В Слънчевата система може да е имало пети газов гигант

Планетата вероятно е била с размера и строежа на Нептун и Уран
21 сеп 2011 16:02,
8
В Слънчевата система може да е имало пети газов гигант
Юпитер. Изображение: NASA

Американски учени изследваха с компютърни симулации как е изглеждала Слънчевата система преди 4 милиарда години и установиха, че тогава е имало пети газов гигант, който е бил изхвърлен, съобщи в. "Дейли мейл".

Симулациите показаха, че преди 4 милиарда години планетите не са били установени на сегашните си орбити. Те са мигрирали и са се движели наоколо. В днешния си вид Слънчевата система не е можела да се оформи, ако не е съществувал пети газов гигант. Учените от Югозападния институт в Колорадо стигнаха до този извод, тръгвайки от няколко стартови позиции с четирите газови гиганта - Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

Резултатите им показаха, че те са били твърде големи и с времето са щели да се унищожат взаимно. Възможно е било и да се запазят, но да изчезнат скалисти планети като Марс и Венера.

При въвеждането на пети газов гигант в симулациите обаче резултатите се доближават до сегашното състояние.
Тази теория се подкрепя от неотдавнашното откритие, че в междузвездното пространство съществуват много свободно движещи се планети. То показва, че изхвърлянето на планети от звездни системи е често срещано явление.

Петият газов гигант, който е бил изхвърлен от Слънчевата система, вероятно е бил с размера и строежа на Нептун и Уран. Той е бил изхвърлен в Млечния път, защото не е успял да се пребори с гравитационните сили на Юпитер.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Да броим ли хипотетичната планета Нибиру"Не. Броим само планети които съществуват.
7
6
 
0
 
! Отговори
5552 преди 12 години
Да броим ли хипотетичната планета Нибиру, която навлиза веднъж на 3600 години в Слънчевата система, или онзи гигант, за който преди няколко месеца писаха, кръстили са го Тихи?Това че не сме открили такава планета със сигурност, не означава че няма такава!
6
2
 
3
 
! Отговори
бат Миро преди 12 години
Най-малкия брат са го натирили по галактиката да си търси късмета, щот не са останали свободни орбити за него, че да има къде да си обикаля :)
5
2
 
12
 
! Отговори
don преди 12 години
Газовия гигант още съществува.Казва се Митьо Пищова.Та той е порил Уран и Нептун с любовната писалка и е бил заточен у търновско от джедайте.
4
2
 
10
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
момчето явно е чело много шумерски легенди, такива има и при гърците и при маите, така да се каже в много култури. Но и ти грешиш Газовите гиганти според учените са с твърди скалисти ядра от тежки елементи. Нали знаеш че за да се събере въпросния хелий и водород около Юпитер трябва това да е станало гравитационно, тоест твърда маса в основата, която да придърпа газовете. Тоест при катастрофа ще има останки, Учените смятат че ядрото на Юпитер е с маса около 20 земни, което значи много останки.
3
7
 
8
 
! Отговори
ДО 2!!! преди 12 години
ДО 2!! ТИ НАЯСНО ЛИ СИ ТОЧНО КОГА СА ЖИВЕЛИ ШУМЕРИТЕ И ЧЕ НЕ Е ВЪЗМОЖНО ЗА ТОВА ВРЕМЕ ДА Е ИМАЛО ПЛАНЕТА, ПОСЛЕ ДА СЕ Е РАЗДРБОИЛА НЕЗНАЙНО КАК И НАКРАЯ ДАЖЕ ЗА ТОЗИ КРАТЪК ПЕРИОД ДА СЕ УСПЯЛА ДА ОБРАЗУВА И ПРЪСТЕН И МИ Е МНОГО ИНТЕРЕСНО КАК ГАЗОВИТЕ ГИНАТИ ОБРАЗУВАТ КАМЪНИ А???????????????? ВИЕ ПСЕВДОНАУЧНО *** ТРЯБВА ДА БЪДЕТЕ ИЗПРАТЕН ИЛИ ОБРАТНО В УЧИЛИЩЕ ИЛИ В КЛИНИКИ !! ТЕОРИЯТА ЗА ШУМЕРИТЕ ЧЕ ПИСАЛИ И СПОМЕНАВАЛИ РАЗЛИЧНИ ОТ ПОЗНАТИТЕ НИ И ВИДИМИ ЗА ТЯХ ПЛАНЕТИ!
2
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, имало е планета на име Тиамат по средата между орбитите на Марс и Юпитер, където сега има само останки от планетата. Шумерите са писали за нея доста...
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сигурно е имало причина да го изхвърлят, в преданията на македонците има подробности за това.