Земната сянка се плъзва върху Луната тази вечер

Първото лунно затъмнение за годината започва в 21,22 ч.
Обновена: 15 юни 2011 14:52 | 15 юни 2011 08:12,
36
Земната сянка се плъзва върху Луната тази вечер
Снимка: Fred Espenak/NASA

На 15 срещу 16 юни ще наблюдаваме първото лунно затъмнение за тази година. Тогава Луната ще се намира в съзвездието Змиеносец, около 7 градуса западно от мъглявината Лагуна, намираща се по посока на съзвездието Стрелец.

Рядкото астрономическо явление ще започне на 15 юни в 21,22 ч., като пълната фаза на затъмнението ще трае 100 минути и ще продължи от 22,22 ч. до 0,02 ч. Моментът на най-голямата фаза ще настъпи в 23,12 ч., а затъмнението ще завърши в 1,02 ч. на 16 юни 2011 г., когато Луната ще излезе от сянката на Земята.

Пълните лунни затъмнения се наблюдават по време на пълнолуния, когато Луната, Земята и Слънцето са наредени точно на една права линия, при което Луната навлиза в земната сянка.

Астрономическият център и Студентското астрономическо общество (САО) на Шуменския университет, с председател Сунай Ибрямов, при ясно небе ще осигурят свободен достъп до телескопите на Астрономическия център за всички ученици, студенти и граждани, желаещи да наблюдават затъмнението.

За всички любители на астрономията и на звездното небе Астрономическият център, намиращ се на покрива на Корпус 3 на Шуменския университет ще бъде отворен от 21,00 ч. на 15 юни до 1,00 ч. на 16 юни за наблюдение на интересното астрономическо явление.

Цялото затъмнение ще се вижда от източната половина на Африка, Близкия изток, Централна Азия и Западна Австралия. Началото на затъмнението ще се вижда от Европа, Африка, Азия (без крайните североизточни части), Австралия, Океания, Антарктида, южните части на Атлантическия океан, Индийския океан, част от Тихия и Южния полярен океан.

А краят на затъмнението ще се вижда от Южна Америка, Европа, Африка, западните и централните части на Азия, западната половина на Австралия, Антарктида, източната половина на Атлантическия океан и Южния полярен океан.

Последното лунно затъмнение бе наблюдавано на 21 декември 2010 г., а следващото затъмнение г. ще бъде на 10 декември 2011 година.

Лунните затъмнения могат да се наблюдават с невъоръжено око или с инструменти – като бинокъл, далекогледна тръба и телескоп, без да се използват предпазни средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Погледнах за обща култура - по принцип не харесвам затъмненията. Не ми хареса - Луната ми изглеждаше някак като безпомощна и тъжна. Обичам си я светла, а пък когато е и с *ореол* - направо й се усмихвам... А пък точно Земята да я затъмни... Дори да Ви се стори налудничаво - това е мойто мнение.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Беше невероятно, луната беше огромна и земята започна да я закрива от ляво на дясно на лунния кръг.
32
0
 
1
 
! Отговори
narodna prikazka преди 12 години
propusnala sam da vidq i sazalqvam.
31
0
 
2
 
! Отговори
пенчо киселия преди 12 години
баси тъмницата :D
30
0
 
3
 
! Отговори
землянин преди 12 години
Не обичам затъмненията - нито лунните, нито слънчевите, нито информационните....Но първите две са природни и естествени...
29
0
 
2
 
! Отговори
drako преди 12 години
Чудесно, надявам се времето да е ясно за да може да се наблюдава.Относно голямата част от другите коментари - потресен съм :(
28
0
 
4
 
! Отговори
гх преди 12 години
Тази статия ми допадна,най-накрая нещо полезно,но не свързано с политики и спорт.
27
0
 
6
 
! Отговори
о.з. студент преди 12 години
Е,ха честито на рожденниците! Да знаете,че има нещо академично,заложено у вас. Като върнете 9 месеца назад се оказва,че сте заченати втората половина на септември. Тогава беше разгара на студентските бригади и хормоните извираха неудържимо.
26
0
 
7
 
! Отговори
!@№Гери преди 12 години
И аз и аз имам рожден ден. Ставам на 23. Само да свърша работа какъв купон ще има :) Всички сте поканени :)
25
0
 
4
 
! Отговори
G преди 12 години
И аз имам рд :) Колко много рожденници днес
24
0
 
8
 
! Отговори
Мацо преди 12 години
Честито мацка жива и здрава бъди :*
23
0
 
16
 
! Отговори
Мацка преди 12 години
И аз имам РД, честито на всички останали :) Да сме живи и здрави, всичко друго се оправя :)
22
1
 
9
 
! Отговори
daniel преди 12 години
i az imam rd :D
21
2
 
5
 
! Отговори
ДО 2 преди 12 години
Dark Rift НЕ Е ГАЛАКТИКА ***(оставям те сам да разбереш какво е) :) ВИЕ ФЕНОВЕТЕ НА 2012 ТРЯБВА ДРУГАТА ГОДИНА ДА БЪДЕТЕ ОКОВАНИ ЗДРАВО ДА ЗАЩОТО ОЧЕВИДНО СТЕ ЛУДИ,ОПАСНИ И НАЙ-ВЕЧЕ МННОГОООО ГЛУПАВИ
20
1
 
13
 
! Отговори
Sepuko преди 12 години
I az dnes imam rojden den muhaha :D are nazdrawe
19
1
 
9
 
! Отговори
21.12 преди 12 години
"Моментът на най-голямата фаза ще настъпи в 23,12 ч."Това по GMT прави 20,12 ч.Като извадим 2 часа разлика + 1 час лятно часово време.И съзвездието е Змиеносец - има нещо общо с 2012 :)Честито на рожденниците днес - дано е за добър късмет - преход към по-добро !
18
7
 
1
 
! Отговори
висшист преди 12 години
Астрономическата страна на това явление е маловажна в случая. Какво се има предвид - факта, че има съвпадение на нумерологично, астрологично, хомеопатично и биоенергетично ниво. Довечера потоците на Чакра ще бъдат пословично силни и без корективната намеса на доказани екстранси ще е трудно да бъдат насочени в подходящата Карма. Гледайте предаването Пентаграм, не яжте краставици, движете се паневритмично.
17
0
 
9
 
! Отговори
Шуменка преди 12 години
Ако имам възможност довечера ще отида да гледам затъмнението от Астрономическия център. Благодаря на Сунай, че винаги по време на интересни астрономически явления организира свободен достъп до телескопите на университета.
16
0
 
18
 
! Отговори
harakiri преди 12 години
благодаря на всички за пожеланията! пожелавам на всички вас всичко най-хубаво и "това, което ви е на сьрце, да ви е в рьце!" кьсмет и да пребьде бьлгарското!
15
0
 
21
 
! Отговори
Discovery преди 12 години
Честит рожден ден harakiri, надявам се никога в живота си да нямаш падения и да не ти се налага да си правиш харакири ;). Най-вече ти пожелавам здраве, ако го имаш него значи имаш всичко останало :)...Статията е интересна, жалко че коментират само *** и обръщат всичко на политичестка тема... хубаво от време на време да коментират и интелигентни хора, така ще можем да научим нещо и от коментарите :)...