САЩ не си дават лидерството в Космоса

НАСА възнамерява след 2015 г. да усвоява и Далечния космос
11 юли 2011 15:00,
107
САЩ не си дават лидерството в Космоса
Снимка: NASA/MSFC/David Higginbotham

След като миналия петък изведоха за последен път совалката "Атлантис" на орбита, САЩ възнамеряват да съхранят лидерската си позиция в усвояването на Космоса. Това заяви директорът на НАСА Чарлз Болдън, предаде ИТАР-ТАСС.

Мога да гарантирам, че в обозримо бъдеще САЩ ще запазят лидерството си в космическите изследвания, каза той в интервю за телевизия Си Ен Ен.

Болдън трябваше да отговори на въпроса как вижда космическата програма на САЩ, след като "Атлантис" бъде изложена в музей.

"Ще продължим да се занимаваме с онова, което правихме през последните няколко години – разработването на многоцелеви пилотиран кораб", поясни Болдън.

"Базирайки се върху американските успехи в научната област и възможностите на индустрията ни, възнамеряваме още през 2012 г. да доставим товари на орбита с търговски полети. Освен това се надяваме в началото на следващата година да получим предложения от частни компании за построяване на пилотиран кораб, който ще е готов 3 до 5 години след сключването на съответния договор.

Надявам се, че между 2014 и 2015 г. американски астронавти отново ще са качат на борда на американски кораб, за да се отправят към Международната космическа станция, а малко по-късно ще участват в полети в рамките на усилията на НАСА, свързани с усвояването на Далечния космос".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
9
 
! Отговори
До конспираторите преди 12 години
До всички с конспиративната теория:От участващите в мисиите на Аполо 8,10,11,12,13,14,15,16, и 17 астронавти, 22 кацат на Луната. Е как на един от тях не му заговори съвестта и да ги издаде?От проведените 6 успешни полета до Луната са донесени ~360кг камъни и грунд. С три автоматични сонди СССР си доставя ~300гр. лунен материал. Двете страни си разменят проби и 40г. от тогава СССР/Русия никога не е поставяла под съмнение произхода на материалите.
26
1
 
4
 
! Отговори
Цонев преди 12 години
Пробвай със снимки от Lunar Reconnaissance Orbiter
25
3
 
5
 
! Отговори
...до 23 преди 12 години
защото виждаш само Русия и нищо друго...снимките ги видя цял свят...а и още по време на кацанията Русия потвърди кацането като беше съобщено че са уловили радиовръзката между луната и земята по време на кацанията...по това време само СССР имаше технологичната възможност да потвърди или да отрече кацанията а и те имаха най-голям интерес да ги отрекат...но тя потвърди...тая конспирация излиза от 2-3 "умни" Американци които се праиха на инт. и след тва още по "умни" хора им повярваха...
24
1
 
6
 
! Отговори
sawall преди 12 години
Ироничното в статията е, че снимката показва огледалата на новия космически телескоп, JWST, който се строи в момента, и на който има сериозна опасност да му спрат финансирането... Иначе Союз са признато по-безопасни от совалките, но совалките са много по-товароподемни. А най-добрите (в смисъл, неексплодиращи при излитане) ракети за изстрелване на сателити и мисии са европейски. Мисълта ми е, всяка страна има предимства, а САЩ досега са били лидери, защото са имали най-много $$. Сега да видим...
23
6
 
6
 
! Отговори
бум преди 12 години
От кога чакам някой да ми покаже тия снимкиии,или поне бъди мил и пусни линк,защото и аз гледах разни снимки от японския "кагуя" който снима местата на мисиите "аполо-15-17",на който се оказа че няма никакви доказателства или следи от кацане там ;)Дори и прословутите "ровъри" са неоткриваеми.
22
1
 
1
 
! Отговори
BOZA преди 12 години
mozhe ida go zapazjat liderstvoto,mozhe i da ne go zapazjat --stoto i drugite njama da stojat na edno mjasto i susto ste rabotjat vurho svoja kosmicheska programa,zavisi koy na kakvo nivo pritezhava suvremeni tehnologii ,a i vremenata veche sa drugi --za takiva proekti iska strashno mnogo pari,tezi sumi veche ne sa po silite na nikoia durzhava,pa bili te i USA .
21
7
 
6
 
! Отговори
Това е... преди 12 години
Русия може единствено да извежда евтино товари от 2-5т. в ниска околоземна орбита. За всичко останало е изпреварена от САЩ, ЕС, Япония и Китай. Е това е.
20
1
 
