Предстои ли смяна на магнитните полюси на Земята?

Слаба магнитосфера може да е предвестник на готвеща се инверсия
Обновена: 12 ное 2011 20:01 | 12 ное 2011 07:58, Антония Михайлова
154
Предстои ли смяна на магнитните полюси на Земята?
Изображение: personal.georgiasouthern.edu

Учените с тревога и интерес наблюдават ставащите пред очите им изменения на планетата. Вниманието им най-силно се привлича от лавинообразността на тези промени, които според тях свидетелстват за това, че напрегнатостта на магнитното поле на Земята отслабва. Става дума за най-голямото отслабване за последните 100 хил. г.

За миналото столетие напрегнатостта на магнитното поле е намаляла с 15-19%, а в последните години този процес се е ускорил значително. То се разпределя неравномерно по планетата ни. В южната част на Атлантическия океан и в Южна Америка, твърди френският геофизик Готие Юло, магнитното поле е с 30% по-слабо, отколкото в останалата част на планетата.

До аналогични изводи стигат и датски учени, анализирали резултатите от наблюденията на състоянието на магнитното поле на Земята с датския спътник Orsted. В южната част на Атлантическия океан и в Арктика те открили зони с аномално ниска интензивност на магнитното поле, които нарекли "магнитни дупки".

Наличието на такива "дупки", смятат учените, е свързано със сривове в навигационната техника на спътници, самолети и кораби, нарушение на радиовръзки, загуба на ориентация на мигриращите птици и други, още по-страшни и непредсказуеми неща – чак до бум на раковите заболявания, тъй като в зоните на "магнитните дупки" Земята и всичко, което живее на нея, се лишават от защита от космическото излъчване.

Освен това толкова интензивно отслабване на магнитосферата на Земята може да е предвестник на готвеща се инверсия на полюсите.

Първи за престояща смяна на полюсите на планетата заговарят японски учени преди 16 години. Магнитното поле на Земята е започнало да отслабва преди 2000 години, смятат те. Рязко спадане на неговата напрегнатост е отбелязано преди 500 години. Този процес особено се е засилил през последните 50 г. А от 1994 г. са започнали мощни флуктуации (колебания) на полюсите. Учените констатират, че цялата геодинамична система на нашата планета работи така, сякаш полюсите скоро ще сменят местата си.

Южният магнитен полюс на Земята е започнал да се "разхожда" от своето фиксирано място на стотици километри. Преместването на магнитните полюси се регистрира от 1885 г. За последните 100 г. магнитният полюс в Южното полукълбо се е преместил почти с 900 км и сега е в Индийския океан.

Колкото до Северния магнитен полюс, то от момента на неговото откриване от Джеймс Рос през 1931 г. той половин век се е премествал със скорост 10 км на година в северозападна посока, казва М. Савин, доктор на физико-математическите науки. От 80-те години скоростта на преместване се е увеличила няколко пъти, достигайки в началото на XXI век абсолютен максимум – около 40 км/година. Така че през текущия век той може да напусне Канада и да се окаже на бреговете на Сибир.

Ако се предположи, че на екстремалните промени, които днес търпи нашата планета, действат променящи се външни условия, тогава нещо подобно трябва да изпитва и Слънчевата система като цяло, с всичките ѝ планети и, разбира се, самото Слънце. И предположенията за това далече не са безпочвени.

С обвивките на планетите в Слънчевата система пред очите ни стават удивителни изменения, свидетелства руският учен Алексей Дмитриев. Атмосферата на Марс например много бързо се увеличава, през 1997 г. нейната плътност вече 2 пъти е надвишила очакваната и продължава да расте.

Дори Луната е започнала да създава собствена атмосфера, състояща се от съединения на натрия.

Претърпява необясними промени и атмосферата на нашата планета. Във връхните ѝ слоеве се образува нов газ, в състава на който влизат водород и кислород. Това не е свързано нито с глобалното затопляне, нито с отделянето на фреон, нито с нещо друго. "Просто там се случва нещо", констатира Дмитриев.

Рязко се е усилила яркостта на Венера. На Юпитер стават толкова силни енергетични изменения, че се е образувала "тръба" от йонизирана радиация между планетата и един от нейните спътници – Йо. Силата на магнитното поле на Юпитер е нараснала над 2 пъти. Расте силата на магнитните полета на Уран и Нептун, в резултат на което те стават все по-ярки.

По всяка вероятност на Уран и Нептун неотдавна е станала инверсия на полюсите, предполагат астрофизици. Когато капсулата Voyager 2 е преминала покрай Уран и Нептун, техните северни и южни магнитни полета са били изместени по отношение на географските полюси съответно с 50 и 40 градуса.

Действието на вулканите на нашата планета се е засилило с 500% от 1875 г. и с 400% от 1973 г., твърди Майкъл Мандвил, автор на известния проект The Return of the Phoenix. А Алексей Дмитриев е изчислил, че от 1963 по 1993 г. броят на природните катаклизми е нараснал с 410%.

