Търсят авторите на Библията с компютърен алгоритъм

Програмата посочва кога даден пасаж е написан от повече от един човек
Обновена: 16 окт 2011 17:52 | 16 окт 2011 17:51,
216
Търсят авторите на Библията с компютърен алгоритъм
Снимка: Reuters

Група израелски учени създадоха компютърен алгоритъм, който анализира текста на Библията, за да определи различните й автори, съобщи Дискавъри.

Програмата не може да назове индивидуални автори, но посочва кога даден пасаж е написан от повече от един човек и откъде е поел нов автор.

Това става, като се сравняват набори от синоними заедно с употребата на предлози и други служебни думи. Така се идентифицират два основни стила – църковен и лаически.

Учените от университета Бар-Илан са тествали алгоритъма с две книги от Стария завет – на пророк Йеремия и на пророк Йезекиил.

Те размесили текстовете, а алгоритъмът успял да ги разграничи с 99 процента точност.

Алгоритъмът може също да ускори сравняването на текстове, като използва критерии, които не подлежат на интерпретиране, т.е. може да игнорира самото повествование, или какво е имал предвид авторът.

Той може също да улови по-фини нюанси от хората в употребата на думите, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като направят библията по евтина от меката с две перфорирани ивици, ще лиша *** си от лукса на мекото и почвам да потребявам словото на просветените за жизнено важни нужди.
214
0
 
1
 
! Отговори
До 195 преди 12 години
"Мъчи ме обаче един въпрос - защото когато българи умират, им слагат кръстове, след като са неверници? По традиция?"Да, по традиция. Като знаеш отговора защо питаш?
213
0
 
3
 
! Отговори
До 209 преди 12 години
Точно защото не са я чели, затова имат морал.
212
0
 
0
 
! Отговори
до 212 преди 12 години
и как Сашко Великиот Дзвер прегънал коляно пред юдейския първосвещеник в Йерусалим, без изобщо лично да е стъпвал там
211
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко са прости западняците. Да пуснат искане до МАНУ Фиром и ще им дадат детайлна справка за всеки пасаж от библията и съответният античен македонски автор.
210
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доста тъпо. Освен да покаже колко преводачи са превеждали библията, друго няма да стане.
209
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хм. Маймуните не четат Библията, нищо не четат, и пак имат морал и си помагат в беда.Хората четат Библията (по някъв свой начин), четат и други книги за морала и пак го нямат и не си помагат в беда.Нека всеки си направи изводите сами.
208
3
 
7
 
! Отговори
l.s.d.records преди 12 години
Даже и маймуните имат морал и си помагат в беда - интересно те как са прочели Библията :D
207
0
 
2
 
! Отговори
до 195 преди 12 години
не се мъчи, това е ритуал, необходим за близките, традиция във всички точки на планетата, още от паганско време се слага знак в памет. пирамиди, могили, кръстове, камъни, паметници, надписи, парчета плат, вещи разни... по нашите земи от времето на Борис - най-често кръстовеотскоро имаме и традицията да лепим и забождаме некролози на всеки стълб, врата и дърво, което ни се изпречи, тъй като никой вече (и от страх) не ходи на гробищата и няма как да подадеш (да споделиш мъката си) за мъртвите
206
1
 
5
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
Някой знае ли колко "свещени" книги има? И всяка една е провъзгласена за истинските думи на бог. А някой знае ли колко бога има? За всички останали и вие сте атеисти... ние сме направили просто една крачка повече... както и 95% от научните среди ;]Вярващите излизат пред света с ред теории и е техен дълг да предоставят доказателства. Не е дълг на не вярващите да ги опровергават. Истината не се страхува от въпроси драги вярващи. Едва ли и вашия бог се страхува.
205
0
 
5
 
! Отговори
l.s.d.records преди 12 години
Вярвам, че помагането на хората в беда е нещо добро. Ето, вярвам в нещо добро. Сам стигнах до тази велика истина след много мислене и пет задълбочени прочита на Библията. :D
204
0
 
3
 
! Отговори
l.s.d.records преди 12 години
Какво значи да вярваш в нещо добро. Нещо добро си е нещо добро, какво има да се вярва в него? Да не би "нещо добро" да е истина или неистина? Бихте ли перефразирал въпроса си?
203
1
 
4
 
! Отговори
l.s.d.records преди 12 години
Къде към казвал, че ми е безразлична? Напротив, наболяла тема ми е. Виждам адски много глупост по света и не ми е приятно хората да се правят на *** и да ги зарибяват от малки на неща, които са доказани лъжи още опреди 200 години.
202
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не, ти изопачаваш думите ми и пак се питам защо пишеш 15 коментара по тема, която ти е безразлична, оставам с впечатление, че егото ти се бори с нещо:-) А когато те попитах вярваш ли в нещо добро, ти ми отговаряш, че виждаш, че престъпленията са лошо нещо. Какво те питам аз, какво ми отговаряш ти. Аз желание за диалог имам, но ти имаш болезнена нужда да се подиграваш. Между другото не е изключено някой твой дядо или прадядо да е ''*** животновъд'', уважавай ги. Пази, Боже сляпо да прогледа...
201
2
 
3
 
! Отговори
къде, Томасе, преди 12 години
виждаш логически доказателства за Бог, в оня сандвич с изображението на Христос ли?
200
2
 
4
 
! Отговори
l.s.d.records преди 12 години
"Тези неща къде въобще си ги чел?" в Библията, която ти очевидно си я чел, а я "чувстваш със сърцето си".. :DЗначи искаш да кажеш, че докато чета нещо, трябва предварително да съм предубеден, че е истина, иначе няма да стане магията? :D Ти за луд ли ме мислиш, или какво? Не съм *** животновъд и съм дарен със способността да мисля критично.
199
1
 
4
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
Във версия 2 на програмата ще има опция кой от какво психическо заболяване страда.Защо имам предчувствието, че ще има педофил?Да няма само мюсюлманите да имат педофил я?Томасе ти си ***.
198
3
 
2
 
! Отговори
l.s.d.records преди 12 години
В какво добро вярвам? Ами то не се налага да вярвам, то е очевидно. Престъпленията са лошо нещо, не ги правете. Помагайте си един друг. Не ми се налага да прибявам до свръхестествени божества за да видя очевидното.
197
2
 
3
 
! Отговори
l.s.d.records преди 12 години
В Библията има инструкции как да биеш роба си, как да изнасилваш жени, да убиваш с камъни този и онзи, включително децата си, ако не те слушат.. И това е Великата Книга, от която черпите морала си? Трябва да си с акъла на *** животновъд, за да се вържеш на каквото и да е от тази древна, гротесктна глупост. :D
196
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Очаквам от records, който не вярва в Господ, да ми каже в какво добро вярва? Да посочи, да изброи... искам да видя отговора:)