САЩ не си дават лидерството в Космоса

НАСА възнамерява след 2015 г. да усвоява и Далечния космос
11 юли 2011 15:00,
107
САЩ не си дават лидерството в Космоса
Снимка: NASA/MSFC/David Higginbotham

След като миналия петък изведоха за последен път совалката "Атлантис" на орбита, САЩ възнамеряват да съхранят лидерската си позиция в усвояването на Космоса. Това заяви директорът на НАСА Чарлз Болдън, предаде ИТАР-ТАСС.

Мога да гарантирам, че в обозримо бъдеще САЩ ще запазят лидерството си в космическите изследвания, каза той в интервю за телевизия Си Ен Ен.

Болдън трябваше да отговори на въпроса как вижда космическата програма на САЩ, след като "Атлантис" бъде изложена в музей.

"Ще продължим да се занимаваме с онова, което правихме през последните няколко години – разработването на многоцелеви пилотиран кораб", поясни Болдън.

"Базирайки се върху американските успехи в научната област и възможностите на индустрията ни, възнамеряваме още през 2012 г. да доставим товари на орбита с търговски полети. Освен това се надяваме в началото на следващата година да получим предложения от частни компании за построяване на пилотиран кораб, който ще е готов 3 до 5 години след сключването на съответния договор.

Надявам се, че между 2014 и 2015 г. американски астронавти отново ще са качат на борда на американски кораб, за да се отправят към Международната космическа станция, а малко по-късно ще участват в полети в рамките на усилията на НАСА, свързани с усвояването на Далечния космос".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
2
 
! Отговори
47 преди 12 години
45, да - американците са направили всичко. Дори снимките от повърхността на Венера и данните какво е та са техни. Всичко е тяхно. Първи са пуснали нещо на Марс.Всичко им е успешно - никакви провали.И двете държави имат големи пробиви в космонавтиката и главно заради противопоставянето на двете космонавтиката е толкова развита.САЩ са направили "супер-оръжие" със совалките и са могли да го поддържат доста време. СССР е направил Буран - по-добра совалка, но има е по-евтино да не я ползват.
46
3
 
5
 
! Отговори
Русофил преди 12 години
Е, да, вече 25 години руснаците правят космически снимки само с ръчен фотоапарат. А защо точно с ръчен? Защото вече 25 години руснаци живеят в космоса.Но спокойно - американците ще имат шанса да ги настигнат в тази област... срещу 50 милиона на човек. Пак ще им излезе по-евтино от совалката.
45
5
 
5
 
! Отговори
... преди 12 години
оххх оставете не могат да разберат някой Русофили.Тва *** да си ще ще да разбереш на никакви факти не се осланят...само с един луноход,едни балони на венера и един куп провали не можеш да се наречеш лидер...Американците намериха лед на Марс кацнаха на луната картографираха венера на 90% изследваха куп луни на планетите Юпитер и Сатурн...напраиха милион снимки на вселената с Хъбъл,които ни разкриха мн тайни скоро "Вояджър" ще излезне извън слънчевата система,но някой хора си остават слепи...
44
4
 
5
 
! Отговори
Русофил преди 12 години
Светльо, ти хубаво ги хвалиш янките, ама не можа ли да избереш по-подходяща седмица, а не баш тая, в която принудително им пенсионират совалката?Все едно да разправяш как президентът Никсън е бил най-честния и почтения, точно до момента, в който не го арестували.
43
5
 
5
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Аз отново ще повторя интересното нещо, което убягва на русофилите... Междупланетната програма на Русия е пълен провал. Руснаците имат успехи само на Луната и Венера. Русия никога не е успявала да осъществи една напълно успешна мисия до Марс. Да не говорим за орбитата отвъд Марс - отвъд Марс са пращали апарати само САЩ и Европейската космическа агенция.
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kolkoto i da ne vi kefi rusofili zagubeni vsichki kosmicheski postijenia idvat ot NASA. Vsichki kosmicheski otkritia idvat ot NASA. Ot rusia idva samo polyh na vodka i "slavno" minalo.
41
7
 