Единственото обяснение на всички тези многобройни изменения, смятат учените от Националната академия на науките в Новосибирск, може да бъде едно: Слънчевата система е влязла в космическа зона, където енергията в сравнение със съществуващата досега е доста по-силна.

Но тогава закономерно би било да се предположи, че изменящите се условия на първо място трябва да се отразят на нашето светило, а от него да се разпространят на цялата му планетна система. Така ли е наистина? Силата на магнитното поле на Слънцето от 1901 г. е нараснала с 230%, потвърждава изследователят Майк Локууд от националната лаборатория Rutherford Appeleton в Калифорния.

Магнитното поле на Слънцето образува хелиосфера във формата на гигантска капсула с остро издължаване в противоположната страна от посоката на движение на Системата. Всички планети се движат вътре в тази капсула. Така интензивността на сияещата плазма, която сякаш образува обвивка на тази капсула, в последно време се е увеличила 10 пъти.

Американски астрофизици, потвърждавайки наблюденията на сибирските си колеги, обясняват феномена с това, че цялата наша Слънчева система е влязла в галактичен фотонен пояс с по-мощна енергия.

Източник: planeta.moy.su


154
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
9
 
15
 
! Отговори
ГАД преди 7 години
НЕ СЕ БЕЗПОКОЙТЕ ВОЯДЖИЕРИ НА ГАЛАКТИКАТА.ДА МУ МИСЛЯТ НАШИТЕ ДЕЦА.ЗА СЕГА ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА СИ ПАЛИТЕ ЦИГАРКИ И ДА СИ КАРАТЕ БЕНЗИНОВИТЕ КОЛИ.СКОРО СКОРО ДО 10 ГОДИНИ ТООВА ЩЕ Е ЛЕГЕНДА .ТАКА,ЧЕ НЕ СЕ ПАЛЕТЕ А СИ ЖИВЕЕТЕ ЖИВОТА СКОТОВЕ
129
32
 
9
 
! Отговори
ГАД преди 7 години
ЗНАЕТЕ ЛИ КОЕ ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ САМО?ВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ ПРАЗНА В НА ЖЕНАТА УСТАТА.ОТ ТУК НА ТАКА САМО В ДУПЕНЦЕТО.ЕТО ЕДИНСТВЕНО САМО ТОВА ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ
128
32
 
1
 
! Отговори
ОТ 134 преди 7 години
КОЙТО МИ СЛАГА МИНУСИ ВЕДНАГА ДА БЪДЕ ПРАВЕН В ПСИХИАТРИЯТА !!!!!!!!!!
127
21
 
1
 
! Отговори
ДО 130 преди 7 години
МЕДИИНИТЕ ПРОМИТАЦИ ПРЕЗ 2012 МЕДИИНИТЕ ПРОМИТАЦИ ПРЕЗ 2012 МЕДИИНИТЕ ПРОМИТАЦИ ПРЕЗ 2012 МЕДИИНИТЕ ПРОМИТАЦИ ПРЕЗ 2012
126
5
 
4
 
! Отговори
муспи преди 7 години
Има някой хора които са недоволни от света, защото имат предвид друг, истински по отношение на който този е лош, останалите им подражават за да не изостават. За тях друг свят нямя, но е направено така че да завиждат на недоволните. Това не само че не ги врежда, но ги забива още повече в реалния им свят. Толкоз нещастници, това за което масово копнеете вече е постигнато и презряло.
125
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
днес.бг добавете и кой какво написал в лексикона и информацията ви ще стане още по-достоверна я спрете да четете godlikeprodacions моля ви моля вии *** скапани
124
15
 
1
 
! Отговори
ДО 130 преди 7 години
МЕДИИНИТЕ ПРОМИТАЦИ ПРЕЗ 2012
123
5
 
4
 
! Отговори
келеша преди 7 години
2012
122
27
 
7
 
! Отговори
asere преди 7 години
шменти капели, и като се смени полюса всички нормални ще станат обратни(педераши) ,а всички гейове хетеросексуални,жените ще могат да карат коли ,мъжете ще хванат метлата,Б.Борисов ще стане Бойка,Станишев ще стане Станироб тинтири минтири сто чадъра,червени маймунски задници...*** ми ше стане Г-образен,баба ми ше стане девствена, и така.Ето ви на, една новина.
121
51
 
14
 
! Отговори
4,5 000 000 000 г.? преди 7 години
Като почна да чета такива статии, за 100 000 г. и ми става едно странно.
Невъзможно е Земята да е на повече от около 10 000 г.
Доказателства колкото щеш.
Начинът по който определят възрастта на Земята е доказано грешен.
120
6
 
