земята.
143
3
 
4
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"да ни кажеш как така примитивни пирамиди ама пък прицизни."Прецизни са само по тогавашните примитивни стандрати. По днешни стандарти прецизността им е посредствена. Прецизността им дори не се доближава до прецисността с която се изработва един обикновен микрочип. Да не говорим за истински прецзни уреди като огледалата на големите телескопи или детекторите в Големия Хадронен Колайдер.
142
3
 
3
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
Много просто, както всички други примитивни култури - записвали са позицията на звездите когато е имало затъмнения, и когато звездите пак са били в такава позиция е имало вероятност пак да има затъмнения. Маите не са единствените които са го правили това нещо. Това не е някакво свръх цивилизационно постижение.
141
3
 
1
 
! Отговори
бай Мангау преди 13 години
vitalius-че, ай кат ги разбираш толкова да кажеш кака са определяли кога ще има затъмнение и как няма бе. да ни кажеш как така примитивни пирамиди ама пък прицизни. много си противоречиш бе, брадчеде. голяма тиква си бе, дървен философ. онези диваци без никакви прибори са били невероятни астрономи ти ми викаш тапаци били. ай кат си голяма тиква измисли ти нещо уникално - даже ти давам лист и молив да умуваш с тях, тикво.
140
1
 
5
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"от тяхното разбиране за Е-В-О-Л-Ю-Ц-И-Я!!! И именно учените, иследвайки тези цикли твърдят, че след този етап ще дойде новия човек, т.нар. "свръх човек", който ще замести сегашния хомо сапиенс."Имаш много грешно разбиране за това каво е еволюция. В еволюцията не идва навата форма да замести старата. Просто всяко следващо поколение носи гените на успешните индивиди от пяредишното - това е еволюцията. Дори и еволюционните скокове става за милиони години.
139
1
 
6
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
" И как да не са познавали звезди като с това са известни."Не са знаели какво представляват звездите. Космологията им е била абсолщтно грешна. Твърдения че те са имали по-добри познания отколкото ние имаме сега са абсурдни. Може ли са да предвиждат предвиждат затъмнения, но не са знаели какво са затъмненията. Предвиждали са кога ще има затъмнение но не и къде ще е, така че не са знаели със сигурност при тях дали ще има и са го смятали за знак от боговете ако има затъмнение.
138
1
 
2
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
До 137Всъщност за нулата си прав. Ниастина са имали. В такъв случай наистина май им м свъшил камънака, защото с тяхната примитивна бройна система записване то на дълги числа отнема много място."А каменните им "кланици" са уникални математически решения"Това разбира се е абсилютна глупост. Нищо впечатляващо няма в тях освен факта че хора с толкова примитивна технология(не са познавали металите) са успяли да достингат такава прецизност(посредствена по днешни стандарти).
137
5
 
4
 
! Отговори
gogo преди 13 години
Само Бог знае кога ще свърши светът.Затова хора не се заблождавайте с глупости ,а се уповавайте на Библията
136
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
...като с него свърша последния 5 цикъл (някои казват 9-ти, други 4-ти) от тяхното разбиране за Е-В-О-Л-Ю-Ц-И-Я!!! И именно учените, иследвайки тези цикли твърдят, че след този етап ще дойде новия човек, т.нар. "свръх човек", който ще замести сегашния хомо сапиенс.А това за края на света е измислица на шарлатаните, съгласен съм с повечето то вас.Поздрави!
135
1
 
2
 
! Отговори
ТооN преди 13 години
vitalius, как да нямат нула маите? Я попрочети малко чужда литература и тогава се прави на велик... Само ти подсказвам - изобразявали са я като ***. А каменните им "кланици" са уникални математически решения, пак пропочети малко и за тях. И как да не са познавали звезди като с това са известни. Виж им 2та календара и тогава пиши, че били примитивни! Сигурно не знаеш, че и писменост са имали, нали са диваци. И да, през 2012 свършва календара им Цолкин, като с него свърша последния 5 цикъл...
134
0
 
0
 
! Отговори
aneliya:) преди 13 години
evrika az ne sam uchena ot nyakoi univesitet no sche vi kaja che kraya na sveta nyamama da e prez 2012 moje da ima no veroyatno i naschite vnuci neyama da sa mejdu jivite
133
1
 
4
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
Библейското предсказание отдавна му е минала датата и разбира се се оказа токова грешно, колкото всички други предсказания за края на света.