НАСА откри две планети, сравними със Земята

Изградени са от скали и се намират извън "обитаемата зона"
21 дек 2011 07:16,
37
НАСА откри две планети, сравними със Земята
Снимка: Reuters

Американската космическа агенция НАСА потвърди, че извън Слънчевата система са открити две планети (екзопланети), сравними по размери със Земята, които се въртят около звезда подобна на Слънцето, съобщи ИТАР-ТАСС.

Обектите "Кеплер-20е" и "Кеплер-20f" са част от система от пет планети, наречена "Кеплер-20" и намираща се на разстояние приблизително 1000 светлинни години от съзвездие Лира.

Предполага се, че двете планети са изградени от скали, посочва ДПА.

"Кеплер-20е" е малко по-малка от Венера, а "Кеплер-20f" е малко по-голяма от Земята. И двете планети се намират извън "обитаемата зона", както учените наричат областта около звезда, в която на повърхността на планетите би могло да съществува вода, необходима за наличието на евентуален живот.

Температурата на първата планета достига 760 градуса по Целзий. Температурата на втората е към 427 градуса - идентична със средната на Меркурий.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: насаекзопланети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
Леонид преди 11 години
Плутон.Планетата джудже.Плутон бе най-малката планета в вселената.Нейният градус е -295
38
0
 
0
 
! Отговори
Obitaema Zona преди 11 години
Nikoi ot tuk ne e dal to4no opredelenie na obitaema zona.Obitaema zona e takava zona pri koiato ekzoplanetata moje da podarja voda v te4no sastoianie.Razbira se ako ima voda.Li4no moito mnenia 4e takiva planeti koito po4ti prili4et na zemjata 6te sa goliama riadkost6te trjabva da se ottkrijat oshten stotici hiljadi planeti za da se sazdade predstava imali tolkova podobni planeti na zemjata i dali obitaemata zona e lu4ov faktor pri tarseneto na izvanzemen jivot
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С този темп на научната рубрика, Днес Бг ще поставят рекорд,горе долу с по една новина месечно ще се окаже,че за година по света са направени само 12 научни новини, въпреки предположението ми че вероятно дневно те надминават тази цифра.
36
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
няма Стивън Хокинг, той е измислица на медиите
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде сега,вървете да им налагате демокрацията! За да живеят и те щастливо като земляните.
34
0
 
9
 
! Отговори
Да е ясно преди 12 години
Между другото, разстоянието на "обитаемата зона" от звездата зависи от луминисцентността на звездата, определяща се от луминисцентният й клас, състава и възрастта й.
33
0
 
2
 
! Отговори
Да е ясно преди 12 години
"Обитаемата зона" около една звезда се нарича "обитаема", защото би поддържала форми на живот населяващи и Земята, заради благоприятните температурни условия на повърхността на евентуално намираща се в тази зона планета. Именно заради тези благоприятни температури, планета в тази зона би поддържала вода в течно състояние. Ако въобще има вода, разбира се.=>Това е зона, в която, ако има планета с вода, тази планета би приличала на Земята и би била кандидат за колонизиране или източник на ресурси.
32
0
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
bazelkov, двете неща са вързани. От какъвто и тип да е, все някъде има такава зона. Просто колкото е по-голяма звездата, толкова е по-далече зоната. 23 също го е обяснил.Странно ми е защо никой не допуска, че може да има живот на друга основа, който не се нуждае от вода. Не съм чел дефиницията на "живот", но ако в нея влиза водата, тогава как ще наречем същества, които мислят и са примерно на силиконова основа? Или някаква, за която никой дори не му хрумва?
31
0
 
0
 
! Отговори
bazelkov преди 12 години
не разстоянието от звездата до планетата е важно а звездата от какъв тип е.
30
0
 
7
 
! Отговори
ИСКРЕНО И ЛИЧНО преди 12 години
БРАВО НА НАСА , БРАВО НА АМЕРИКАНЦИТЕ !!!
29
1
 
26
 
! Отговори
Ах преди 12 години
Кеплер-20е и за тебе ли ке се тепеме земю македонска...
28
13
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Няма извънземен живот, Господ е създал живи същества само на Земята. Цялата Вселена е празна и чака колонизиране.
27
2
 
1
 
! Отговори
Месия-извънземен преди 12 години
Добре, че ни казахте, иначе щях цял живот да се имам просто за Месия! Сега си е друго!
26
0
 
18
 
! Отговори
д-р Сломон преди 12 години
Каквато е вероятността на земята да има живот, независимо от неговата форма, вид и т.н.Такъв е и процентът някъде във вселената да има живот подобен на нашия.Да им честитим Новата година на извън земните .
25
0
 
2
 
! Отговори
zeddd преди 12 години
Е добре де не знаеш защо на Луната няма живот ли? Няма смисъл да се хващаме за думичката и да водим безсмислени спорове.
24
1
 
3
 
! Отговори
До 23 и 22 преди 12 години
Аз много добре знам какво означава обитаема зона, въпроса е че това не е определящо за наличие на живот или за среда за развитие на живот, именно за това дадох примера със Луната, тя е на перфектно място, но живот липсва! и именно това имах предвид, това че 22 е достатъчно *** че да не го разбере не означава че другите са дървени философи а означава че просто той е ***.
23
0
 
4
 
! Отговори
zeddd преди 12 години
до 21"обитаемата зона" е средно разстояние от звездата, като това варира според вида на звездата. Това е зона в която планетата не е прекалено близо до звездата, т.е. температурите не са големи, но в същото време и не е прекалено далеч, и не е арктически, че и по-голям, студ по цялата планета.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 21Като ти е странно или не разбираш нещо, не се изказвай неподготвен. Аман от дървено философи като теб. Това българина освен от футбол и политика, взе да разбира и от наука
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много ми е странно как учените разбират кои планети са в обитаемата зона и кои не. Ако приемем че нашата слънчева система е като еталон, то по-тяхната логика Марс трябва да е обитаема, Венера също, Да не споменаваме половината луни на Сатурн и Юпитер, а нашата Луна направо на перфектното място точно до Земята ама язък няма и една жива бактерийка там.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що само Дянков... Целия Министерски съвет + парламента... Единственото неудобство е, че за Искрето трябва да се строи отделна ракета... :(