19
 
! Отговори
иван преди 7 години
напълно съм съгласен с 123 хората, които работят в този сайт и въобще в бг сайтовете са супер мизерници и не са никакви професионалисти, още по-малко пък астрономи и физици. Решили са да запълнят малко мястото на сайта със някаква статия написана преди 10 години от някой сърдит учен и то са я написали неточно защото не са успели да я преведат от английски. Да си ни осведомяват за текущите новини кратко и ясно (защото по-сложно им е трудно) и да не търсят излишна сензация
119
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както някой слон когато *** вземат много да го тормозят ,той отива до някое блато овъргаля се в тинята и като измрат ***(кърлежи) се отръсква ,така и сега Майката Земя ще се отръска от 7 милярда паразита дето денонощно унищожават нейното творение - природата ,динозаврите са властвали на земята милиони години и са изчезнали ,така и ние може би времето ни е дошло ,каквото става ще става не може да го предотвратим всичко е Божия воля и промисъл
118
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рязко спадане на неговото напрежение е отбелязано преди 500 години. Този процес особено се е засилил през последните 50 г.
Грамотност грамотност. От кога магнитното поле има напрежение ? И къде е отбелязано? Кой процес се е засилил? Процеса на отбелязване ли?
Не стига, че статията е жълта и 90% от нещата в нея не са научно доказани, ами е и некадърно преведена. Някой се е напил и е наръсл 1000 простотии и вече без да се поверят се тиражират. Така е като заменяме университета със син сити.
117
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДНЕС.БГ НАПРАВИХТЕ ЕДИН МИКС ОТ КОРЕННО РАЗЛИЧАВАЩА СЕ ЕДНА ОТ ДРУГА ПО СЪЩЕСТВОТО СИ НАУЧНА ИНФОРМАЦИЯ И НАКРАЯ ДАДОХТЕ ОЩЕ ЗАГЛАВИЕ... МОЖЕ БИ НЯКОЙ ТЪПОГЛАВ КОНСПИРАТИВЕН АМЕРИКАНЕЦ МОЖЕ ДА СЕ ВЪРЖЕ НА НЕЛОГИЧНО ПРЕДСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЯ КАТО ТАЗИ .... НО НЕ МЕРСИ !!!!!!!
116
2
 
4
 
! Отговори
ДО 106 преди 7 години
ДO 106 ЕЙ .. КАЗАХА ГО, НО СПОМЕНАХА И ЧЕ СЕ СМЕНЯТ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА НЯКОЛКО СТОТИН И МИЛИОНИ ГОДИНИ И ТО БАВНО И ПОСТЕПЕННО ... А НЕ ИЗВЕДНЪЖ КАКТО ТВЪРДЯТ КОНСПИРАТИВНИТЕ КАТО ТЕБ
115
3
 
11
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Нищо добро не очаква това човечество! Който прочете предсказанията на Учителя Петър Дънов за близките десетилетия и столетия ще си спомни стихът от Библията, който казва: ''живите ще завиждат на мъртвите''!
114
2
 
9
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Учителят Петър Дънов е казал: ''Оста на Земята ще ще започне да се изправя постепенно от 2002 година. По-чувствително изправяне на оста ще стане през 2029 година, в резултат на което ще се стопят белите шапки на севарния и южния полюси Земята в по-ниските места ще бъде залята от голямо количество вода.........................Водата ще залее и остави 1/10 част от сушата.Населението от 5-6 милиарда, в 2080 година ще бъде около 120 милиона.това са големите бедствия които предстоят за хората.''
113
0
 
34
 
! Отговори
ан преди 7 години
КАКВОТО ИМА ДА СЕ СЛУЧВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ И НИКОЙ НЕЕ В СЪСТОЯНИЕ ДА ГО ПРОМЕНИ. НЯМА ДА СМЕ НИТО ПЪРВИТЕ НИТО ПОСЛЕДНИТЕ КОИТО ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА. ВСИЧКО СИ ИМА НАЧАЛО ИМА СИ И КРАЙ. ИМАЛИ НЯКОИ ДА СИ МИСЛЯТ ЧЕ НЕЩО НА ТОЗИ СВЯТ СЕ СЛУЧВА СЛУЧАЙНО? НИЩО СЛУЧАЙНО НЕ СЕ СЛУЧВА. ВСИЧКО СЛЕДВА СВОЯ ПРЕДНАЧЕРТАН ХОД. ТАКА ЧЕ СЕ БОРЕТЕ ДА ИЗЖИВЕЕТЕ ЖИВОТА КОЙТО ВИЕ ПОДАРЕН КАТО ХОРА А НЕ КАТО ***. КАКВИТО *** СЕ ОПИТВАТ ДА НИ НАПРАВЯТ ЕДНА ШЕПА СЕЛСКИ ТАРИКАТИ. НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
112
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Започвам тренировки да дишам натрий и се местя на Луната!
111
0
 
6
 
! Отговори
go6o преди 7 години
sega triabva da se obedinim vsi4ki nacii i hora nezavisimo ot religiata i rasata si da premestim slun4evata sistema,da oburnem zemiata i da zapo4nem na 4isto