Жените са най-голямата загадка за Стивън Хокинг

Гениалният учен ще навърши 70 години в неделя
6 яну 2012 07:17, Елка Василева
156
Жените са най-голямата загадка за Стивън Хокинг
Снимка: Reuters

Въпреки че е сред най-известните учени в света, професор Стивън Хокинг разкри, че и той като много други мъже отделя много време да мисли за жените, съобщи в. "Дейли телеграф".

В интервю по случай 70-ия му рожден ден, който е на 8 януари, на въпроса за какво мисли най-много през деня, професорът отговаря категорично: "За жените. Те са пълна загадка."

Интервюто със Стивън Хокинг е публикувано в сп. "Ню сайънтист" преди симпозиума в негова чест в университета в Кембридж в неделя.

Стивън Хокинг се разболява от амиотрофична латерална склероза, която засяга двигателните неврони, на 21 години.

Тогава лекарите прогнозират, че той ще живее само още няколко години. Въпреки очакванията той прави забележителна кариера и ще отпразнува 70 години.

Запитан какво би променило най-много разбирането ни за Вселената, Стивън Хокинг каза: "Откриването на суперсиметрични партньори на известните фундаментални частици, евентуално в Големия адронен колайдер".

Що се отнася до най-голямата му заблуда, той призна: "Мислех, че информацията се унищожава в черните дупки". Теорията на съответствията, разработена през 1997 г., го кара да промени схващанията си. "Това е най-голямата ми грешка, или поне най-голямата ми научна грешка", каза той.

Когато Стивън Хокинг казва нещо, светът го слуша. Показателна за това е реакцията на направеното от учения изявление миналата година, че вярата в задгробния живот е "вълшебна приказка" за хората, които се страхуват от смъртта, отбелязва ДПА.

"Гледам на мозъка като на компютър, който спира да работи, когато компонентите му се повредят. Няма рай или живот след смъртта за повредените компютри, това е вълшебна приказка за хора, които се страхуват от тъмното", допълва ученият

Теоретичният физик и космолог е засягал и други фундаментални теми като например защо съществува човечеството и има ли различен живот във Вселената.

"Моето мнение е, че всички ние - не само теоретичните физици, искаме да знаем откъде сме дошли", казва Хокинг в интервю за германското сп. "Шпигел" през 1988 г. след излизането на бестселъра му "Кратка история на времето".

Научната книга, продадена в над 10 милиона екземпляра, засяга теми от космологията като теорията за Големия взрив, черните дупки, светлинните конуси и физични теории за развитието на Вселената.

След излизането на "Кратка история на времето" Стивън Хокинг е смятан за гений от по-голяма част от обществото, а в научния свят гледат на него като на звезда.

Не само интересът му към големите въпроси, които занимават човечеството, но и желанието му да даде научно обяснение на всички феномени правят Стивън Хокинг толкова обаятелен в очите на хората.

"Аз съм архетип на извадения извън строя гений, или за да звучи политически коректно, на физиологично предизвикания гений. Най-малкото съм изправен пред физиологично предизвикателство. Дали съм гений подлежи на съмнение", казва Стивън Хокинг в интервю за Би Би Си.

Едно нещо обаче е сигурно: Стивън Хокинг живее без страх от смъртта.

"Живях цели 49 години с перспективата за ранна смърт. Не се боя от нея, но и не бързам да си отида от този свят. Преди това имам да свърша толкова много неща", споделя Хокинг в интервю за в. "Гардиън", направено миналата година, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: Стивън Хокинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
11
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
компютъра на който пишеш е плод на няколко милиона години еволюция на бозайниците. Ако спреш да възприемаш еволюцията като праволинейно явление, ще ти стане по-ясно кое как и защо. Материята няма как да е жива и нежива. Във физиката понятия жива и нежива не съществуват. Материята е една. Всеки един елемент във Вселената е създаден, обикновенно във звезда. Във еволюцията се намесват десетки науки, химия, физика, биология и тнт. Няма как да прочетеш 10 книги и да имаш всички отговори...
138
8
 
