Търсенето на неутрино с нулев резултат за една година

Регистрирането му ще просветли произхода на космическите лъчи
Обновена: 14 апр 2011 14:16 | 14 апр 2011 14:15,
1
Търсенето на неутрино с нулев резултат за една година
Снимка: R. Schwarz/IceCube

Неутринната обсерватория IceCube за една година работа не е фиксирала нито едно събитие, което би могло да съответства на откриването на неутрино. Отрицателните резултати от анализа на събраните от обсерваторията данни са представени в статия в сп. Physical Review Letters.

Неутриното е стабилна елементарна частица, която няма електрически заряд. За основни източници на тези частици се смятат звездите и космическото лъчение. Освен това определени типове неутрино може да се образуват в хода на процеса на радиоактивен разпад.

Още по темата
Регистрирането на наутрино освен информацията за самите частици ще позволи на учените да прояснят въпроса за произхода на космическите лъчи – днес специалистите нямат единно мнение за тяхната природа. Според една от хипотезите космическите лъчи може да се пораждат от гама-изригвания – необичайно мощни кратковременни изхвърляния на високоенергийно лъчение. Ако това предположение е вярно, то наблюдаваните от астрономите гама-изригвания трябва да се съпровождат от неутрино.

Учените анализирали данните, събрани от обсерваторията IceCube в периода от април 2008 г. до май 2009 г. – за този период в небето над Северното полукълбо са фиксирани 117 гама-изригвания. За изследвания период детекторите на IceCube (тогава са работили само половината) не са фиксирали нито едно "подозрително" събитие.

Колегите на авторите отбелязват, че новите резултати са значими, но засега е рано да се говори за преразглеждане на съществуващите хипотези. За това е необходимо да се събере значителна статистика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в науката, когато нещо не срещне очакванията ти е прекрасно. Това означава, че можеш да промениш подхода, да изведеш експеримента на друго ниво. Означава също, че други могат да почерпят от 'неуспеха' и да избегнат повторението на грешката.А учените са единствената 'порода', която се самокорегира, за разлика от политиците.