Бетелгейзе – второ Слънце? По-скоро четвърт Луна

Учени опровергават скорошен взрив на близката звезда
Обновена: 25 яну 2011 11:03 | 25 яну 2011 07:31,
33
Бетелгейзе – второ Слънце? По-скоро четвърт Луна
Бетелгейзе е най-ярката звезда в съзвездието Орион. Снимка: Andrea Dupree (Harvard-Smithsonian CfA), Ronald Gilliland (STScI), NASA and ESA

Звездата Бетелгейзе, която според някои медии в близките години трябва да се превърне във "второ Слънце", действително се намира в последния етап от еволюцията си, преди да се взриви като свръхнова, но този взрив може да настъпи след стотици хиляди години, казват руски астрономи в отговор на въпрос на РИА Новости.

Наскоро австралийският сайт NEWS.com.au съобщи, като се позова на Бред Картър, учен от Университета в Южен Куинсланд, че една от най-ярките звезди на небето – Бетелгейзе в съзвездието Орион, може да избухне като свръхнова и да стане "второ Слънце". Изданието свързва тази информация с предсказанията за края на света през 2012 г., което породи вълна сензационни съобщения за скорошна катастрофа.

"Понятието "близко време" в астрономията има малко по-различен смисъл от този във всекидневието", казва Николай Чугай, завеждащ отдела по нестационарни звезди и звездна спектроскопия към Института по астрономия на Руската академия на науките.

Стадият червен свръхгигант, в който Бетелгейзе се намира сега, продължава сравнително кратко в сравнение с времето за еволюция на тези звезди. В този смисъл тя, разбира се, "скоро" ще се взриви. Но времето за живот на такива звезди е 10-20 млн. години и този последен стадий ще продължи от порядъка на 100 хил. години, отбелязва ученият.

На свой ред Сергей Попов, научен сътрудник от Астрономическия институт Щернберг, подчертава, че при Бетелгейзе не се наблюдава активност, която да говори, че взривът "аха-аха" ще настъпи.

Най-близкият кандидат

Звездата Бетелгейзе е алфа на Орион и се намира на "дясното рамо" на звездния ловец. Тя е една от най-ярките звезди на небето, а разстоянието до нея е около 600 светлинни години, като видимата звездна величина е около 0,42 (звездната величина на най-ярката звезда – Сириус, е минус 1,46). Тя се отнася към класа червени свръхгиганти.

"Бетелгейзе наистина е един от най-добрите кандидати и безспорно най-известният в близките (по време) свръхнови. Тази масивна звезда се намира във финалния стадий от своята еволюция и вероятно ще се взриви като свръхнова, оставяйки след себе си неутронна звезда", казва Попов.

Николай Чугай пояснява, че Бетелгейзе представлява "раздута" звезда с ниска температура – около 3500 градуса. Ако тази звезда се окаже на мястото на Слънцето, в газовата й обвивка ще се окажат и Венера, и Земята, и Марс. Звездата има плътно ядро, а общата й маса е около 20 слънчеви. При тази маса тя трябва да завърши живота си като свръхнова от II тип.

Свръхновите от II тип възникват в последния стадий от еволюцията на масивни звезди, когато в ядрото им свърши термоядреното гориво и силата на налягането на породения газ вече не може да противостои на гравитацията. Звездата се "свива" и се превръща в неутронна звезда или в черна дупка.

"Вътрешният живот" на звездите

Според Чугай няма съвременни астрономически инструменти, които да позволяват създаването на "система за предварително предупреждение" за взрив на свръхнови.

"Известно е, че свръхновите от такъв тип, каквато би могла да е Бетелгейзе, водят "дълбок живот", в ядрото им протичат ускорени процеси на термоядрено горене. С това са свързани някои изменения на неутронното лъчение. Ако можехме да регистрираме неутронното лъчение от Бетелгейзе, бихме могли да кажем с някаква точност за скорошното й взривяване", твърди ученият.

"Все още не можем да четем такива признаци. Ако звездата може да "говори" какво става с нея, то тя го казва някъде вътре", добавя той.

