Откриха звезда, която не би трябвало да съществува

Предполагаемата възраст на небесното тяло е над 13 милиарда години
31 авг 2011 20:42,
66
Откриха звезда, която не би трябвало да съществува
Изображение: NASA

Астрономът Елизабета Кафау от Хайделбергския университет  откри звезда, която не би трябвало да съществува, съобщи научното списание "Нейчър". Небесното тяло е локализирано в съзвездие Лъв.

Звездата е по-малка от  Слънцето и е съставена изцяло от водород и хелий, с по-малко  количество от тежки химически елементи, които астрономите  наричат "метали".

"Според общоприетите теории звезди като тази, с толкова  малка маса и с толкова ниско съдържание на "метали", не би трябвало да съществуват, заяви Елизабета Кафау. За нас беше истинска изненада да открием светилото в тази "забранена зона". Което показва, че трябва сериозно да преразгледаме представите си за раждането на звездите!"

Според космолозите, само най-леките елементи, като хелия и водорода, са възникнали малко след Големия взрив, както и малки количества литий. Другите елементи, включително кислородът, въглеродът и желязото, са се образували по-късно, в ядрата на звездите. Те са се разпръснали във вселената, вследствие на експлозията на звездите, като всяко поколение нови звезди се е обогатявало от  елементите, произведени от предците. По този начин, според  съдържанието на метали, може с точност да се определи възрастта  на една звезда.

Предполагаемата възраст на новооткритото светило е над 13 милиарда години. Така небесното тяло може да се окаже най-старота, откривано някога, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: звезда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
10
 
2
 
! Отговори
bahmaamu преди 12 години
uspeshno go premestih....
7
1
 
6
 
! Отговори
бат Миро преди 12 години
Vlady кви милиони години те гонят, какви червени джуджета?!!? Звездите имат активен живот милиарди години, само някои свръх масивни изгарят горивото си много бързо. И са червени гиганти - когато вече е изчерпан водорода и горят хелий-раздуват външните слоеве,пада им температурата и имат по-червен цвят, но са огормни по размер. Джуджетата първо са бели и после почват да изтиват до черни. Тази звезда е дават с 3/4 водород, т.е има много време да гори още.
6
2
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Откриха звезда, която не би трябвало да съществува ?!? За азис ли става дума ?
5
2
 
34
 
! Отговори
$ преди 12 години
Според учените и майския бръмбар не трябва да лети, но той си фърка напук на техните изчисления.Затова трябва по-добре да изучават заобикалящия ни свят и тогава да си представят заключенията.
4
0
 
21
 
! Отговори
vlady преди 12 години
Звездата вероятно е субджудже с още по-ниска светимост от класическите червени джуджета.
3
1
 
12
 
! Отговори
vlady преди 12 години
Звездите с голяма маса имат кратък живот от порядъка на няколко милиони до десетки милиони години избухват като свръхнови и изхвърлят голямо количество тежки елементи. Не виждам защо да не е възможно примерно около 100 милиона години след образуване на първите масивни звезди да се образуват и малки. Известни са червени джуджета с възраст около 10-11 милиарда години. Червените джуджета изкарват на главната последователност десетки милиарди години.
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на Моисей жезъла на колко години е
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз тамън си правех сметките, че не съществува, пък сега ми се объркаха плановете.