Предстои ли смяна на магнитните полюси на Земята?

Слаба магнитосфера може да е предвестник на готвеща се инверсия
Обновена: 12 ное 2011 20:01 | 12 ное 2011 07:58, Антония Михайлова
154
Предстои ли смяна на магнитните полюси на Земята?
Изображение: personal.georgiasouthern.edu

Учените с тревога и интерес наблюдават ставащите пред очите им изменения на планетата. Вниманието им най-силно се привлича от лавинообразността на тези промени, които според тях свидетелстват за това, че напрегнатостта на магнитното поле на Земята отслабва. Става дума за най-голямото отслабване за последните 100 хил. г.

За миналото столетие напрегнатостта на магнитното поле е намаляла с 15-19%, а в последните години този процес се е ускорил значително. То се разпределя неравномерно по планетата ни. В южната част на Атлантическия океан и в Южна Америка, твърди френският геофизик Готие Юло, магнитното поле е с 30% по-слабо, отколкото в останалата част на планетата.

До аналогични изводи стигат и датски учени, анализирали резултатите от наблюденията на състоянието на магнитното поле на Земята с датския спътник Orsted. В южната част на Атлантическия океан и в Арктика те открили зони с аномално ниска интензивност на магнитното поле, които нарекли "магнитни дупки".

Наличието на такива "дупки", смятат учените, е свързано със сривове в навигационната техника на спътници, самолети и кораби, нарушение на радиовръзки, загуба на ориентация на мигриращите птици и други, още по-страшни и непредсказуеми неща – чак до бум на раковите заболявания, тъй като в зоните на "магнитните дупки" Земята и всичко, което живее на нея, се лишават от защита от космическото излъчване.

Освен това толкова интензивно отслабване на магнитосферата на Земята може да е предвестник на готвеща се инверсия на полюсите.

Първи за престояща смяна на полюсите на планетата заговарят японски учени преди 16 години. Магнитното поле на Земята е започнало да отслабва преди 2000 години, смятат те. Рязко спадане на неговата напрегнатост е отбелязано преди 500 години. Този процес особено се е засилил през последните 50 г. А от 1994 г. са започнали мощни флуктуации (колебания) на полюсите. Учените констатират, че цялата геодинамична система на нашата планета работи така, сякаш полюсите скоро ще сменят местата си.

Южният магнитен полюс на Земята е започнал да се "разхожда" от своето фиксирано място на стотици километри. Преместването на магнитните полюси се регистрира от 1885 г. За последните 100 г. магнитният полюс в Южното полукълбо се е преместил почти с 900 км и сега е в Индийския океан.

Колкото до Северния магнитен полюс, то от момента на неговото откриване от Джеймс Рос през 1931 г. той половин век се е премествал със скорост 10 км на година в северозападна посока, казва М. Савин, доктор на физико-математическите науки. От 80-те години скоростта на преместване се е увеличила няколко пъти, достигайки в началото на XXI век абсолютен максимум – около 40 км/година. Така че през текущия век той може да напусне Канада и да се окаже на бреговете на Сибир.

Ако се предположи, че на екстремалните промени, които днес търпи нашата планета, действат променящи се външни условия, тогава нещо подобно трябва да изпитва и Слънчевата система като цяло, с всичките ѝ планети и, разбира се, самото Слънце. И предположенията за това далече не са безпочвени.

С обвивките на планетите в Слънчевата система пред очите ни стават удивителни изменения, свидетелства руският учен Алексей Дмитриев. Атмосферата на Марс например много бързо се увеличава, през 1997 г. нейната плътност вече 2 пъти е надвишила очакваната и продължава да расте.

Дори Луната е започнала да създава собствена атмосфера, състояща се от съединения на натрия.

Претърпява необясними промени и атмосферата на нашата планета. Във връхните ѝ слоеве се образува нов газ, в състава на който влизат водород и кислород. Това не е свързано нито с глобалното затопляне, нито с отделянето на фреон, нито с нещо друго. "Просто там се случва нещо", констатира Дмитриев.

Рязко се е усилила яркостта на Венера. На Юпитер стават толкова силни енергетични изменения, че се е образувала "тръба" от йонизирана радиация между планетата и един от нейните спътници – Йо. Силата на магнитното поле на Юпитер е нараснала над 2 пъти. Расте силата на магнитните полета на Уран и Нептун, в резултат на което те стават все по-ярки.

