САЩ не си дават лидерството в Космоса

НАСА възнамерява след 2015 г. да усвоява и Далечния космос
11 юли 2011 15:00,
107
САЩ не си дават лидерството в Космоса
Снимка: NASA/MSFC/David Higginbotham

След като миналия петък изведоха за последен път совалката "Атлантис" на орбита, САЩ възнамеряват да съхранят лидерската си позиция в усвояването на Космоса. Това заяви директорът на НАСА Чарлз Болдън, предаде ИТАР-ТАСС.

Мога да гарантирам, че в обозримо бъдеще САЩ ще запазят лидерството си в космическите изследвания, каза той в интервю за телевизия Си Ен Ен.

Болдън трябваше да отговори на въпроса как вижда космическата програма на САЩ, след като "Атлантис" бъде изложена в музей.

"Ще продължим да се занимаваме с онова, което правихме през последните няколко години – разработването на многоцелеви пилотиран кораб", поясни Болдън.

"Базирайки се върху американските успехи в научната област и възможностите на индустрията ни, възнамеряваме още през 2012 г. да доставим товари на орбита с търговски полети. Освен това се надяваме в началото на следващата година да получим предложения от частни компании за построяване на пилотиран кораб, който ще е готов 3 до 5 години след сключването на съответния договор.

Надявам се, че между 2014 и 2015 г. американски астронавти отново ще са качат на борда на американски кораб, за да се отправят към Международната космическа станция, а малко по-късно ще участват в полети в рамките на усилията на НАСА, свързани с усвояването на Далечния космос".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък не бях разбрал,че САЩ са лидери в Космоса?!
66
1
 
1
 
! Отговори
61 преди 12 години
продължение:колко терористи е изчистила Русия - списъкът е дълъг - в Кавказ си имаха много.Русия не си налага политиката с война където скимне - отучила се е.А САЩ какво са направили в Афганистан примерно (добро за сравнение)- преди 8-9 години "ние победихме, с което руснаците не са се справили за 10 г!!!", са мо че самите са навъртели там над 10г и ...руснаците са контролирали сами над 90% от територията, САЩ с НАТО - около 30%. И то срещу руснаците са помагали и САЩ, а сега на талибаните...
65
1
 
2
 
! Отговори
61 преди 12 години
до 64,ако се зачетеш - Садам си е бил дръжка на САЩ, Мурабак също, Кадафи още си стои на власт. Доколко са терористи - много спорно. Забрави Осама - създаден от САЩ, Пол Пот - поддържан от САЩ по някое време.Аз гледам руснаците - не виждам дамечтаят за кока-кола, още по-малко за макдоналдс. Американско ПС - преди време погледнах частите на моите за "made in ..." нямаше 1 американска или европейска част.
64
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
61 не знаем колко са създали, знаем за Садам, Милошевич, Мубарак, следва Кадафи за стотиците ликвидирани терористи няма какво да говорим, нещо с което Русия далеч не може да се похвали. Гледаме как Руснака мечтае за кока кола, макдоналдс, американско пс кола и т.н. Знаеш ли колко Руснака емигрираха за САЩ и колко Американци емигрираха за Русия :). Знаеш ли колко държави са толкова прости че да си продават териториите на САЩ ей така за жълти стотинки :). Не ми я хвалете Русия една пропадналстрана
63
2
 
2
 
! Отговори
Русофил преди 12 години
На САЩ им беше необходим само един 11-ти Септември (дето самите те си го устроиха) , за да превърнат държавата в тоталитарен рай, и да си търсят извинение да гонят интереси по чужбина. Както дойдоха в Косово, така и тук може да пристигнат, да видим колко "свободни" ще ни направят.
62
1
 
2
 
! Отговори
Русофил преди 12 години
Американците имат точно две места, на които животът е сносен - Холивуд и Манхатън. И понеже само тях рекламират, завалиите си мислят, че навсяъде е така. Що не проверите Детройт, или Харлем, или Комптън - защото няма да се върнете, затова.
61
1
 
