Предстои ли смяна на магнитните полюси на Земята?

Слаба магнитосфера може да е предвестник на готвеща се инверсия
Обновена: 12 ное 2011 20:01 | 12 ное 2011 07:58, Антония Михайлова
154
Предстои ли смяна на магнитните полюси на Земята?
Изображение: personal.georgiasouthern.edu

Учените с тревога и интерес наблюдават ставащите пред очите им изменения на планетата. Вниманието им най-силно се привлича от лавинообразността на тези промени, които според тях свидетелстват за това, че напрегнатостта на магнитното поле на Земята отслабва. Става дума за най-голямото отслабване за последните 100 хил. г.

За миналото столетие напрегнатостта на магнитното поле е намаляла с 15-19%, а в последните години този процес се е ускорил значително. То се разпределя неравномерно по планетата ни. В южната част на Атлантическия океан и в Южна Америка, твърди френският геофизик Готие Юло, магнитното поле е с 30% по-слабо, отколкото в останалата част на планетата.

До аналогични изводи стигат и датски учени, анализирали резултатите от наблюденията на състоянието на магнитното поле на Земята с датския спътник Orsted. В южната част на Атлантическия океан и в Арктика те открили зони с аномално ниска интензивност на магнитното поле, които нарекли "магнитни дупки".

Наличието на такива "дупки", смятат учените, е свързано със сривове в навигационната техника на спътници, самолети и кораби, нарушение на радиовръзки, загуба на ориентация на мигриращите птици и други, още по-страшни и непредсказуеми неща – чак до бум на раковите заболявания, тъй като в зоните на "магнитните дупки" Земята и всичко, което живее на нея, се лишават от защита от космическото излъчване.

Освен това толкова интензивно отслабване на магнитосферата на Земята може да е предвестник на готвеща се инверсия на полюсите.

Първи за престояща смяна на полюсите на планетата заговарят японски учени преди 16 години. Магнитното поле на Земята е започнало да отслабва преди 2000 години, смятат те. Рязко спадане на неговата напрегнатост е отбелязано преди 500 години. Този процес особено се е засилил през последните 50 г. А от 1994 г. са започнали мощни флуктуации (колебания) на полюсите. Учените констатират, че цялата геодинамична система на нашата планета работи така, сякаш полюсите скоро ще сменят местата си.

Южният магнитен полюс на Земята е започнал да се "разхожда" от своето фиксирано място на стотици километри. Преместването на магнитните полюси се регистрира от 1885 г. За последните 100 г. магнитният полюс в Южното полукълбо се е преместил почти с 900 км и сега е в Индийския океан.

Колкото до Северния магнитен полюс, то от момента на неговото откриване от Джеймс Рос през 1931 г. той половин век се е премествал със скорост 10 км на година в северозападна посока, казва М. Савин, доктор на физико-математическите науки. От 80-те години скоростта на преместване се е увеличила няколко пъти, достигайки в началото на XXI век абсолютен максимум – около 40 км/година. Така че през текущия век той може да напусне Канада и да се окаже на бреговете на Сибир.

Ако се предположи, че на екстремалните промени, които днес търпи нашата планета, действат променящи се външни условия, тогава нещо подобно трябва да изпитва и Слънчевата система като цяло, с всичките ѝ планети и, разбира се, самото Слънце. И предположенията за това далече не са безпочвени.

С обвивките на планетите в Слънчевата система пред очите ни стават удивителни изменения, свидетелства руският учен Алексей Дмитриев. Атмосферата на Марс например много бързо се увеличава, през 1997 г. нейната плътност вече 2 пъти е надвишила очакваната и продължава да расте.

Дори Луната е започнала да създава собствена атмосфера, състояща се от съединения на натрия.

Претърпява необясними промени и атмосферата на нашата планета. Във връхните ѝ слоеве се образува нов газ, в състава на който влизат водород и кислород. Това не е свързано нито с глобалното затопляне, нито с отделянето на фреон, нито с нещо друго. "Просто там се случва нещо", констатира Дмитриев.

