Какво свързва скоростта, силата и червения цвят?

Оказва се, че цветът влияе върху реакциите ни
6 юни 2011 21:55,
20
Какво свързва скоростта, силата и червения цвят?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Какво свързва скоростта, силата и червения цвят? Ако смятате, че правилният отговор е спортният автомобил, грешите. Става въпрос за човешките мускули. Ново изследване показва, че когато хората виждат пред себе си червен цвят, реакциите им стават по-бързи и по-силни, съобщи "Сайънс дейли".

Червеното усилва физическата реакция, защото е разглеждано като опасност, заяви съавторът на изследването Андрю Елиът от университета в Рочестър, щата Ню Йорк. Проф. Елиът е водещ учен в областта на цветната психология.

"Хората поруменяват, когато са ядосани или се готвят да нападнат, поясни той. Те усещат подобно поруменяване у другите и последствията от това. Заплахата обаче е нож с две остриета. Освен че мобилизира допълнителна енергия, тя предизвиква безпокойство и обърканост, а това подлага на изпитание човешката психика."

Предишно изследване показа, че излагането на ефекта на червения цвят е противопоказно за двигателните и психичните способности - атлети, които участват в надпревара със съперници, облечени в червено, е по-вероятно да претърпят загуба, а студенти постигат по-лоши резултати на тест, ако преди това са били под въздействието на червения цвят.

"Цветът влияе по различни пътища в зависимост от контекста, обясни Елиът, който е документирал как мъже и жени са привлечени от облечени в червено представители на противоположния пол, без да си дават сметка за това. Този цветен ефект убягва от нашия радар на съзнанието."

Елиът е извършил изследването заедно с експерта по психология от университета в Утрехт, Холандия, Хенк Аарц. Те проследили реакциите на студенти в рамките на два експеримента. При първия от тях 30 студенти притиснали метални клипсове и ги оставили отворени. Преди това прочели на глас състезателния си номер, написан с червен или сив молив.

При втория експеримент 46 студенти се ръкували и стиснали колкото е възможно по-силно ръката на другия, когато прочели думата "стисни" на компютърния екран. Тя се появила върху червен, син или сив фон.

И при двата експеримента червеното значително увеличило изразходваната сила. Участниците, които видели думата "стисни" върху червен фон, използвали по-голяма сила в сравнение с онези, които я видели изписана върху син или сив фон. Освен това бързината на реакцията на участниците, които били под въздействието на червения цвят, също била по-голяма. Резултатите от изследването са публикувани в Emotion, инфформира БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: реакцияцвятчервено
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
4
 
! Отговори
варна каза кзл преди 12 години
Цветът на победата! КЗЛ
17
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На мен пък не ми влияе червеното.Доста *** цвят, а и избледнява най-бързо.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Какво свързва скоростта, силата и червения цвят?"Absoliutno nishto shto stava duma za bikove :D
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
E otnosno snimkata... chervenoto niama nishto obshto s reakciata na bikovete zashto te vijdat cherno i bialo :)
14
3
 
1
 
! Отговори
ppp преди 12 години
komunisti4eskoto sait4e im puska na poklonnicite predizborni statiiki. rabotni4esko delo.bg = guzolizni4eski online parcal!
13
2
 
6
 
! Отговори
шут към сганта преди 12 години
червения цвят е показател за ***,които управляват месата на човеците в бг,че има някъде и адреналин,с който те се хранят,и почват да натискат и да правят сблъсъци
12
3
 
3
 
! Отговори
boy преди 12 години
червена и бърза, спорта колаааааа!
11
2
 
8
 
! Отговори
Айнщайн преди 12 години
аман от откриватели на топлата вода. само пълните *** вярват, че нещата са статични. не е нужно да си физик, за да знаеш, че всичо вибрира на различни чесоти, включително и цветовете. много ясно, че различните цветове влияят различно на възприятията.
10
1
 
15
 
! Отговори
бат Миро преди 12 години
Само дето бика не вижда червеното и се дразни от подмятащото му се парче плат пред него. Както и кобрите не танцуват на музиката, защото са глухи, а се дразнят вибрациите на скритото потропване с крак на свирещия.
9
3
 
5
 
! Отговори
Петрол преди 12 години
Бъзика си е само сравнение. Но силата е F = m.a, в най-общ недиференциран вид, затова зависи от скоростта на тяло с определена маса, по определена траектория. Тоест, ако бика е 600 кг, и те гони с 40 км/ час, той ще те бухне със сила много по-малка, отколкото ако тежи 800 кг и бяга със същата скорост.. С една дума - цвета няма значение за силата и скоростта, а за рецзепторите на сетивата. Останалото са бъзици. биковете гонят червеното, като цвят на кръвта, то им е зададено от природата да мразят
8
2
 
11
 
! Отговори
Брад Пит преди 12 години
Щатският долар е зелен, сигурно затова падна толкова много.
7
0
 
4
 
! Отговори
биолог преди 12 години
тези точно са с външна секреция, бе, човек!
6
0
 
9
 
! Отговори
$ преди 12 години
Ох, червена минипола как вдига скоростта на процесите в някои жлези с вътрешна секреция!
5
2
 
4
 
! Отговори
david преди 12 години
haha mnogo dobre kazano :):)
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Червеното провокира най-често агресия в една или друга форма. В приказката за "червената шапчица" сивия вълк я хапва!
3
1
 
9
 
! Отговори
хулио мензес преди 12 години
месечния цикъл при жените е общото
2
5
 
4
 
! Отговори
Петрол преди 12 години
Нямав ръзка. Червения цвят в повечето знамена символизира кръвта. А биковете мразят кръвта и затова гонят червения цвят. (това не важи за някои депутати!) Скоростта идва от страха - при тореадорите да не ги набучи бека, а при автосъстезателите - да не ги настиген КАТ. Силата е относителна и е според всяко създание. но колкото по-силен си, толкова по-бързо бягаш и няма начин да те стигнат нито бика, нито - КАТ. Освен ако няма засада?
1
5
 
20
 
! Отговори
sas преди 12 години
Аз пък свързах червения цвят със скоростта на крадене и силата над законите.