Големият адронен колайдер не потвърди теорията за суперсиметрията

Тя е формулирана през 1973 г. и предполага наличие на двойник на всяка елементарна частица
29 авг 2011 17:40,
26
Големият адронен колайдер не потвърди теорията за суперсиметрията
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Теорията за суперсиметрията не намери потвърждение в рамките на изследванията с Големия адронен колайдер на ЦЕРН. Това заяви представителката на ЦЕРН проф. Тара Шиърс на международна конференция в Мумбай, Индия, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Извършихме поредица експерименти с елементарни частици в Големия адронен колайдер. В хода на изследванията по експериментален път проверихме основните изводи от теорията за суперсиметрията и истинността на описания от нея физически свят, но не получихме нужното потвърждение, отбеляза Шиърс.

Теорията за суперсиметрията е формулирана през 1973 г. и предполага наличие на двойник на всяка известна на науката елементарна частица, който се отличава със свои характеристики. Въпросната теория позволява да се отговори на въпроса защо Вселената има значително по-голяма маса от тази на наблюдаваните в нея космически обекти.

Сега учените от ЦЕРН оповестиха, че не са открили признаци за съществуването на тези тежки двойници. През последните няколко месеца учени извършиха експерименти с В мезони в Големия адронен колайдер. В рамките на изследванията бе установено, че до разпадане на В мезони не се стига толкова често, както ако съществуваха техни суперсиметрични "партньори", чието наличие е предвидено от въпросната теория.

Тара Шиърс все пак не отхвърли напълно теорията за суперсиметрията, като поясни, че не е намерено потвърждение на изводите от опростената й версия, но не и от по-сложния й вариант.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Данните за открития бозон на Хигс са силно замъглени. Не са дадени никакви данни за това спин ли притежава това образувание или спиралност. Не е вземато пред вид непостоянството на скоростта на светлината, открито и достоверно потвърдено в периода 1998-2002 година от Юрий Галяев и др. учени (списание Space Time & Substance). Учените в ЦЕРН са или със знания от времето на Лоренц или са една голяма мафия и съзнателно укриват това което е видяно, включително и надсветлинни неутрино.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не бъди толкова сигурен , за съществуването на Бога, защото Айнщайн на въпроса дали вярва в Него е казал, че този хас във вселената не би бил възможен, без една такава Сила, пич !
24
0
 
1
 
! Отговори
Стефан преди 12 години
Именно законът за ентропията на термодинамаката показва съществуването на Бога, който е извън и над Вселената.
23
0
 
0
 
! Отговори
Astromidel преди 12 години
Непознатата материя на тъмнината и непознатата енергия К*Х и ГО може да ви даде найточни отговори та вашите въпроси.невероятно но факт ,ако научите *** език ще имате цялата всемирна информмация за невидимите 5 броя междугалактически тунела-колайдера -Аркани,тонове Гилабела и вълнови честоти Симбалисамо тук може astromidel.eu
22
1
 
5
 
! Отговори
До 16 и 18 преди 12 години
Стига сте писали глупости. Никой не търси "бога" освен празноглави *** живеещи още в средновековието. Несъществуването на "бог" и на всички "свръхестествени" феномени е доказано още от първия закон на термодинамиката.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има две научно-популярни филмчета на ВВС - Всичко и нищо.Във втория засягат точно тази теория .Супер са интересни гледайте ги.
20
1
 
1
 
! Отговори
физикофилософ преди 12 години
ффф, упс... не ми е целта да фъфляабе не е ясно кое е относително и към какво, и дали най-малкото (каквото и да е то) е частица или пък няква "капчица" енергия... и т.н, и т.н, и т.н...но все повече хора се опитват сами (собственоръчно) да докажат втората теория на Анщайн"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен. " Алберт Айнщайн
19
6
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
Какви нещастници..да бяхте ме попитали щях да ви кажа...излишни средства и време в напълно безсмилени дейности...ама на чужд гръб може всичко...
18
2
 
13
 
! Отговори
ee преди 12 години
Чудя се как не ви е срам да коментирате (някои). Толкова ли не осъзнавате, че не притежавате необходимата компетенция да давате мнение по въпросите, повдигнати в статията? Или тава няма значение, за вас е по-важно да вдигате шум, за да не забравим, че съществувате.
17
10
 
4
 
! Отговори
463 преди 12 години
незнам дали съм ***,може и да е така,не споря.Но учените са два пъти по-големи *** да търсят Бога с колайдер.Нали няма Бог според учените,какво търсят с този колайдер? А всеки е свободен да вярва в каквото си иска.Някои вярват в парите,други пък в друго и те ли са идиотизирани ***.
16
2
 
8
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
Бог има само в *** глави на такива като теб :) Наистина идиокрацията ни превзема :)
15
12
 
2
 
! Отговори
734 преди 12 години
Много ми са странни тези учени,търсят Бога с колайдер.Мили учени тази енергия ,която съществува във Вселената не може всеки да я види или усети,ЗАЩОТО САМО ТЯ СИ ИЗБИРА ХОРАТА НА КОИТО ДА СЕ ПОКАЖЕ.
14
4
 
5
 
! Отговори
Физик от Люлин преди 12 години
Сбъркали сте мястото на експеримента. Я елате да пробвате в Люлинския ускорител на елементарни частици. Трябват ви само 2 автомобила Голф 2 GTI с лепенки и Remus, които в даден момент едновременно да кривнат леко в ляво. Теорията за суперсиметричния двойник гарантирано ще се потвърди.
13
0
 
21
 
! Отговори
Елементарни частици преди 12 години
Много кратуни има в тоя форум които като чуят "голям адронен колайдер" си представят пивоварна , кръчма , махленска политическа драма .... Добре че има хора които да се занимават с подобен род научни дейности ,че идиокрацията наближава ! Боже прибери си ВЕРСИИТЕ .
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък си мисля, че колайдерът изобщо не е построен с такава цел....
11
1
 
8
 
! Отговори
До Наук преди 12 години
Oще не сме надобрели толкова, че да възпроизвеждаме големия взрив в лаборатория :D
10
14
 
10
 
! Отговори
преди 12 години
Много пари за КРАДЕНЕ има в този "проект", няма начин Иван КРАДЕЦА Костов да не участва!!!
9
6
 
4
 
! Отговори
ЙОДА ДАРТ ДЕДО преди 12 години
Да , хората са прави - в силата е истината .Джар Джар не можа да открие адренонния мезон , сега ни остава да построим звездата на смъртта и да си платим армията от клонинги, само трябва да се справим с оби е бем ли коили. Сената ще плати разходите.
8
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
izhvarleni mnooooooooooooooooogo pari za tova ustroistvo, koeto za ni6to ne struva, samo moze bi da osiguri niakolko zemetresenia i ne6to, koeto 6te po4uvstvame po-kasno. tia opiti samo razvaliat zivot, a ne spasiavat, zatova ne sa na nikomu nuzni. koga li 6te go razberat???????????????
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 5ти спомена