Втора Луна ще е безвредна

Астрономите уверяват, че взривът на Бетелгейзе няма да е заплаха за Земята.

"Бетелгейзе е далеч зад областта, откъдето взрив може да представлява опасност за земния живот. Затова пък хората биха наблюдавали "красив фойерверк", а астрономите със съвременното оборудване биха изучили взрива в детайли", казва Попов.

След взрива свръхновата в продължение на две седмици ще може да се наблюдава дори от междугалактическо разстояние. Чугай твърди, че Бетелгейзе в този случай, разбира се, няма да свети с яркостта на Слънцето.

"Тя няма да бъде второ Слънце, но може да се съпостави с яркостта на Луната. Да речем – четвърт Луна", твърди ученият. И подчертава, че рентгеновото лъчение от взрива на такова разстояние ще бъде по-слабо от излъчването на слънчевите изригвания. При това значителна част от енергията на свръхновата ще се излъчва във вид на поток неутрино, което практически не може да повлияе на живите организми.

След взрива на мястото на звездата ще остане мъглявина, подобна на Ракообразната мъглявина, която е остатък от свръхнова, наблюдавана от Земята през 1054 г. В центъра й ще остане неутронна звезда – топка с размерите на мегаполис, чиято плътност ще превишава плътността на атомното ядро.

"Астрономите много биха искали да видят този взрив в близко време. Но, уви, наблюденията и изчисленията не дават основание за такъв оптимизъм: още дълго ще сме в очакване на красивото зрелище, което силно би повишило нашето разбиране за звездната еволюция и физиката на свръхновите. Съвременните астрономи няма да имат този шанс", оплаква се Сергей Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
дидо преди 12 години
Вчера гледах филмче на Нешънъл джеографик за взривовете във Вселената. Там ставаше въпрос за други свръхнови, но силно ме впечатли факта, който изложиха във филма, че няма да има никакъв негативен ефект за Земята, ако взрива стане по-далеч от 6 000 светлинни години. Та да се върнем на думата си: Бетелгейзе е на не повече от 630 светлинни години от нас. И то в най-отдалеченото си положение. Да не говорим за някакви си 430 светлинни години! Гадно!
35
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
поредните глупости за 2012
34
0
 
1
 
! Отговори
freelancer fan slavi преди 13 години
ima nqkoi teorii koito obqsnqvat golemite izmiraniq na vidove na zemqta imenno sus izbuhvaneto na svruh novi i vuzdeistvieto im vurhu zemqta....nai lo6oto e 4e na tozi etap na sega6noto ni tehnologi4no razvitie , trqbva da raz4itame predimno na kasmeta..kakva ironiq...edin takuv globalen kataklizum moje da se stovari vurhu zemqta bez dori da razbereme....
33
0
 
0
 
! Отговори
freelancer fan slavi преди 13 години
izbuhvaneto na svruh nova e edin ot nai uni6tojitelnite kataklizmi vuv vselenata, neveroqtno rqdki sa no super uni6tojitelni...interesnoto e 4e kogato svetlinata ot vzriva dostigne do zemqta, vuprosnata zvezda realno 6te e izbuhnala predi 500 godini...i kogato nie stanem ''svideteli'' na ne6to koeto se slu4va sega,fakti4eski 6te sme svideteli na ne6to koeto e stanalo predi 500 godini...raztoqniqta v kosmosa sa nevaobrazimo golemi :XX dori 300 000km/s skorost e malka skorost za ma6tabite na vselenata....
32
0
 
0
 
! Отговори
freelancer fan slavi преди 13 години
napulno vazmojno e , vzrivovete na zvezdi sa mn opasno ne6to, vijdat se ot hilqdi svetlinni godini, no o6te po opasno e izlu4vaneto na 4asticite pri vzriva...ima ogromni valni ot gama la4eniq koito se dvijat v prostranstvoto i se razprostirat na o6te po ogromni raztoqniq a imenno udarnata valna ot gama la4eniq....
31
0
 
1
 
! Отговори
Дидо преди 13 години
Не, Жорко. Мисля че знам какво е квазер и неутронна звезда. Слава Богу, че Бетелгейзе няма как да стане квазер.
30
0
 