1
 
! Отговори
61 преди 12 години
до 59, а колко диктатори създадоха... И като са свалили, де са направили нещо по-добро? Ирак, Афганистан? Рай за хората стАна там.А руснаците не са си тръгнали победени от Афганистан - набиха колкото трябваше, оставиха си свой човек, който се задържа няколко години. А САЩ в Афганистан какво правят? Колко ще се задържи техния след изтеглянето на НАТО - 2-3 месеца? Изтеглянето на войски изобщо не означава загуба, както се пробват да внушат последните години.
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
имаш ли идея колко Руснаци емигрираха в САЩ и дори в Европа включително и България сигурно защото там в комунистания им е много хубаво. Никъде по света не ги искат и им налагат визи.
59
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
56 не ни говори колко добре живеят руснаците ако не вярваш, че са трети свят *** и виж, ама не в световната витрина Москва, а се разходи малко из твоята любима Русия. Не знам 58 руснаците се прибраха от афганистан като победени и гледаме как разни бивши техни народи ден през ден им спретват по някой атентат. САЩ що терористи и диктатори свалиха не е истина, нещо за което русия не може да си помисли дори. Ама то да пукаш водка и да мрънкаш не е като да направиш нещо.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Американците пък досега вървяха във Виетнам, в Ирак, в Афганистан... и навсякъде ги изпотрепаха.То затова и не са се засилили нито към Марс, нито дори към Луната - нали там няма нефт.
57
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да 56 Руснаците се научиха да живеят чудесно тук на земята и затова мият кенефите по европа и САЩ и прехвърлиха тези си умения в космоса.
56
3
 
3
 
! Отговори
Русофил преди 12 години
Мда, руснаците не кацат никъде... те просто си живеят в космоса... вече 25 години...Докато американците се наканят да пратят човек на друга планета, руснаците няма да имат нужда. Понастоящем така и така един руски автоматизиран апарат върши работа колкото един американски пилотиран. Пращането на завалии да гонят Михаля е американска специализация, все пак; не руска.А пък колкото руснаци умират от препиване, три пъти повече янки *** от затлъстяване. Факти, факти...
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 53 хаха че световните шампиони по прекратени програми за Руснаците, все говорят коментират как ЩЕ направят нещо и все стигат до мкс и толкова. Я чети:dnes.bg/science/2011/02/22/zashto-sssr-ne-uspia-da-prevzeme-chervenata-planeta.111845Щяха да кацат на луната 1972-ра не успяха не успяха и 2002-ра няма да успеят и 2022-ра, то няма как да кацнат някъде, те дори на самолетоносач тук на земята не са кацали.
54
2
 
1
 
! Отговори
до 52 преди 12 години
А знаеш ли, че убитите при срутването на халето в което се пазеше Буран руснаци са повече от загиналите в совалките. А колко са убитите в курск, а колко са убитите от чернобил което си е било натягане на партията. Знаеш ли че повече руснаци умират от препиване отколкото американци във войни. Факти факти факти, говорете си не ми пречите.
53
2
 
2
 
! Отговори
Русофил преди 12 години
Пак казвам - хвалете американците, когато програмите им успяват; не когато ги прекратяват.
52
2
 
2
 
! Отговори
Русофил преди 12 години
Съжалявам, не мога да те чуя заради звука от ЕКСПЛОЗИИТЕ на "Чалънджър" и "Колумбия". Загубата на 14 души за теб да не би да е успех? Ако американците имаха акъл в главата, щяха да заземят тенекиите още през 86-та.Американците се включват в строежа на МКС, чак след като руснаците вдигнаха централните модули. Да не говорим, че без два "Союз"-а като аварийни апарати, станцията изобщо нямаше да има постоянен екипаж.
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пич руснаците за пореден път се провалиха с буран, както с курск, с мисиите до марс с чернобил с кораба Булгария с глонасс и т.н. Совалките построиха мкс, ако не бяха те руснаците бая зор щяха да видят. Вкараюването на ужасно много пари за един полет осъществен без животоподдръжащи системи си е тотален провал.
50
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Буран никога не е бил представян като "гордостта на руската техника", а е бил просто демонстрация, че видите ли, совалките не са кой знае какво технологично постижение. Просто руснаците отрано са разбрали това, което на янките им отне 30 години - че тенекията просто не си струва риска и средствата.
49
4
 
4
 
! Отговори
... преди 12 години
тва да твърдиш че Буран е по добър от Американските совалки е буквално малоумно...как може да сравняваш близо 150 успешни полета с един единствен полет...продалжил 3 часа...как не ви писна да споменавате тоя Буран...разберете че Руснаците ги е срам бе...оставиха я да ръждясва и поради липсата на подръжка хангара в който се съхраняваше се срути и я унищожи...тва ли е гордоста на Руската техника...потърсете снимки на Буран и ще видите излагацията на Русия...
48
2
 
4
 
! Отговори
47 - продължение. преди 12 години
И САЩ, с по-добрите совалки, сега се налага да купуват места в "скапаните" руски капсули, които нямат катастрофи от няколко десетилетия, ще плащат на скапаните руски ракети да извеждат техните спътници.Лидерство в изследванията - вероятно ще си запазят, но в космонавтиката - ако загубят рутината, не се знае кога ще възстановят и настоящите позиции.