3
 
! Отговори
do 40 преди 12 години
Поне се научи да пишеш колхознико тогава заповядай да ни обясняваш каквото и да било. Фактите са си факти руските пияни гъзоблизци само може да дрънкате кой колко е ***, но фактите ви показват като смешни. Някой хора четат истинска литература, а други само вестник Дума.
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 37 - От това което си написал установих, че наистина МНОГО знаеш. Явно доста вестници си поизчел. А поне имената на вестницити знаеш ли?
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде лидерите на българската космонавтика се разписаха рано рано :)))
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Te pyk shtot NASA imat konkurencia.... nito kitaicite nito rusnacite v momenta mogat da gi uplashat s neshto.
37
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
15 знаем коя държава стигна до марс и имаше машини работещи години там, знаем коя държава направи хъбъл засне венера картографира марс извежда стотици спътници включително и GPS, знаем коя държава кацна на луната с хора, знаем коя не можа, но обещаваше да го направи, Знаем от коя държава учените бягат зад океана, знаем коя държава се издъни с Куркс, Чернобил самолетостроенето и т.н.
36
6
 
3
 
! Отговори
Братушки стегнете се преди 12 години
рашките един телескоп нямт като хората...скоро и китайцит еще ги направят за смях
35
6
 
3
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
pak glyposti na amerikancite laja izmama .
34
6
 
2
 
! Отговори
34 преди 12 години
до 21 - какви товари ще извеждат САЩ казваш?
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МКС след 10 години ще изгори. Затова НАСА оставя ниската орбита на частни компании и руснаците. Обама им постави задача да кацнат на Марс. На базата на Орион Локхиид ще разработи модулен космически кораб. Ракетата носител е спорна. Има вариант модулите да се скачват на ниска орбита преди да тръгнат в дълбокия космос
32
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Американците ги бива да правят мисии тип showcase, и след това все едно нищо не е било!Като толкова искат на астероид, ама да го направят за постоянно, то не е само за шоуто иначе на средностатистическия американец му омръзва и отново се заема с БигМака!Добре че руснаците са продължили с космическите станции, че днес нито МКС щеше да има, нито каквито и да било напъни за нещо по-така...И щяхме да се кефим на китайците.Така че, добре че са руснаците!
31
5
 
4
 
! Отговори
САТУРН преди 12 години
Леле .. що професор тука се подвизава :)И всеки дава акъл .. а никой не слуша.И накрая поздравявам всички дето отписаха САЩ след края на полетите на американските космически совалки. Казах вече с тези совалки не може да се усвоява далечният космос.Към това трябва да се гледа ...Подръжка на спътници и МКС може да се осъществява и с руски ракети :)
30
0
 
5
 
! Отговори
Етика ? преди 12 години
Колеги, не само Съветският съюз е можел да приема сигналите от US корабите. По това време не са използвани сложни цифрови сигнали и страните са се подслушвали взаимно. Даже и любители са можели да ги записват. Макар и в страшна конкуренция, добре, че никой не е смущавал/заглушавал сигналите. Когато е трябвало да кажат нещо секретно, астронавтите/космонавтите са използвали думи-кодове.
29
0
 
8
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
имай впредвид че не само астронавтите са участвали в мисиите Аполо...общо за всички мисии са били намесени 400 000 души от които 10 000 са били мн на вътре в нещата...така че буквално става невъзможно да пазиш подобна тайна.....
28
1
 
4
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
така е да...но финансирането за проекта няма да спре...съобщи го директора на НАСА...а и аз мисля че все още САЩ имат повече $ за космоса...все пак дори с урязан бюджет НАСА разполага с около 17 милиярда а вторите Роскосмос около 3...разликата е 6 пъти...САЩ по никакъв начин няма да се откажат от космоса...сега се прегрупират така да се каже...совалките си свършиха работата...сега трябва да се "погледне" отвъд рутините полети до МКС...