Силна магнитна буря се очаква в петък

Мощното слънчево изригване ще достигне Земята
Обновена: 16 фев 2011 11:01 | 16 фев 2011 11:01,
1
Силна магнитна буря се очаква в петък
Слънцето днес. Снимка NASA/SDO

Потокът плазма, изхвърлен във вторник в резултат на най-мощното от пет години насам изригване на Слънцето, ще се добере до Земята в петък и ще предизвика силна магнитна буря, съобщават специалистите от Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт Лебедев.

Във вторник през нощта в 1,56 ч. по Гринуич (3,56 ч. българско време) спътниците GOES фиксираха на Слънцето изригване с клас Х2,2 – най-високият клас мощност. Такова изригване не е имало от декември 2006 г.

"Изригването е почти в центъра на слънчевия диск, срещу Земята, и се съпровожда от голямо изхвърляне на плазма, наблюдавано едновременно от няколко космически инструмента, така че геомагнитните последствия от изригването са почти неизбежни", се казва в съобщение на сайта на лабораторията, цитирано от РИА Новости.

Предният фронт на изхвърлянето, според спътниците STEREO, се е движил със скорост 410 км/сек. Ако тази скорост се запази, то основната маса изхвърлена плазма ще достигне орбитата на Земята не по-късно от вечерта в петък.

"Продължителността на очакваните геомагнитни смущения може да е от 10 часа до денонощие. Амплитудата на смущенията не се очаква да е много висока и не би следвало да превиши нивото Kp=6", отбелязват учените.

Още по темата
Последната буря с такава мощност е наблюдавана в нощта на 5 февруари  2011 г.

Индексът Kp, който характеризира геомагнитната активност, е въведен през 1938 г. В скалата Kp има 10 нива – означенията от 0 до 3 съответстват на спокойна магнитосфера, ниво 4 – на смущения, а ниво от 5 до 9 – на магнитна буря от пети клас. Планетарният индекс Kp се изчислява от усреднените данни на 13 геомагнитни обсерватории.

От 2000 г. насам на Земята са станали 12 магнитни бури от пето ниво, които са довели до излизане от строя на енергосистеми, прекъсване на радиовръзки и полярни сияния, наблюдавани до екватора. Последната буря от пето ниво е била на 11 септември 2005 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
която ще е захвърля пасати по премиерския кортеж