Ще изследват почвата на Фобос

Изучаването му ще даде информация за ранната история на Слънчевата система
12 окт 2011 16:12,
6
Ще изследват почвата на Фобос
Изображение: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)

За изследване на образци от почвата, доставени на Земята от спътника на Марс по проекта "Фобос-Грунт", предвиждащ изстрелването на междупланетна станция към Фобос, може да бъде създадена международна лаборатория, съобщи директорът на Института за космически изследвания към Руската академия на науките Лев Зельоний за РИА "Новости".

На планетоложка конференция в Москва ученият разказа за основните етапи от експедицията до спътника на Марс. Стартът е предвиден за 8 ноември, а главната задача е да се доставят на Земята образци от Фобос. Изучаването им ще даде нова информация за ранната история на Слънчевата система.

"Честно казано, ние сме суеверни и не искаме да решаваме въпроса преди старта. Разбира се, международната научна общност е заинтересована да участва в изследване на почвата" - каза Лев Зельоний. За тази цел се обсъжда създаването на международна лаборатория.

Първоначално стартът на "Фобос-Грунт" беше планиран за есента на 2009 г., но по-късно бе отложен за ноември 2011 г. , напомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Фобос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
14
 
! Отговори
До 4 преди 12 години
Има и други едни дето не са заедно наричат ги Китайци
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Усещам как ако всичко завърши както трябва, американците ще ходят да се молят на крака и да пълзят по земята като червеи, за поне няколко грама проби от Фобос, но в Русия не горят от желание да им дават.А пък в момента Европейската агенция моли Русия, ако може да стане пълен партноьор в програмата ExoMars, щото от страна на НАСА им орязали бюджета и са съкратили учстието си.Нещастници...
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не че нещо , но в тази сфера отдавна няма "руснаци", "американци" и "европейци" .. на практика всички са заедно. и по-добре
3
5
 
17
 
! Отговори
... преди 12 години
защо винаги когато има някой Руски проект...се говори в бъдеще време...Русия ЩЕ...един път да прочетем за проект който е в действие и е постигнал нещо............
2
2
 
20
 
! Отговори
Маке преди 12 години
В момента слоновете натягат голямата прашка. Долу ръцете от Марсианските Македонски колонии.
1
3
 
21
 
! Отговори
MiG-25 преди 12 години
През лятото на 1988 изстреляха ,,Фобос-1 ,, и ,,Фобос -2 ,, .Мисиите бяха провал на 50% . ,,Страх,, и ,, Ужас ,, може би пазят своите тайни ?