Рязко се е усилила яркостта на Венера. На Юпитер стават толкова силни енергетични изменения, че се е образувала "тръба" от йонизирана радиация между планетата и един от нейните спътници – Йо. Силата на магнитното поле на Юпитер е нараснала над 2 пъти. Расте силата на магнитните полета на Уран и Нептун, в резултат на което те стават все по-ярки.

По всяка вероятност на Уран и Нептун неотдавна е станала инверсия на полюсите, предполагат астрофизици. Когато капсулата Voyager 2 е преминала покрай Уран и Нептун, техните северни и южни магнитни полета са били изместени по отношение на географските полюси съответно с 50 и 40 градуса.

Действието на вулканите на нашата планета се е засилило с 500% от 1875 г. и с 400% от 1973 г., твърди Майкъл Мандвил, автор на известния проект The Return of the Phoenix. А Алексей Дмитриев е изчислил, че от 1963 по 1993 г. броят на природните катаклизми е нараснал с 410%.

Единственото обяснение на всички тези многобройни изменения, смятат учените от Националната академия на науките в Новосибирск, може да бъде едно: Слънчевата система е влязла в космическа зона, където енергията в сравнение със съществуващата досега е доста по-силна.

Но тогава закономерно би било да се предположи, че изменящите се условия на първо място трябва да се отразят на нашето светило, а от него да се разпространят на цялата му планетна система. Така ли е наистина? Силата на магнитното поле на Слънцето от 1901 г. е нараснала с 230%, потвърждава изследователят Майк Локууд от националната лаборатория Rutherford Appeleton в Калифорния.

Магнитното поле на Слънцето образува хелиосфера във формата на гигантска капсула с остро издължаване в противоположната страна от посоката на движение на Системата. Всички планети се движат вътре в тази капсула. Така интензивността на сияещата плазма, която сякаш образува обвивка на тази капсула, в последно време се е увеличила 10 пъти.

Американски астрофизици, потвърждавайки наблюденията на сибирските си колеги, обясняват феномена с това, че цялата наша Слънчева система е влязла в галактичен фотонен пояс с по-мощна енергия.

Източник: planeta.moy.su


154
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
3
 
! Отговори
Слънчо преди 8 години
Поредните глупости....
29
5
 
5
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Аз викам вече да вземат да се покажат тея извънземни, да вземат да идват и каквото има да става. То се е видяло че човека е най-големия хищник, ами да дойдот онези отгоре и да ни спрат докато не сме унищожили всичко.
28
0
 
0
 
! Отговори
до 21 преди 8 години
Да така е, но пък в по нови времена орбитите на обектите има начини да се изчислят едва ли мислиш че тия орбити са хипотетични и за 500 г са се изменили кой знае колко както и да е, явно говорим за различни неща.
27
1
 
5
 
! Отговори
17: преди 8 години
Пропускаш в цялата история геройски загиналите бездомни кучета и пангалактическият гаргаробластер. Моят съвет: купувай железници и парни влакове. Това е добра инвестиция когато смяната на полюсите се случи едновременно с вековен пик на слънчевата активност. Плажни шапки от поцинкована ламарина също са добра инвестиция.
26
1
 
1
 
! Отговори
O преди 8 години
НОМЕР 22 И ОТ ТЕБЕ ВКЛЮЧИТЕЛНО
25
1
 
14
 
! Отговори
MM преди 8 години
Не го мислете. Гледайте си семейството работата и четете такива статий само за разнообразие!
Ако ще се мре не зависи нито от мен нито от вас дори и да знаем че утре ще се случи нищо не може да се направи
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...тъй като в ядрото на земята се случват мини ядрени химически процеси на това се дължи лавата....

:))))))))))) Виж, що не прескочиш до мазето да си разбъркаш джибрите? МИНИ, ЧЕ И ЯДРЕН, който пък незнайно защо е вид ХИМИЧЕСКИ процес...:)))))))))))))
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аве вие толкова ли нямате новини, че ровите интернет за поредната простотия?
22
12
 
9
 
! Отговори
ash преди 8 години
СКОРО
Земята ще се излекува от нас.
От градове като кожни екземи.
Ще се изкъпе с циaниден газ
И ера ,две ще се съвземе.
21
1
 