0
 
! Отговори
Жорко преди 13 години
Дидо, бъркаш пулсар с квазар ;)))
29
0
 
2
 
! Отговори
Дидо преди 13 години
Точно така. Доколкото знам оста и е точно в посока Земята.
28
0
 
1
 
! Отговори
joey преди 13 години
Пулсара е бързо въртяща се неутронна звезда, генерираща тясно насочено радиоизлъчване, т.е. ще бъдем изпепелени само ако попаднем в някой от двете струи лъчение от двата срещуположни полюса на пулсара.
27
1
 
2
 
! Отговори
Дидо преди 13 години
Че кой ти каза, че Бетелгейзе не е избухнала преди 430 години? Много смешни са ми и тези така наречени учени, които гарантират, че от това разстояние нищо няма да се случи на Земята. За всеки, който поне малко се интересува от тази материя е ясно, че такъв тип звезда (свръхгигант) завършва своя живот или като пулсар, или като черна дупка. Разстоянието от 421 до 630 светлинни години до пулсар е все едно да си на един километър от едрен взрив. Земята просто ще бъде ИЗПЕПЕЛЕНА от гама радиацията!!!
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма значение че е на 600 светлинни години. Ако днес изглежда че скоро ще избухва, това значи че преди 600 години е била в състояние при което скоро ше избухва.Така че хората като кажат че скоро може да избухне имат предвид че скоро може да видим как е избухнала преди 600 години.
25
0
 
1
 
! Отговори
До №18 преди 13 години
А попрочети по-добре преди да коментираш, а? Не е на 600 милиона светлинни години, а на 600 светлинни години - леко с милионите, щото галактиката ни е с диаметър "само" 100 000 светлинни години!!!
24
1
 
4
 
! Отговори
красимира преди 13 години
до "анонимен" - и как и къде е свършила вселенета? Времето е относително за всеки наблюдател. Кога за теб залязва слънцето? Когато го видиш, че залязва или 8 мин преди това - времето за което светлината изминава растоянието от слънцето до земата. И ако вселената е свършила преди милион години за мен тя не е защото няма информция за това - тя ще дойде със светлината или иначе казано за мен вселената не е свършила - свършила е за този който го е видял теоретично погледнато
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тя и вселената е свършила преди нмилион години, но ние тук ще го разберем по-късно. Кой не е внимавал в час Краси?
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-ярката звезда в Орион е Ригел с 0.18 mag. Нищо, че Бетелгейзе е α.Просто казвам, защото няколко пъти е написано, че Бетел. е най-ярка :p.
21
1
 
4
 
! Отговори
красимира преди 13 години
и за всички "многознайковци" които ни подчартават, че "дори и да се взриви сега, ще го видим чак след 430 години" - май сте пропуснали доста уроци по астрономия и физика. и бъдете така добри да се образовате малко преди да дрънкате подобни глупости.
20
2
 
5
 
! Отговори
красимира преди 13 години
не е на 600 мил светлинни години, а на около 600 светлини години. и не няма как да се каже дали вече е избухнала защото само светлината може да ни каже това и няма частици, които да се движат по-бързо от свелината.
19
0
 
3
 
! Отговори
някой преди 13 години
Добре че най-близката до Земята звезда - Проксима (от Центавър), която е само на някакви си 4,2 светлинни години от нас е червено джудже, а не червен гигант - както Бетелгойзе. Ако беше с такива размери като Бетелгойзе и избухне като свръхнова от толкова близко, тогава не знам какво щеше да стане тука!!!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
прав си, все пак ние я виждаме преди 600 години
17
7
 
1
 
! Отговори
lekar преди 13 години
ако е на 600 мил. светлинни години - дори и да стане в този момент, явлението ще се "види" от земята след 600 мил. години, ясно? вече отдавна трябва да се е случило като събитие, че да да са нужни само около 100 хил.години, за да се наблюдава от земята. Светлината от събитието, която ни позволява да го видим, пътува 600 мил. години до земята. Т.е. ибухнала ли е вече тая звезда и има ли други начини това да се определи, че вече се е случило, а не само с това дали ще се "види" от земята или не?