Във Франция правели бира още преди 2500 години

Археолози откриха оборудване за производство на напитката Прованс
Обновена: 17 юни 2011 16:42 | 17 юни 2011 13:58,
17
Във Франция правели бира още преди 2500 години
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Френски археолози откриха оборудване за производство на бира на 2500 г. в Прованс, съобщи Дискавъри.
Домашната пивоварна в Рокпертюз, Югоизточна Франция, е сред  най-древните в Европа. Възможно е добиваната в нея бира да е приличала много на съвременната.

"По всичко личи, че тя е била произвеждана по начин, близък  до традиционното пивоварство и не е била много различна от  сегашната домашна бира - каза ръководителят на екипа Лоран Буби. - Точно какъв е бил вкусът й, обаче е трудно да се каже. Не  знаем нищо за използваните добавки, като хмел, нито за  евентуалната млечна ферментация, която би придала на напитката кисел вкус".

Буби и колегите му са анализирали три проби от седимент в  къща на 2500 г. в Рокпертюз. Тогава там са живеели келти.  Едната от пробите е от пода близо до огнище и пещ. Другата е от  керамичен съд, а третата - от яма. И в трите проби е намерен  овъглен ечемик, като 90% от зърната били покълнали.

Ечемикът бил подбран внимателно, за да не съдържа семена на  плевели. Затова не е вероятно той да е покълнал заради лошо  съхранение.

По онова време хората в Южна Франция са пиели вино, внасяно  от Средиземноморието. Правели са и местни вина. Гърците и  римляните обаче не са обичали бира, затова французите надали са  им я продавали. Келтите са харесвали бирата и вероятно с нея се е търгувало между племената.

На базата на намерения ечемик и оборудване, учените мислят, че обитателите на дома са киснели зърното в съдове, след това са го разстилали върху павирания под да покълне, сушели са го във  фурната, за да прекратят поникването и са смилали малцовия  ечемик с камъни. Други контейнери са използвани за ферментацията и съхраняването на напитката.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Франциябира2500прованс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
рогач преди 12 години
Не бира, бе - *** на римляните са правили. Това са различни неща.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искат да ми втълпят че Астерикс е правил бира?
15
0
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
нямаш една правилно написана дума,аз ако съм ще ме е срам от себе си."тиах"
14
2
 
0
 
! Отговори
glavatar преди 12 години
???? 2500 години?
13
1
 
0
 
! Отговори
Бираджията преди 12 години
Обичам бира леденаОбичам я но не еднаПроблема е в товаче бирата ми е еднаНе я разменям за жена.
12
4
 
2
 
! Отговори
французин на 2500г. преди 12 години
"- Ооооооооооо, как така е трудно да се каже, какъв вкус имаше първата бира у нас? Мога да споделя с цялото Човечество и се подписвам с двете си прапрестарели ръце под казаното- вкусът и наподобяваше на престояла 2500 години котешка пикня в мех. Оооооооооооо, за съжаление вече няма такава изтънчена по вкус френска бира! "
11
3
 
3
 
! Отговори
* преди 12 години
Значи : както знаем от историята бира са правили първи в Древен Египет още с одомашняването на ечемика ...От горната статия следва да заключим , че галите (Франция) са доста назад с материала ... някаде ок. 3500 години
10
1
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Ташунко-о-о оди си у резервато али у Мацедонската земля
9
2
 
2
 
! Отговори
мбуахаха преди 12 години
Мбуахахаха - и кой точно пие по света френска бира - германците, англичаните, холандците, чехите, американците???? Няма такъв смях. С
8
4
 
0
 
! Отговори
френч преди 12 години
Ето-затова Франция е велика държава.А ние не,защото сме дали бозата на света и то не е сигурно.
7
2
 
16
 
! Отговори
Goshko_89 преди 12 години
Закъснели са французите МАкеДОнцИТе са правили бира още преди 77 000год. (седумдесет и седем иляда година) хахахахаха....
6
4
 
1
 
! Отговори
HRISTO_BSH преди 12 години
Една бигири бири две, бигири бири три :-)
5
1
 
5
 
! Отговори
. преди 12 години
Не знам французите откога правят бира ама тая дето са пуснали Amstel Authentin Recipe 1870 е най-добрата , която съм пил , идете до някой голям супер и си вземете такава.
4
3
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 12 години
Благодаря Ви номер 3, радвам се да науча нещо, доста отдавна съм чел нещо по тези въпроси!
3
2
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
Обитавали са я келти (на латински "гали"). Само че преди 2500 години тези земи не са били римска провинция, стават такива приблизително на границата с новата ера при управлението на Гай Юлий Цезар.Иначе това не е кой знае каква новина, в едни от най- старите писмени свидетелства в Шумер има списъци за заплащане на работници. Плаща им се в зърно, *** и ...бира!
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пич на кои му пука.и траките са живяли преди нас а ние се гордеем с тиах
1
6
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 12 години
Много е точно заглавието, браво! Само е за ***. Франция съществува от около 550-та година след рождението на Исус Христос. По това време преди 2500 г Франция е римска провинция. Някой от нас може би знае какви пленена са я обитавали.