По всяка вероятност на Уран и Нептун неотдавна е станала инверсия на полюсите, предполагат астрофизици. Когато капсулата Voyager 2 е преминала покрай Уран и Нептун, техните северни и южни магнитни полета са били изместени по отношение на географските полюси съответно с 50 и 40 градуса.

Действието на вулканите на нашата планета се е засилило с 500% от 1875 г. и с 400% от 1973 г., твърди Майкъл Мандвил, автор на известния проект The Return of the Phoenix. А Алексей Дмитриев е изчислил, че от 1963 по 1993 г. броят на природните катаклизми е нараснал с 410%.

Единственото обяснение на всички тези многобройни изменения, смятат учените от Националната академия на науките в Новосибирск, може да бъде едно: Слънчевата система е влязла в космическа зона, където енергията в сравнение със съществуващата досега е доста по-силна.

Но тогава закономерно би било да се предположи, че изменящите се условия на първо място трябва да се отразят на нашето светило, а от него да се разпространят на цялата му планетна система. Така ли е наистина? Силата на магнитното поле на Слънцето от 1901 г. е нараснала с 230%, потвърждава изследователят Майк Локууд от националната лаборатория Rutherford Appeleton в Калифорния.

Магнитното поле на Слънцето образува хелиосфера във формата на гигантска капсула с остро издължаване в противоположната страна от посоката на движение на Системата. Всички планети се движат вътре в тази капсула. Така интензивността на сияещата плазма, която сякаш образува обвивка на тази капсула, в последно време се е увеличила 10 пъти.

Американски астрофизици, потвърждавайки наблюденията на сибирските си колеги, обясняват феномена с това, че цялата наша Слънчева система е влязла в галактичен фотонен пояс с по-мощна енергия.

Източник: planeta.moy.su


154
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я-а-а тук имало форум по гео и астрофизика и се е напълнило със светила, компетентни по проблемите на гео аномалиите и сие.

Ей, тюфлеци що не вземете първо да се върнете в час по физика. Да понаучите малко повече, що е то магнетизъм и електричество, и да престанете с псевдонаучните си теории за киселото зеле, оцета и влиянието на полетата върху качеството на мислене върху бг битови алкохолици.
89
1
 
7
 
! Отговори
... преди 7 години
CHOVESHKATA PRIRODA ? SHTE UMREME LI ? ZASHTO NE SE ZAMISLITE ZASHTO GIVEETE ? AZ MISLQ CHE GIVOTA NA XORATA E PALNO BEZSMISLIE ,NADLAGVANE,
TRESKA ZA ZLATO,LIZEMERIE,OMRAZA,OTMASHTENIE, VLASTVANE,IZDEVATELSTVANE,KORIST,SHANTAGE,STRADANIE,VISOKOMERIE,NERAZBRANE,ZAVIST !
KAGAETE MI EDNA PRICHINA ZA KOQTO TRQBVA DA GIVEETE ? AZ NE VIGDAM !KOITO TREPERI TOLKOVA ZA NESHTASTNOTO SI SASHTESTVUVANE
..DA OTIVE DA GIVEE NA LUNATA, SHTE IMA KRAQ NA SVETA NO SHTE OSTANAT GIVI HORA,TOVA E PROGRAMATA NA GOS
88
13
 
6
 
! Отговори
desync преди 7 години
Колко много луди и *** има на тоя свят.... включително и изпращелите руски автори на статията.
87
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросното "черно слънце" не е никакво слънце а супермасивна черна дупка, около която се врътка нашата галактика. В центъра на всяка галактика има по една такава черна дупка - без нея нямаше да има галактики изобщо и цялата материя във вселената щеше да е хомогенно разпределена.
86
1
 
5
 
! Отговори
акуд преди 7 години
хм, затова ли падаха самолетите по едно време като презрели круши?
85
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз не вярвам на дати като 11.11. 11 както беше вчера ,но някои вярват ,защото по тв Европа показаха репортаж за хеопсовата пирамида която вчера за първи път е била затворена за посетители ,защото казаха еврейски и масонски организации искали на този ден да извършват ритуали в пирамидата ето кои са ненормалниците които вярват в тези гадости ,а тук юдейчетата ви кавват ,че нямате право да мислите върху това което не им отърва
84
3
 
2
 
! Отговори
Do 75 преди 7 години
BG-to, ami ako ti kazha, che Bog otdavna e mahnal s raka i e zapochnal vsichko otnachalo, nyakade daleche, ama mnogo daleche ottuk?!!

