Откриха 50 екзопланети, една от тях – с условия за живот

HD 85512b е на 36 светлинни години от Земята
13 сеп 2011 20:23,
44
Откриха 50 екзопланети, една от тях – с условия за живот
HD 85512 b. Изображение: ESO

Астрономи от Южната европейска обсерватория (ESO) представиха на конференцията "Екстремни слънчеви системи" в Швейцария 50 нови екзопланети, открити с помощта на спектрографа HARPS, съобщи Асошиейтед прес.

От 50-те нови екзопланети 16 са суперземи - тоест планети, чиято маса е в границите между 1 и 10 земни маси.

Най-голям интерес сред тях представлява суперземята HD 85512b (нейната маса е равна на 3,6 земни). Тя е разположена в подходящата за наличието на живот зона на собствената си звезда - на повърхността й може да има вода. Намира се в съзвездието Корабни платна на разстояние 36 светлинни години от Земята.

Веднага след като в средата на август 2011 г. бе съобщено за откриването на HD 85512b, учените обявиха, че на нея
съществуват най-подходящите условия за наличие на живот от всички планети, наблюдавани досега.

Изчисленията на специалистите показват, че Европейският изключително голям телескоп (E-ELT), чието изграждане трябва да завърши през следващите 10-11 години, може непосредствено да заснеме планетата.

Новите резултати от наблюденията на Южната европейска обсерватория помагат да се изчисли броят на екзопланетите. Според астрономите сред около 40% от подобните на Слънцето звезди има поне една планета с маса, която е по-малка от тази на Сатурн. Това увеличава шансовете в много близко бъдеще да бъде открита планета, много подобна на Земята.

HARPS е спектрограф, монтиран на 3,6-метровия телескоп на Южната европейска обсерватория в Чили. Той открива колебанията в спектъра на звезди, които са следствие на гравитационното въздействие на планетите.

Със спектрографа се наблюдават близки до нас звезди. През 8-те години, откакто се използва, с негова помощ са открити повече от 150 екзопланети, добавя БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: екзопланетиHD 85512 b
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Censor преди 12 години
Кажи го на Айнщайн или Хокинг ... колко смели и мислещи учени си имаме в тази дупа Б...я. То за това сме на това дередже ... за съжаление само религията, независимо коя е продължава да проповядва за добродетели и съвсем различни взимоотношения м/у хората! А ти си махни патерицата и се опитай да си обясниш това което и Хокинг няма да може да направи!
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пожелавам ти го, 37. Започна да ми писна от такива, дето навсякъде виждат комунисти, фашисти, евреи, руснаци и какво ли не още... А аз не виждам такива неща, затова и имам останал акъл в главата, та не мисля да се кефя на планета, където ще тежа 350 кг. Най-малкото още не мога да клякам с толкова в залата, камо ли да тежа толкова.
42
0
 
0
 
! Отговори
бат Миро преди 12 години
Добре де, да попитам нещо. Ако масата и е 3 пъти по-голяма от тази на Земята, не би ли трябвало и гравитацията е по-силна? Не знам дали ще е 3 пъти по-голяма, но ако е, то колко е по-годна за живот? Ако тук тежа 70 кг, там ще тежа 210. Това е натоварване, което не сме пригодени да издържим.
41
1
 
1
 
! Отговори
до 41 преди 12 години
Ако се занимаваше с наука, нямаше да избълваш толкова глупости!
40
5
 
8
 
! Отговори
до 40 преди 12 години
човече точно защото се занимавам с наука отказвам да повярвам че живота се е случил по случайност... едва ли можеш да си представиш милиардите процеси които се случват в твоето тяло всяка секунда в абсолютен синхрон, такова съвършенство не се постига със произволни съчетания на молекули, дори и след милиарди години... естествено не трябва да се възприемат буквално и за чиста монета думите на множеството свещени книги... имаме си достатъчно догматици и фанатици...
39
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
39, Бог е една патерица за тези които отказват да мислят! Няма по лесно от това да си обясниш всичко необяснимо с Бог! Много по трудно е да разбереш, че земята се върти и не е центъра на света!
38
14
 
4
 
! Отговори
до 29 преди 12 години
Бог е съвършена логика. Бог е абсолютната логика, която е създала логиката, която ние ползваме. Не знам дали можеш да разбереш, че всички закони, по които ние действаме са възникнали отнякъде. Няма по-нелогично нещо от това да мислиш, че Бог е длъжен да изпълнява нелогични неща.
37
2
 
2
 
! Отговори
do Tomas преди 12 години
za poreden pyt se ubejdavam kolko bolen mozyk si!Ti si za le4enie, mom4e!!!!
36
6
 
6
 
! Отговори
Мдам преди 12 години
Ако няма комунисти, с кеф бих отишъл на тая новооткрита "земя".
35
1
 
3
 
! Отговори
Jarjar преди 12 години
Опаа... разкриха ме :х ....
34
2
 
2
 
! Отговори
до охур преди 12 години
и какво от тва?
33
2
 
1
 
! Отговори
охур преди 12 години
Томас е най-острият от всинца ви!Му-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха
32
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европейският изключително голям телескоп (E-ELT)---Много готино име за толкова напредничав проект :) Между другото, ЕС да го духа
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много съмнително е дали тази планета която се намира на огромно разстояние от тук въобще е годна за живот.Ами ако температурата и е 100-ина градуса по целзии? Или пък ако бушуват бури със скорост 200-300 км/ч.Ми ако вали сярна киселина примесена с вода? От 36 светлинни години разстояние телескопа трудно ще улови подобни "незначителни" подробности..
30
0
 
8
 
! Отговори
Miro преди 12 години
Ех, да знаех как да ги прешляпам тия 36 светлинни години. Веднага заминавам...
29
2
 
12
 
! Отговори
White Rabbit преди 12 години
Каква ви е ползата като отговаряте така злобно и просташки на този Томас ? Който в каквото иска да вярва, стига да не пречи и наранява останалите, аз също си имам мои вярвания и никой от вас не може да ми ги отнеме, но човек трябва да внимава и да не стане фанатик и параноик.Както казваха хората: Границата между гения и лудостта е тънка.
28
4
 
7
 
! Отговори
до @Томас преди 12 години
господ като всемогъщ , може ли да създаде толгова тежък камък , че да не може да го вдигне .
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Tomas otivai da se lekuvash, 4e hi4 te nqma.
26
5
 
9
 
! Отговори
марсоход преди 12 години
ето кой е господ за незнаещите - това сме всички ние , същите които създаваме голяма енергия чрез мисълта си която образува едно цяло което обратно рефлектира върху нас с много по голяма сила за това и сте чували внимавайте какво си мислите , всички ние сме ефирни създания и сме като на училище в тези си тела на планетата на децата а именно защото сме в децки разум на развитие спрямо другите съяества но те имат и друга цел
25
2
 
31
 
! Отговори
Bai Hoi преди 12 години
HD 85512b HD 85512b zemio makedonska........