2
 
! Отговори
ss преди 12 години
Цончо,ония дето казваш че са орангутани,не си падат по цирковете и театрото,като умен човек /за какъвто се представяш/ трябва да ти е пределно ясно.Ония търсят това което ще им върши някаква работа,от това което ще извлекат някаква полза.Тия шаренийки са за *** съсловие от ония дето дъвчат соевите бургери и яздят крави.
19
2
 
8
 
! Отговори
Цонев преди 12 години
Ами какво за Луната - кацнали са...и Русия признава това..(снимаха таз година и мястото на кацане) ако говорим за конспирации е все едно аз да кажа, че имам тайни документи доказващи твоето трето зърно...и да не признавам медицинския ти преглед, който отхвърля това...
18
4
 
4
 
! Отговори
бум преди 12 години
Еееееее,Цонев,ама много се плюнчиш bro ...Сучиш,въртиш,google-мугле,ама за луната нещеш нищо да кажеш...що така бе bro!?Оная приказка за нея май доста вдъхновителна е била за някои,и продължава да е ;))Те и руснаците имат снимки,ама някакви договорки се разправя че имат,да няма излъгации разни...
17
4
 
5
 
! Отговори
Цонев преди 12 години
До 13, а снимки от марс, юпитер (с Йо, Европа, Калисто, Ганимед и още около 60 луни), Сатурн (със сонда на Титан и снимки на 60 луни), Нептун, Уран, Веста, Халеевата комета? Някоя мисия подобна на Галилей, Вояджър, Дийп импакт, Касини с хюйгенс, Нови хоризонти, Финикс, Опъртюнити, Спирит, Патфайндър?В Русия съм..в русия съм...: )) И кой картографира на 90% от Венера
16
3
 
6
 
! Отговори
Schweizer преди 12 години
САЩ наистина ще продължат да са водещи в изследването на Космоса. Жалко за совалките, но не трябва и да се забрави че те не ставаха за далечния Космос.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека правят pretty pictures на Марс, средностатистическия американец му пука само да има БигМак Кентъки Фрайд Чикин!А това за катастрофите, бе когато Русия е загубила последен екипаж преди 40 години, а Америка само преди няколко, се вижда кой кого...Айде мишки, Америка оряза или махна вече цял куп проекти!Ама накрая да не решите да бягате от кораба и пак да търсите на някой дру да лижете ***...
14
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Кото беше, беше.Сега си плащат на руснаците за местенце по пазарните цени - взимат местата на туристите.Направили супероръжия, но са загубили битката, поне за сега.
13
5
 
5
 
! Отговори
До "до 7" преди 12 години
Снимки от повърхостта на Венера? Някоя американска?"МКС беше построена с 50 полета и 39 от тях бяха дело на АМЕРИКАНСКИТЕ совалки" - по полека с цфрите - МКС е посетена 113, повечето на руснаците.
12
9
 
4
 
! Отговори
Цонев преди 12 години
До павиан номер 9..ако имаш малко мозък използвай уикито и виж списъка на комическите телескопи - изведени по държави и ще разбереш, че прогнилия САЩ води с около 20-30 към 1...После виж изведени астронавти по държави, после виж мисии до марс, юпитер, сатурн, после виж - мисии до комети..после виж кацане на чужд спътник..после провери апарти стигнали най-дълбоко в космоса...Провери брой на пилотирани мисии на совалка и союз..сравни катастрофите им, товароподемност и си тегли ножа..
11
5
 
5
 
! Отговори
wtf преди 12 години
А ти проамерикански *** какво можеш да ми покажеш!?Нещо от луната ли,или снимките на макетите?Наистина е лесно за шараните да лапат каквото им сложат в устата.
10
9
 
5
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
Руско подлого...отг ми на въпроса ти кво знаеш за космоса и от къде си го научил...и порови малко и ще видиш че...тва което знаеш е дело на някоя Американска изследователска мисия...не ми плямпай празни приказки холивуд и не знам си кво...с един факт не можеш да докажеш Русофилството си...само дърдориш като 5 годишно дете...мн е лесно да се каже всичко от САЩ е измислица а Русия не щеш ли са цъфнали и вързали...
9
4
 
9
 
! Отговори
wtf преди 12 години
А ти всичкото това умно нещо което го знаеш от Холивуд ли го научи,а ***? (8-я)
8
11
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
а на кой е лидерстовото бе руски гьзолизачо...на Русия ли...само за мулета към МКС стават от тях...нито една свястна сонда не можаха да напраят и да изпратят където и да били в космоса...толкова време даже и един свестен телескоп не можаха да изтрелят...един ГЛОНАС не можаха да напраят...МКС беше построена с 50 полета и 39 от тях бяха дело на АМЕРИКАНСКИТЕ совалки...всичко което знаеш за космоса е благодарение на някой американски космически апарат.Дали сонда дали телескоп,сателит или совалка...