Някои динозаври били като прахосмукачки

С дългата си шия зауроподите икономисвали до 80% енергия при търсене на храна
Обновена: 24 мар 2011 11:12 | 24 мар 2011 11:12,
4
Някои динозаври били като прахосмукачки
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Британски учени установиха защо на зауроподите - гигантски динозаври, придвижващи се на четири крайника, са им били необходими дълги шии. Математически те доказаха, че дългата шия е помагала на динозаврите, например на диплодока, да съкратят разхода на енергия при набавяне на храна до повърхността на земята, а не от върховете на дървета, както се е смятало досега, съобщи ScienceNOW.

С дългата си шия големите динозаври са икономисвали до 80% от енергията при търсене на храна. Оставяйки многотонното си тяло на едно място, те са търсили храна в голям периметър около себе си. Също като прахосмукачките с дълг маркуч са всмуквали всичко годно за ядене в голям кръг около себе си.

Зъбите на зауроподите са били предназначени изключително за срязване на растителната храна, която буквално е била "всмуквана" в храносмилателния тракт.

Авторите на изследването, британските учени Греъм Ракстън от университета на Глазгоу и Дейвид Уилкинсън от университета "Джон Мурс" в Ливърпул, в статията си показват още, че увеличаването на шията над 9 метра - както при брахиозавъра -е водело до намаляване на енергийната ефективност.

А оптималната дължина на шията е позволявала на динозаврите да си набавят растителна рана не само от земята, но и от върховете на дърветата. Спорът за това за какво са им били необходими дългите шии на динозаврите, продължава десетилетия.

Първоначално много палеонтолози бяха уверени, че тя им е позволявала да се хранят само с млади листа от короните на дърветата. По-късно обаче много специалисти подложиха под съмнение тази хипотеза, тъй като разходът на енергия за изкачването на кръвта по дългата шия е бил неоправдано голям.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Ботев преди 13 години
Жоре, де запри се
2
0
 
3
 
! Отговори
Бенковски преди 13 години
150 МИЛИОНА ГОДИНИ!!!
1
1
 
3
 
! Отговори
Уилма Флинтстоун преди 13 години
а други са приличалЕ на боклуджийски кофи :D