Слънцето с нова серия изригвания

Очакват се слаби смущения в земната магнитосфера
Обновена: 9 мар 2011 10:19 | 9 мар 2011 10:18,
5
Слънцето с нова серия изригвания
Прогноза на магнитните бури и слънчевата активност от 10 март до 5 април 2011 г. Изображение: Лаборатория по рентгенова астрономия на Слънцето, Физически институт "Лебедев"

В понеделник и вторник на Слънцето имаше нова серия изригвания със средна мощност и изхвърляне на плазма, а до ден-два те могат да провокират геомагнитни смущения на Земята, които няма да се отразят на състоянието на хората, съобщи за РИА Новости Сергей Гайдаш, ръководител на Центъра за прогнозиране на космическото време към Института по земен магнетизъм, йоносфера и разпространение на радиовълните.

Според данните на американския спътник GOES-15, публикувани на сайта на Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт "Лебедев", в понеделник на Слънцето е имало шест изригвания от клас М, а във вторник – още четири изригвания от същия клас.

Слънчевите изригвания се делят в зависимост от мощността на рентгеновото излъчване на пет класа, които се обозначават с латинските букви A, B, C, M и X. Минималният клас A0,0 съответства на излъчване в орбитата на Земята 10 нановата на кв. м, а при преминаване във всяка следваща категория се увеличава 10 пъти.

"Усилването на слънчевата активност продължава. В понеделник и вторник имаше серия изригвания от клас С, както и около десет изригвания от М клас. Част от изригванията са насочени към нас и се съпровождат от изхвърляне на вещество, съответно последствия (за земната магнитосфера) ще има", казва Гайдаш.

Слънчевите изригвания може да се съпровождат от изхвърляне на плазма – поток заредени частици, които, достигайки Земята, предизвикват смущения в магнитното й поле, които се наричат магнитна буря. Скоростта на изхвърлянето на плазма може да е 1000-2000 км в сек, затова геомагнитните смущения се фиксират два-три дни след изригването.

Гайдаш отбелязва, че е трудно да се правят прогнози за срока на идването на изригванията, защото потоците в междупланетното пространство "могат да се догонват един друг, да се задържат, затова точното време никой не може да каже". Магнитни смущения се очакват от 10 март.

"Службите, които имат чувствителни към магнитни бури технически средства, трябва да са предупредени", казва Гайдаш и подчертава, че повечето хора няма да усетят бурите.

"Сега Слънцето постепенно се връща към нормално ниво на активност", добавя той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 13 години
то добре си 'попръцква' само да се не нас*ре (просто немога да го напиша срам *** е)П.С. извинете ме искрено за този коментар просто простотиятае по голяма от мен...за жалост!
4
1
 
0
 
! Отговори
пфф преди 13 години
това като последното супер мега гига свръх мощно изригване за което написахте 10 статии ли ще е или по -силно хахахахаха
3
1
 
0
 
! Отговори
пфф преди 13 години
това като последното супер мега гига свръх мощно изригване за което написахте 10 статии ли ще е или по -силно хахахахаха
2
1
 
4
 
! Отговори
ас преди 13 години
га слънцето пръдне и политико коментиращите мълчат :)
1
2
 
17
 
! Отговори
пролетно преди 13 години
Това слънце го е ударил хормона яко..