Веста крила планина

Възможно е да е по-висока от марсианския Олимп
Обновена: 5 окт 2011 12:53 | 5 окт 2011 12:53,
2
Веста крила планина
Изображение: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Астрономи, работещи с космическия апарат "Доун", откриха на повърхността на астероида Веста конкурент на марсианския Олимп – втората по височина планина в Слънчевата система, съобщи Space.com.

Все още безименната планина се намира на южния полюс на Веста. Точната й височина трудно може да бъде определена. Според астрономите тя е почти толкова, колкото е вулканът Олимп на Марс. Височината на вулкана е около 21 километра. За сравнение тази на Еверест е "само" 8,8 километра.

Според изследователите само за няколко месеца наблюдения "Доун" е успял да преобърне представите на специалистите за структурата и устройството на Веста. Оказало се, че астероидът има желязно ядро, разнообразен релеф, вариращ от планини на Юг до равнини на Север, а също неравномерен минерален строеж. Освен това кратерите в южната част са на 1-2 милиарда години, докато тези в северната – 4 милиарда години. Учените се надяват в близко бъдеще да изследват по-подробно кратерите, когато апаратът заснеме повърхността с разширение 60 метра на пиксел.

Още по темата
Астероидът Веста е разположен в Главния астероиден пояс между Марс и Юпитер. Диаметърът му е 530 км. Той прилича на спукана футболна топка заради титаничен сблъсък в миналото му, който е откъснал голямо парче от южния полярен район. Отломките са се разхвърчали надалече. Приблизително всеки 20-и метеорит, който пада на повърхността на Земята, вероятно е парче от Веста.

Астероидът е на второ място по маса в пояса. Апаратът на НАСА е първият в историята, който кръжи около небесно тяло в астероидния пояс.

"Доун" бе изстрелян през 2007 г. Той е снабден с камери и уреди за изследване на повърхността на астероида от орбита. След едногодишни изследвания "Доун" ще се насочи към по-големия астероид Церера. Срещата му с него е планирана за 2015 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТЪПАКХоди се изказвай за политика или нещо подобно. ТУК не ти е мястото !!
1
3
 
3
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Всичко това е вярно за ВЕСТА,но най-важната...вест е че изследванията с модула Доун ги правя аз,защото съм вътре в него.Наложи се да кацнем на астероида за да...измерим планината.Предварително бях качил в ракетата един непалски шерп,който освен че не пие вода,диша само 2-3 пъти на месец и то когато аз му разреша.Шерпа ме носи до 20-стия километър височина,след което аз слязъх и забих флага на НАСА(може да се види от Земята само с очила от +5 диопъра нагоре).Оставих шерпа там и писах;In deposito.