Моралът се променя с възрастта

През годините се активират различни области от мозъка, когато оценяваме нечия постъпка
Обновена: 31 май 2011 12:13 | 31 май 2011 12:12,
8
Моралът се променя с възрастта
Снимка: Архив Булфото

Схемата за развитието на човешкия мозък играе ключова роля при промяната на чувството за морал с времето.
Повечето хора в по-млада възраст не приемат лъжата, но с течение на времето тя престава да бъде нещо толкова престъпно, пише Таймс оф Индия.

Учени от университета в Чикаго са проследили как мозъкът реагира на различни сценарии, където е нужна морална оценка.

Те анализирали оценката на ситуации, направена от деца и възрастни относно постъпка на възрастни, извършена нарочно или случайно.

Резултатите показали, че възрастните в по-малка степен, в сравнение с децата, са склонни да „накажат” някого за неправомерната му постъпка, особено когато тя е извършена случайно. Данните са събрани въз основа на мнението на 127 доброволци от 4 до 36 г.

На участниците били прожектирани кратки клипове и в същото време те били наблюдавани чрез томограф. Освен това се наблюдавало и до казва степен се разширява зеницата на наблюдаващите клипчетата. Общо били показани 96 клипа.

Оказва се, че зениците на наблюдателите се разширявали най-много при вида на счупени предмети или пострадали хора, без значение на каква възраст са гледащите.

Степента на активиране на различните области в мозъка обаче се променяла с възрастта на доброволеца.
Докато гледали сцените при малките деца се активирала областта, свързана с емоционалния отговор на социалните произшествия. Докато при възрастните най-голяма активност била регистрирана в зоните, отговарящи за ценностите, свързани с резултатите и действията.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
dobrovolci na 4 godini xa
7
0
 
0
 
! Отговори
ай-вай преди 12 години
до 5Не мисля,че човек претръпва към лошото,просто с възрастта започва да приема фактите по-философски и не идеализира очакваното.
6
0
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
Добре бе *** как успя да си напишеш ника на кирилица а малумното съобщение на латиница ? Че и CAPS ми ползваш! На такива като теб достъп до PC ->НУЛЕВ !
5
1
 
2
 
! Отговори
НКД преди 12 години
ISTINA E...KOGATO BIAH DETE ME BESHE STRAH OT SMART SEGA NE...BESHE MI JAL CHE OBIVAT JIVOTNI-SEGA NE
4
0
 
8
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
Стар виц:Един учител имал котарак.Март-април котарака полудявал, и колкото и да го затварял вътре, все намирал открехната врата, прозорец или друго място, откъдето да се измъкне и да гони котките по цяла нощ, а рано сутрин драскал на вратата да го пуснат вътре.Писнало му на даскала и взел че кастрирал котарака.Но той пак същото....-Добре де, разбирам, преди гонеше мацките по покриви и кюшета, сега какво правиш?-Сега съм учител-методист....
3
2
 
6
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMAN преди 12 години
NAVREMETO KAKAV MORAL IMASCHE....VSEKI DEN PLIUSCHTEHME....
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А определено е вярно. Като минеш една определена възраст и вече нямаш сили за купони и изведнъж се сещаш за неща като морал и масово започваш да нападаш младите заради поведението им. А не се сещаш, че на техните години си бил същия. Класика в жанра: "а ние едно време..., пък вие сега..."
1
0
 
13
 
! Отговори
red6torm преди 12 години
(Иронично):да живеят чалга дискотеките и морала!!!