5
 
! Отговори
Българин преди 12 години
тър да изглежда като творение на деца.Да не забравяме че освен хардуера или клетките ти е нужен и софтуер(инструкциите за работа).И той се е самосъздал нали гениално как не се сетих. Този уиндоус чрез който управляваме случайния комп пред мене е плод на нека позная 50 хиляди години взривове, или 50 хиляди инжинери!!!Нека само още нещо да ти кажа, протоклеката е плод на нека позная 200 хиляди години еволюция или на 200 учени който ден и нощ са мислили по върпоса.всичко е случайно нали?
137
9
 
5
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Материята не е вечна, информацията да но не и материята. Искам само да забележиш страхотна идея за това че неживата материя сама се е осъвършенствала и е станала жива. Принципа на слуачайноста нали?Според тебе колко милиарда светлини години ще са нужни на силици в земните недра, и още куп цветни метали. пластмаси от петрол и други, да създадат компютъра на който пишеш.Добра тема за размисъл...Споменах ли че човешкия организъм и има няколко милиарда клетки работещи така че и най мощния компю
136
2
 
5
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
Мислиш повърхностно...
135
1
 
9
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
Няма еволюция така ли?Да ти дам малко храна за мозъка тогава. Марс има около 1/3 от земната гравитация, един ден ще бъде заселен от хора. Вярваш ли, че те ще останат със същата физика...Фактически, беше създаден живот от 4 елемнта, какво сега да си затворим очите ли? Факт!Коя материя се разпада?
134
9
 
5
 
! Отговори
Българин преди 12 години
И още един неоспорим факт за еволюцията, генетичната мутация не води до натрупване на ДНК материал а неговата загуба. Няма как едно куче да стане кон, чрез мутация може само да се загубят данните за строежа на клетките но не и да се създаде нов вид организъм.Доказано е черния дроб, сърцето и други немогат да са плод на еволюция или ги имаш и си жив или не и си мъртав няма такова нещо като сърцето ми не работи чакам да евольоира, а ако то не работи няма как да се промени щот ще си два метра...
133
9
 
5
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Напротив закона на Луи Пастьор е все още не оборен той гласи, "живот може да произлезе само от живот"Проблема на еволюцията е че няма никакви доказтелства за нея, няма ги както казва Дарвин междините видове, другият проблем е че тя противоречи на физичния закон на термодинамиката. Всяко система оставена сама преминава от по сложно към по просто състояние.ИСКАМ ДА ПОДЧЕРТАЯ МАТЕРИЯТА СЕ РАЗПАДА НЕ СЕ САМОУСЪВРШЕНСТВА, всеки вярващ противно мисля да отиде да се види в огледалото и да види.
132
1
 
7
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
Човешкият мозък е плод на милиони години еволюция, която продължава и в момента. А роботите на Хонда взеха да стават доста интелигентни а и не само...започнаха да се учат.Преди няколко години беше създадена първата изкуствена протоклетка...носител на генетична информация, а се мислише че само Бог може да създава живот...Папата му се изпрвиха косите, Ватиканът започна да заклеймява...
131
7
 
8
 
! Отговори
Българин преди 12 години
И най-добрите роботи на Хонда, изглеждат като улигофрени в сравнение с човека който Бог е създал. Така че да не си мислим че сме много напред в технологиите, ами да се смири пред Божието величие и сила!
130
5
 
6
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Кой къде ще иде ще реши Бог според своите закони.Знанието се натрупва с годините, но истината никога не се променя.Две + две е четири и след 5000 хиляди години. Така е ние сме много технически нарпеднали голямата работа сме. Ако си малко запознат с компютрите ще знаеш че един супер компютър и с изчислитеслна мощ няколко терафлопа консумира киловати електроенергия.А нашия мозък с 5 пъти по голяма изчислителна мощ консумира 12 вата. Ние сме създадени преди хиляди години,а компютрите преди стотина
129
1
 