10
 
! Отговори
14 преди 8 години
До 16

Не бе, човек! Говоря ти, че никъде никой не е водил пълни системни измервания и статистика на природни бедствия, магнитно поле, интензивност на вулкани, климатични изменения и прочие от 500 години, а само от няма и 100. За този кратък период от време не е възможно да се хванат цикличните процеси с по-голям период. Всички други данни са косвени и поради това в голяма степен недостоверни, а моделите създадени на тяхна база са хипотетични. Може да е така, може и да не е - не се знае ! :)
20
2
 
7
 
! Отговори
Салахадин преди 8 години
А нещо свързано с вчерашната дата?Че, освен че свърши бялото и минах на червено?То и 12-ти 2012 ще е така,ама тия учени много взех да си вярват.Нашите от БАН никога не са споделяли тяхното мнение за това са светлинни години напред.А пък тоя Дянков ги реже!!
19
5
 
0
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
Няма нужда да се изстрелват тъй като в ядрото на земята се случват мини ядрени химически процеси на това се дължи лавата.
18
0
 
9
 
! Отговори
Пепа преди 8 години
Статията е неграмотно преведена. Северният географски полюс е южният магнитен полюс! Магнитната ос не съвпада с географската ос. Твърди се, че ъгълът между тях е нараснал от 11о до около 15о. Земното магнитно поле е нехомогенно - по-силно на полюсите и по-слабо на екватора. В дадена точка то се характеризира с интензитет (магнитна индукция).
17
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако спре магнитното поле на Земята ,то има начин то се върне :
Изстрелват се атомни бомби в ядрото на Земята и магнитното поле отново ще се появи .
Това е един от начините за спасяване на магнитното поле!
А иначе това за полюсите може да е вярно .
Да се молим ,да оцелеем!Майката природа ще ни отмъсти по особено жесток начин .И нея вина - ние също агресивно я нападнахме тъй като им изсякохме горите,избихме животните ,замърсяваме!За туй въобще не се учудвам че скоро ще ни отмъсти!
16
2
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
Аз няма как да ги видя но ако посетиш страницата на НАСА ще разбереш а само преди 500 г както казваш хората не са летели из космоса и са нямали телескопи какво значи само преди 500 г че то само преди 20 г хората имаха компютри правец.
15
2
 
7
 
! Отговори
Мързелив читател преди 8 години
Прочетох по-малка част от статията. И спрях, за да ви помоля ви за съвет! Да продължавам ли да чета?
След малко ще дойда, за да видя съветите ви.
14
3
 
5
 
! Отговори
2/7/9/13 преди 8 години
До 12

Интересно ми е как виждаш орбитата на движеща се група обекти с такъв огромен период на въртене при условие, че до преди 500 години Земята е "била" и плоска и "неподвижна", ама нейсе. Вие със зодиаците си знаете, а това е знание което аз с радост искам да пропусна. :) Определено аз съм по-склонен да вярвам на нещата, които мога да видя, да измеря, да си ги обясня с познатите ми физични закони. :)
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комшията прави все повече и все по-силна ракия. Това е сигурен белег, че интензитета на магнитното поле на Земята намалява. Но пък виното му напоследък не става - това е белег за обратния процес. Значи нещата се балансират. Изводът е правете и вино и ракия ако искате да пребъдете!:)
Иначе много ме кефят научните статии писани/преведени от хора, които очевидно не са стигнали до матурата, камо ли да продължат по-нататък в усвояване на знания.:(
12
6
 
7
 
! Отговори
До 7 преди 8 години
Не е секретно, може да видиш орбитата на нашето слънце около централната галактика нашата слънчева система обикаля под формата на елипса един вид няколко хиляди години се доближава и няколко хиляди години се отдалечава, тая обиколка трае 25920 години разделени на периоди от по 12 така наречения зодиак неслучайно се говори за настъпване на епохата на водолея, а земетресенията и вулканите дали зачестиха сам прецени.
11
0
 
34
 
! Отговори
osata преди 8 години
Вероятно промени е имало и преди, но развитието на техническите постижения дава възможност да се регистрират. Така че ... спокойно. За тези, които се безпокоят - животът си продължава. Като че ли напоследък тенденциозно започна насаждането на тази психоза, може би за да отвлече вниманието от икономическите проблеми в развитието на човечеството и да се насочи към необятния Космос.