Защо някои планети се въртят наопаки?

Учените се опитват да разгадаят мистерията
Обновена: 12 май 2011 11:13 | 12 май 2011 11:12,
21
Защо някои планети се въртят наопаки?
Юпитер. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Някои планети се въртят по посока, която е противоположна на ротацията на звездата им. Астрономи се опитаха
да обяснят как са се образували тези планетарни системи, които оборват досегашните теории, съобщи Франс прес.

В Слънчевата система, в която Слънцето извършва пълна ротация за около 26 дни, планетите се въртят в същата посока като неговата. Преди година астрономи от Обсерваторията в Женева предизвикаха сензация на конференция в Глазгоу, след като представиха данни, че 6 екзопланети се въртят по посока, която е противоположна на ротацията на звездата им. Дали теорията за сформирането на планети около звезда не трябваше да се преразгледа?

"Смятахме, че Слънчевата система е характерна за цялата Вселена, но още при първите изследвания на екзопланети всичко изглеждаше странно", заяви съавторът на изследването астрофизикът Фредерик Разио от Северозападния университет в Еванстън, щата Илинойс.

Астрономи с изненада установиха, че масивни газообразни гиганти, като Юпитер в Слънчевата система, се намират много близо до своята звезда и следователно са много горещи. Затова те бяха кръстени горещи юпитери.
До една четвърт от горещите юпитери се въртят по посока, която е противоположна на ротацията на тяхната звезда.

"Това е още по-странно, като се има предвид, че планетата е толкова близо до звездата си, отбеляза Разио. Как е възможно едното тяло да се върти в една посока, а другото – в противоположната?" Неговият екип направил компютърен модел на орбитите на две масивни планети, от които едната е значително по-отдалечена от звезда, подобна на Слънцето, в сравнение с другата.

Гравитационните смущения ги накарали да променят орбитите си, като по-малко отдалечената планета все повече се доближавала до своята звезда, което се наблюдава и при горещите юпитери. Под въздействието на приливно-отливния ефект, свързан с нарастващата близост до звездата, тази планета губи от енергията си, забавя ротацията си и се доближава все повече до звездата.

Орбитата на по-малко отдалечената планета е под въздействието на другата планета и може да се издължи, да промени посоката си, да се усуче, да се обърне като палачинка - в такъв случай завъртането е в противоположна посока. Астрофизици бяха предположили съществуването на система от две звезди, от които едната е издължила и деформирала орбитата на планета, въртяща се около другата звезда, припомни Дидие Келоз от Обсерваторията в Женева.

Получените резултати сочат, че посоката е противоположна и при наличие на втора планета, която взаимодейства с първата.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: ротациязвездипланети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
До 14Как тогава ще обясниш факта че магнитните полюси на зеемята са се сменяли многократно, а посоката на въртене на земята винаги е била същата?Освен това в тази статия не става дума за посоката на въртене около оста на планетата, а за посоката по която планетата обикаля около звездата.
16
0
 
0
 
! Отговори
yayarwnsfc преди 12 години
dqiDj0 , [url=rajckuapvdfx/]rajckuapvdfx[/url], [link=cedlfyyeptqk/]cedlfyyeptqk[/link], ysxjiploqilz/
15
0
 
0
 
! Отговори
До 14 преди 12 години
Едва ли ще го видиш това,но действително си ***. Вземи малко се запознай със съществуващата теория за възникването на планетните системи преди да пишеш глупости.
14
2
 
1
 
! Отговори
тъп преди 12 години
м даа.... НЕВЕРОЯТНА МИСТЕРИЯ. факт 1 - планетите са активни магнити, имат магнитно ядро, и това не го оспорва никой. факт 2 - от ориентацията на магнитните полюси зависи посоката на въртене. ако някой няма идея за кво говоря, да пише в Гугъл "реверсивен електродвигател". вярно, че магнита и електромагнита се различават, но това не променя принципа. та като знаем факт 1 и 2, дали сборът от тях не дава приблизително отговор на НЕВЕРОЯТНАТА МИСТЕРИЯ?
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това не влиза ли в противоречие с теоритията на Айнщайн?
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно така има се предвид орбиталното въртене. По принцип облаците прах и газ се въртят в една посока, постепенно се формира звезда , остатъците прах и газ в периферията постепенно формират планети, но въртенето си остава във същата посока. Няма физически закон по-който билиарди тонове маса да спре да се въртят и дори да почнат да се въртят наобратно.
11
0
 
3
 
! Отговори
бат Миро преди 12 години
Alex - за Венера има показания, че е претърпяла удар с голямо космическо тяло, което е спряло и обърнало посоката на въртене около оста и в обратна посока. И тя се върти около оста си доста дълго време по тази причина. Но според мен в статията се говори, че самата планета се върти по орбитата си в обратна посока. @номер 2 - според мен не си прав. Физиката в ситемата звезда/планети е друга. В нашата слънчева система, всички планети обикалят по орбитите си в една и съща посока. Няма различия
10
1
 
8
 
! Отговори
Явно преди 12 години
и сред планетите има долни леви....
9
2
 
3
 
! Отговори
alex преди 12 години
Не е нужно да се търсят екзопланети. И в слънчевата система има Венера, която се върти наопаки и Уран, чиято ос е перпендикулярна на оста на системата. Как се обясняват тези отклонения от нормата. Все пак правило има - повечето планети се подчиняват на закономерност.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Варна на три моретаБългария на три планети.
7
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 12 години
До 6Нали?:))) Звуча компетентно и логично!:))))))) Бе нали трябва да намерим поводи и за усмивки, мамка му! Писна ми като отворя вестник и все трупове и кървища.
6
1
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Къртиш отвсякъде с отговора... (rofl)
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Планетата" България е като тези някой обратно въртящи се планети! И да се чуди човек как другите се оправят, а България НЕ!
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо някои планети се въртят наопаки? - Ще се въртят на където си искат!
3
1
 
6
 
! Отговори
мхм преди 12 години
Плаша се да питам "студените меркурии" как се въртят!?
2
3
 
9
 
! Отговори
прокси преди 12 години
Планетите са гравитационни тела. И понеже всякака система си има движение, контрадвижение (Ро) и инерционни моменти, то част от сателитите (астероиди, малки спънтици) са задвижени като баласти покра големите звезди. Това е,к ато баластите на автомобилната гума. не може да има идеално движение, без разсейване, затова трябват и балансьори. Е, затова са и противоинерционните движения и тежести. зад ас е въртят симетрично около Слънцето и да няма откъсване на някои.
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
" Защо някои планети се въртят наопаки? "Отговарям на този въпрос без капка колебание : " Бa ли мy мaмata?"