Слънцето с второ мощно изригване за т.г.

Силата му е с клас Х1,5; за пет дни са регистрирани над 70 изригвания
Обновена: 10 мар 2011 10:48 | 10 мар 2011 10:00,
8
Слънцето с второ мощно изригване за т.г.
Слънцето днес, 10 март 2011 г. Снимка NASA/SDO

Второто по мощност за последните четири години изригване стана на Слънцето в около 1,00 ч. българско време – събитието, фиксирано то спътниците GOES, е с клас X1,5, мощността му е с около една трета по-слаба от рекордното изригване на 15 февруари с клас X2,5, съобщава Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт "Лебедев".

Още по темата
"Изригването е в резултат от най-големия в този цикъл изблик на активност: през последните пет дни на Слънцето са регистрирани над 70 изригвания, 14 от които са квалифицирани като събития с бал М. За сравнение за цялата 2010 г. са регистрирани 22 изригвания от клас М, а година преди това, през 2009-а – нито едно, а в предходната 2008 – само едно. Събития от най-високия клас Х на Слънцето не са регистрирани от декември 2006 г.", се казва в съобщение на сайта на лабораторията.

Слънчевите изригвания се делят в зависимост от мощността на рентгеновото излъчване на Слънцето на пет класа, които се обозначават с латинските букви A, B, C, M и X. Минималният клас А0,0  съответства на мощност на излъчване в орбитата на Земята на 10 нановата на кв. м. При преминаване към следващата буква мощността се увеличава десет пъти. Клас Х започва с мощност 100 микровата на кв. м.

Учените отбелязват, че областта, където е станало изригването, се намира почти на централния меридиан на Слънцето – срещу Земята.

"Такова положение се смята за изключително геоефективно, тоест слънчевите изригвания (от тази област) се съпровождат с големи събития и с голяма вероятност ще засегнат Земята", се казва в съобщението.

Но учените подчертават, че магнитните бури след изригвания са по-скоро изключение, отколкото правило, тъй като изригванията се разпространяват в достатъчно тесен сектор и често преминават покрай Земята. Така през 2011 г. от четири магнитни бури само една, на 18 февруари, е била в резултат на слънчевото изригването от клас Х на 15 февруари. Останалите три магнитни бури са били предизвикани от попадането върху Земята на високоскоростни потоци слънчев вятър.

"С голяма вероятност днешното събитие ще стане причина за втора магнитна буря тази година", казват астрономите.

На Земята все още не са постъпили данните от космическите коронографи на борда на спътника SOHO, способни непосредствено да наблюдават обемите плазма, изхвърлени от Слънцето, и с помощта на които може да се определи тяхната посока и скорост. Именно от скоростта зависи кога изригването ще достигне орбитата на Земята и с каква сила то ще "удари" земната магнитосфера.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Д преди 13 години
Има връзка.
7
0
 
0
 
! Отговори
ico преди 13 години
Имаше нещо такова преди време някакви изригвания след няколко дни една държава , която беше прекалено бедна вече я няма сравнена с земята, сега обратното държава която е прекалено напреднала иии така до края на света.
6
1
 
2
 
! Отговори
EMO преди 13 години
дали имат връзка слънчевите изригвания със земетресенията в Япония напримерзащо ли си мълчат?
5
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 13 години
еми 70 изригвания...трябва за всяко едно да напишат...трябва да проявим търпения учените не са хора които си дават зор! :);)
4
2
 
1
 
! Отговори
хайде паааак :Д преди 13 години
това като последното супер мега гига свръх мощно изригване за което написахте 10 статии ли ще е или по -силно хахахахаха
3
2
 
1
 
! Отговори
pff преди 13 години
ahhahahaha 4akaite da poznaiaa... 6te e opasna kolkoto minalata za koiato napiashte 20 statii nali hahahah aman ot ludi !!
2
3
 
5
 
! Отговори
бррррррр преди 13 години
Следете датите! Или ако не ви интересува не ги четете!
1
1
 
7
 
! Отговори
под стрес преди 13 години
Добре, ама това го четем през ден и ги объркахме вече изригванията....