4
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
@БългаринОбществото и науката се развиват, хората еволюират а религията и текстовете са си такива каквито са от преди 1700 години. Нали се сещаш, че колкото повее научаваме толкова повече религията губи стойност. Нали знаеш какво се е случвало с образованите хора дръзнали да задават въпроси преди 500 години. ЕРЕС и хайде на клада... Вярвай си в Бог, но не казвай че ще горя в ада защото аз не вярвамв твоя Бог...не се знае кой къде ще иде...
128
1
 
5
 
! Отговори
12334444444 преди 12 години
Абе къв Бог, къв е тоя хипар Исус, кви 5 лв.? Бил справедлив...Бог, ако въобще има такова 'нещо' или такава сила е всичко друго,но не и справедлив...само вижте колко деца умират на ден от глад и колко хора мизеруват, докато други се чудят кви тъпотии да си купят...просто ако има Бог той е като малко дете което не знае какво прави, а разни *** му се кланят...овцете,кошарата,пастира,примирението-това ли сме ние? Палете свещички и се молете някой си отец да си купя Ролс Ройс
127
5
 
2
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Бог е справедлив но не и жесток. Това означава че ако някой не е имал възможност да познае Бога например роден в Арабските държави, на него ще му бъде отредена справедливост, само Бог знае каква може и да не бъде осъден. В СЗ Бог не е жесток а справедлив,то по твоята логика педофилите не трябва да бъдат затваряни убииците съдени защото ще бъдем зли към тях(и някой в някой форум ще бъде възмутен от "жестокоста ни"). Ако прстъпника не се накаже каква справедливост ще има в този свят.
126
0
 
5
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
Толкова тъжно, толкова много хора са обречени на вечни мъки, и то само защото са се родили в "неправилното" общество и имат различна култура...гадна работа!Твоя Бог е доста жесток, справка Старият завет!
125
4
 
1
 
! Отговори
Българин преди 12 години
така че да правилни са ти наблюденият много са тези които упорито вършат грехове и отиват към смърт(вечна)Бог никога не насилва ти избираш живота в рая или в Ада избора е твой.
124
4
 
2
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Исус казва:св. ев. Матей 7 глава13 Влезте през тясната порта, защото широка е портата и пространен е пътят, който води в погибел, и мнозина са ония, които минават през тях.14 Понеже тясна е портата и стеснен е пътят, който води в живот, и малцина са ония, които ги намират.Според Господ тези които отиват към рая са малко, защото пътя е тесен(по труден) а тези които отиват към погибел(вечно наказание) са много защото широк(лесен) е пътя на греха и разврата.
123
5
 
2
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Тадеус, в попредният пост ти казах че Бог е свят(пречист, съвършено отделен от злото), затова и Той със своята справедливост наказва престъпника. И ти казах че за отиде човек при него трябва да се покая от всичките си грехове, грях нарушаване на Божествените закони за вселената. Да имаш друг Бог освен ЯХВ(ГОСПОД БОГ), е грях нарушение на Божиите стандарти. Все едно да кажеш на баща си, ти вече няма да си ми баща аз намерих друг, много неприятна ситуация нали...(за твоят баща)
122
1
 
6
 
! Отговори
БълХарин сдухан преди 12 години
"Бог проклина човека за злите му дела" Нали беше всеопрощаваш *** *** продухана? Бегай си чети жалейките и не обяснявай на хората кво да правят и как да мислят.
121
0
 
1
 
! Отговори
До 110 преди 12 години
Ако играеш игри и си супер зарибен може и да даваш пари..Аз си ползвам един лаптоп на 3 години е вече и съм супер доволен от него.Всичко от което имам нужда у дома и в работата ми върви на него..И не е някакъв супер мощен ... Ейсър за 800 лв... 120 хард, 3гб рам, 2.1 процесор(дори не е двуядрен)и видео на 512 интелско...
120
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този Хокинг е доста ограничен човек.Или се прави на такъв.