A, FYI: ispancite samo sa otkrili i posetili nyakoi ot gradovete na maite. Nishto lichno!
83
4
 
9
 
! Отговори
учен от БАН преди 7 години
Ако туриме един голем магнит на Луната, сичко ше се оправи!
82
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ядрото в земните недра не се нуждае от смазка, поради същата причина, поради която и Луната не се нуждае от смазка, за да обикаля около Земята. То просто си виси там в безтегловност, защото гравитационните сили на обхващащата го земна маса се уравновесяват
81
3
 
4
 
! Отговори
лори преди 7 години
Ами нали трябва с нещо да се държат хората под контрол, естествено е, че ще измислят какво ли не .
Страха им дава власт на простия народ.
Хората лесно се манипулират, а страха е по-силен от всичко!
80
2
 
12
 
! Отговори
Господа Офицери преди 7 години
Яж, Пий и си носи Новите Дрехи
и
не забравяй да чукнеш Чуждо
...
а Глобалистиката и
АЛА-БАЛИСТИКАТА
остави на Днес.бг

79
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 2000 години един Човек е слязъл в центъра на Земното кълбо и е стоял там три дена. Не е ясно дали не е препрограмирал динамото за режим на бавно самоизключване...
78
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко глупости сте изписали не е истина просто, магнитните полюси не са заковани и е напълно възможно да бъдат раздвижени хората харчат трилиони долари за да наблюдават тия неща и космическите обекти. Пропаднали чалгари още дълго ще миете кенефите на хората дето изслдват вселената.
77
2
 
11
 
! Отговори
Пич преди 7 години
"забелязвам някакво постоянство от "страшни" новини в този сайт"

НЕ само в този сайт приятел, не само. И по всички телевизии, вестници и т.н. Просто има генерална директива от генералния директор на медиите (познай кой държи медиите в България!) - народа да се плаши и да се пускат само негативни новини. Тези тенденции се наблюдават регуларно, когато една политическа сила загуби изборите (познай коя!).
76
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак продажни учени !
Хора разберете ,НЯМА глобално затопляне !
Правителствата използват климатично оръжие ,за да си мислим че има глобално затопляне!
Това е пълна лъжа,най-голямата измама на съвремието!
Част от Учените са продажници и говорят врели-некипели !
Но има учени които говорят истината .Разберете НЯМА глобално затопляне и скоро няма да има .Тези снимки с топящите ледове ,са изценировка на правителствата!Да взимат по-високи данъци от хората !Това е истината!
75
5
 
9
 
! Отговори
Пич преди 7 години
" Може би нефта е маслото което смазва ядрото на земята! ! ! "

Гоше, не знам как да ти го кажа по-възпитано - мисленето не ти е силната страна. Насочи се в друга област.
74
0
 
9
 
! Отговори
Баце-2 (от 70) преди 7 години
Щяло да изригне супервулкан, така е. Общото между трите събития и свързаните с тях новини, не е дали, а кога. В крайна сметка, ще научим. Животът на Земята винаги е оцелявал, а ние прпосто см поредната негова издънка. Може да гадаем какво и как точно ще се случи, но едно е сигурно - като му дойде времето, доброназорно ще научим. Дали ще го неглижираме или ще се тръшкаме, няма значение, не може да го отменим. Както трусовете във финасовия ни свят няма да повлияят на времето навън. Простичко е!
73
1
 
5
 
! Отговори
BG преди 7 години
Stiga s tezi demoni4ni iz4adiq maite,dobre 4e ispancite sa im razkazali igrite!I Dimitrov nqma planeta na *Bogovete*,Bog e edin,ami dano ne e re6il da si razdava ve4e pravosudieto!.
72
9
 
15
 
! Отговори
Гошето преди 7 години
За последните 100-год. и повече сме изсмукали нефт сигурно 10-тина пъти колкото черно море, а според мен нефтът се образува в следствие на процесите долбоко в земните недра, което ме кара да си мисля, че нефта не ни е даденост, а е част от машината наречена земя! Може би нефта е маслото което смазва ядрото на земята! ! !
71
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Окей , инверсия на земните полюси е имало и пак ще има, мога никой неможе да каже,но да казват че на мъртви планети "планети които нямат активно ядро" се наблюдават подобни явления е направо абсурдно