Нова планета в Слънчевата система – Тихи

Газовият гигант бил 4 пъти по-голям от Юпитер
14 фев 2011 12:04,
82
Нова планета в Слънчевата система – Тихи
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американски учени вярват, че са открили нова планета в отдалечен край на нашата Слънчева система. Небесното тяло има име, въпреки че официално потвърждение за съществуването му все още няма, пише Daily mail.

Има сведения, че доказателства за съществуването на газовия гигант Тихи (по името на гръцката богиня на съдбата, щастието и благоденствието) се събират от НАСА и резултатът ще излезе наяве още тази година.

Един от авторите на теорията за съществуване на Тихи счита, че проведените изследвания и анализи рано или късно ще покажат нова 9-а планета в Слънчевата система, която ще се окаже и най-голямата – поне 4 пъти по-голяма от Юпитер с маса около 1300 пъти масата на Земята.

Професор Даниел Уитмайър от Университета в Луизиана характеризира предполагаемата планета като най-отдалечена от Слънцето, съставена предимно от водород и хелий, с атмосфера подобна на тази на Юпитер и обръчи като тези около Сатурн. Освен това Тихи най-вероятно има и множество луни.

Ако такава планета в нашата система наистина е налице, статутът и името й трябва да бъдат установени от Международния астрономически съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
21
 
! Отговори
марин преди 13 години
тая планета аз и моите другари за маса я открихме миналата година, засякохме електромагнитните и вълни след третата бутилка. Тази вечер ме очакват нови приключения в дълбокия космос.
39
7
 
5
 
! Отговори
тъп и прост преди 13 години
има и още една - малко вляво се пада от тази - там има и извънземни ...
38
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И аз като Анонимен 12 съм силно озадачен. До сега на много места са описвали, как на Юитер малко не му достига да се превърне в звезда, какви ядрени процеси протичат в ядрото му и а-ха, да светне като малко Слънце, и сега изведнъж 4-ри пъти по-голям газов гигант, някъде зад Оортовия пояс. Нещата изглеждат твърде съмнителни. Там може да има тела по-големи от Плутон, ама чак такова.
37
2
 
9
 
! Отговори
33 преди 13 години
Аз ли съм *** или ти дето вярваш в глупости за планета Нибиру? А кажи ми сега? Кво има на тая планета, какво ти казва гуруто от астрала? Шумерите ги остави, те не са били ненормалници.
36
10
 
12
 
! Отговори
Трифон зарезан преди 13 години
Нибиру идва и тов е жестоката истина!Само едно няма как да си обясня,защо при всички нови технологии,телескопи и т. н.,досега нея откриха при тези гигантски размери?
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тва Нибиру като да си пия бирата ли е?
34
3
 
13
 
! Отговори
от 32 преди 13 години
До 33Винаги се "радвам", когато срещна "интелигентен" събеседник :-)
33
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми оди си при шумерите тогава, кво висиш тука?
32
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия най-накрая откриха Нибиру... Евала бе учени... Шумерите са го знаели това преди 3 хиляди години :-) Бързо действате.
31
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аман от неграмотни журналисти!!!!Тюхе е името на богинята. С ударение на е!В новогръцки е Тихи.
30
1
 
12
 
! Отговори
Оле! преди 13 години
Защото през 2006 г. астрономите официално решиха, че е по-добре всички нови обекти, подобни на Плутон, съставени от камъни и лед и под определен размер, да се водят планети-джуджета (планетоиди), а не планети. Така не се налага всеки път, когато открият някоя ледена скала като Плутон, да променят броя на планетите.
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
добре де, нали още през 2005та официално бе обявено съществуването на 10та планета в сл.сист., която обаче не е същата, посочена в статията по-горе. как така с тази ще станат 9? дезинформацията е пълна!
28
1
 
10
 
! Отговори
Оле! преди 13 години
до Анонимен 26: Да живее Уикипедия ;)))Когато книгите не помагат!
27
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що ли се сещам за Нибиру?А и до декември 2012 има време, кой знае какво още ще преоткрием!Като за последно
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тюхе или Тихи (на гръцки Τύχη, старогръцко произношение Тюхе, новогръцко - Тихи) в древногръцката митология е богиня на съдбата, щастието и благоденствието. Според някои митове е океанида (дъщеря на Океан и Тетия), а според други е дъщеря на Зевс. От рога на изобилието (рогът на козата Амалтея, с чието мляко бил отхранен Зевс) тя сипе дарове върху хората, които я срещнат. Образът на Тихи присъства на много монети от Елинистичната епоха. В римската митология ѝ съответства Фортуна.
25
2
 
6
 
! Отговори
Оле! преди 13 години
Оле! Открих я: Тюхе или Тихи (на гръцки Τύχη, старогръцко произношение Тюхе, новогръцко - Тихи) в древногръцката митология е богиня на съдбата, щастието и благоденствието. Според някои митове е океанида (дъщеря на Океан и Тетия), а според други е дъщеря на Зевс. От рога на изобилието (рогът на козата Амалтея, с чието мляко бил отхранен Зевс) тя сипе дарове върху хората, които я срещнат. Образът на Тихи присъства на много монети от Елинистичната епоха. В римската митология ѝ съответства Фортуна
24
4
 
11
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
С тая новина, тия хванаха домата за краставицата !
23
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Напред наука да го духат военните и капиталистите
22
1
 
7
 
! Отговори
Оле! преди 13 години
А коя е тая гръцка богиня Тихи? Търся я в "Старогръцки легенди и митове" на Николай Кун и не я откривам?
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Istinata e dosta po-razli4na ot tova koeto oficialnata astrologiq priema za vqrno i nevqrrno. Za nqkoi hora Pluton e bil i si ostava planeta.