Kepler изучи 500 звездотресения

Оптиката на телескопа уловя дори слаби промени в яркостта на звездите
Обновена: 8 апр 2011 13:53 | 8 апр 2011 13:52,
4
Kepler изучи 500 звездотресения
Изображение: Science/AAAS; courtesy of G. Perez, IAC, SMM

Орбиталният телескоп Kepler събра данни за "звездотресенията" на 500 подобни на Слънцето звезди. Резултатите от работата са публикувани в сп. Science, кратко описание има и в портала Space.com.

"Звездотресения" се наричат звуковите колебания, разпространяващи се в недрата на звездите. Те се проявяват като периодични неголеми изменения в яркостта на светилата.

Анализирайки данните на тези процеси, учените могат да уточнят масата, размера и дори изследваните звезди (звуковите колебания различно се разпространяват в големите и малките звезди, а с възрастта се променя химическият състав на звездите, което също се отразява на характеристиките на звуковите вълни). Науката, която изследва "звездотресенията", се нарича астросеизмология.

Съвършената оптика на Kepler е в състояние да улови дори много слаби изменения в яркостта на звездите и освен това телескопът непрекъснато наблюдава огромно количество звезди. Благодарение на това астрономите са получили такъв голям обем данни.

Предварителният анализ от събраната информация показва, че размерите на изучаваните звезди добре се съгласува с теоретичните предсказания, а масата им се оказва по-малка, отколкото са предполагали съвременните теории.

Основната задача на Kepler, който е изпратен в орбита през 2009 г., е търсенето на екзопланети (планети извън пределите на Слънчевата система) – телескопът проследява периодичните изменения в яркостта на звездите, предизвикани от преминаването на планети по техния диск.

Благодарение на работата на телескопа броят на известните на учените екзопланети е нараснал до 1235 (макар че съществуването на много от тях ще трябва да се потвърди допълнително). Паралелно Kepler събира допълнителна информация, например за проявлението на "звездотресения".

Неотдавна въз основа на получени от телескопа данни учените представиха описание на хиляди "звездотресения" в недрата на червени гиганти, съобщава Lenta.ru.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
3
 
! Отговори
Ивелина преди 13 години
Чочо, ти си най-неграмотното същество в този сайт. Грам понятие нямаш от елементарна астрофизика. Скрий се и се въздържай от некомпетентни мнения, защото само показваш колко мъничък мозък имаш, за да усвоиш елементарните теореми.
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А през това време Роскосмос отпиват чаша водка надявайки се някой да им предостави някакви данни.
2
3
 
1
 
! Отговори
хохо преди 13 години
Теб пък кой та пита?
1
3
 
3
 
! Отговори
чочо преди 13 години
Според ме има малка логическа грешка в превода. Ако "звуковите колебания" се разбират като вълнови колебания, макар от ниският спектър на инфрачервените лъчи смисълът е друг. Става дума за спектрален анализ но все пак според мен не е точно звуков.